Európán belül az egyik legkevesebb időt tölthetjük nyugdíjban

Európán belül az egyik legkevesebb időt tölthetjük nyugdíjban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-03
 

Hány évesen mehetnek nyugdíjba a magyar férfiak és nők? És jellemzően mennyi időt töltünk nyugdíjban? Ezeket a kérdéseket járjuk körül a mostani írásunkban.

Az OECD 2023-as nyugdíjjelentésére alapozva bemutatjuk, mennyire mondható kedvezőnek a magyar nyugdíjkorhatár, jellemzően hány éves korukban teszik le a lantot a magyar munkavállalók, és várhatóan hány évet tölthetnek nyugdíjban, akik megérik az időskort.

Mennyi most a nyugdíjkorhatár a férfiaknak és a nőknek?

Magyarországon a nyugdíjba vonulás lehetséges legkorábbi időpontját tekintve a nők helyzete kedvezőbb a férfiakénál. Az alapértelmezett nyugdíjkorhatár jelenleg mindkét nem esetében egységesen 65 év, amelyből a férfiak nem is kaphatnak korkedvezményt. Azonban a „Nők40” intézménye révén a nőknek lehetőségük van akár több évvel korábban is nyugdíjba menni, feltéve, hogy tudnak igazolni legalább 40 évnyi szolgálati időt. Ha például egy nő 22 éves korától kezdődően megszakítás nélkül dolgozott, akkor 62 éves koráig összegyűlik a szükséges időtartam, és máris nyugdíjba vonulhat.

Jó tudni
Külön specialitása a magyar nyugdíjrendszernek, hogy a nemzetközileg elterjedt gyakorlattal szemben a korkedvezményes nyugdíjat nem terheli semmilyen „málusz”, azaz levonás. Sőt, a nyugdíjba vonulást követően még járulékkedvezményt is kapnak azok a nők, akik akár 1 hónappal később visszamennek dolgozni. Ennek köszönhetően a nettó bérük (változatlan bruttó bér mellett) magasabb lesz, mind nyugdíjba vonulás előtt volt.

Az OECD összeállítása szerint a fenti példával elérhető korkedvezményes női nyugdíjkorhatár európai viszonylatban igen kedvezőnek tekinthető. Az elemzésben szereplő 22 uniós tagállamban átlagosan 63,9 éves korukban (azaz csaknem 2 évvel később) mehetnének nyugdíjba az azonos életpályával rendelkező nők. A magyar férfiakra vonatkozó korhatár ezzel szemben enyhén magasabb az európai átlagos (64,6 éves) értéknél.

Hirdetés

Hirdetés

Valójában mikor fejeztük be a munkát az utóbbi években?

A munkaerőpiaci statisztikákból arra is lehet becslést készíteni, hogy hány éves korban hagyják hátra a munka világát az egyes országok lakosai. Ezt a mutatót átlagos effektív munkaelhagyási kornak lehetne fordítani (average effective labour market exit age), és 5 év adataira alapozva mutatja meg, hogy a vizsgált időszakban jellemzően milyen életkorban tették le a lantot a munkavállalók. Fontos, hogy a halálozások hatását ebből kiszűrik, tehát csak a tényleges munkaelhagyás szerepel az adatokban.

Az OECD gyűjtése alapján a 2022-ben végződő 5 éves periódusban a magyar férfiak átlagosan 63,2 éves korukban, a nők pedig még előbb, átlagosan 60,8 évesen fejezték be a munkát. Első ránézésre meglepő lehet, hogy a korkedvezményre nem jogosult férfiak is a 65 éves nyugdíjkorhatárnál lényegesen korábban léptek ki a munka világából. Ez csak azért volt lehetséges, mert a vizsgált időszakban még alacsonyabbról indult az egységes magyar nyugdíjkorhatár. Éppen ezekben az években ment végbe egy fokozatos korhatáremelés: 2017-ben még csak 63,5 év volt a hazai öregségi nyugdíjkorhatár, ahonnan lépcsőzetesen emelkedett, mígnem 2022-ben elérte a mostani 65 éves értéket.

Nyugdíjban töltött idő alapján Európa sereghajtói között vagyunk

Azt is tudjuk, hogy a munkaelhagyást követően még milyen hosszú élettartamra számíthatnak a férfiak és a nők. Sajnos ezen a téren nem teljesítünk jól: az alábbi ábrák szemléltetik, hogy várhatóan még hány évig élnek a magyarok, miután kiléptek a munka világából.

Férfiak várható élettartama nyugdíjban

Látható, hogy a férfiak hajszál híján legutolsó helyezést érnek el az európai országok versenyében. Míg a 27 uniós tagállamban átlagosan 18,4 évre számíthatnak a munkából kilépő férfiak, addig a magyarok várható élettartama alig 14,5 év. Ezt hozzáadva a fentebb rögzített 63,2 éves átlagos hazai munkaelhagyási korhoz megkapjuk, hogy a munkát idős korban letevő magyar férfiak várható élettartama 77,7 év. (Az uniós átlag 81,7 év.)

A magyar nők által elért helyezés sem sokkal kedvezőbb ennél. Az időskori munkaelhagyás időpontjában várható további 20,7 éves élettartamuk a vizsgált uniós tagállamok versenyében alulról a negyedik helyre volt elegendő, és az uniós átlaghoz képest 2,2 évnyi lemaradást jelent.

Nők várható élettartama nyugdíjban

Mivel a magyar nők 60,8 éves korukban hagyják hátra a munka világát, így kiszámíthatjuk, hogy az aktív életszakaszból éppen kilépő nők várható élettartama 81,5 év. (Az uniós átlag 85,2 év.)

Mit üzen ez a mai aktívaknak?

Fentiek alapján elmondhatjuk, hogy a magyarok kilátásai európai összevetésben meglehetősen borúsak. Egy ledolgozott életet követően a férfiak az uniós átlagnál kb. 4 évvel kevesebb időt tölthetnek nyugdíjban, de a nők is kb. 2 éves hátrányban vannak.

Tetézi a bajt, hogy a nyugdíjak vásárlóereje is kifejezetten gyenge: 2023 januárjában a férfiak átlagosan 228 ezer forint nyugdíjat kaptak, a nőknek pedig átlagosan 192 ezer forint jutott. Ugyanekkor a nemzetgazdasági átlagkereset a kedvezmények figyelembevételével kb. nettó 364 ezer forint volt, azaz a nyugdíjasok sok esetben alig feleannyi (vagy még kevesebb) pénzből élnek, mint az aktív korú munkavállalók.

A mostani aktívaknak mindez azt üzeni, hogy a munkavégzéssel töltött életszakaszt követően az állami nyugdíjrendszertől csak igen szerény színvonalú szolgáltatást várhatnak. A nyugdíjuk értéke jelentősen elmaradhat a megszokott keresetüktől, és a nyugdíj folyósításának időtartama is számottevően rövidebb lesz, mint ami a legtöbb európai országban szokványosnak tekinthető. Emiatt az öngondoskodás szerepe felértékelődik: nagyban javíthatják a saját helyzetüket mindazok, akik az állami nyugdíj mellett egy kiegészítő időskori jövedelemforrás kiépítéséről is gondoskodnak.

Kalkulálj
Biztosítsd be te is az időskori anyagi helyzetedet, és indítsd el még most a nyugdíjcélú megtakarításodat!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés