Eurós vagy forintos megtakarítást válasszak?

Eurós vagy forintos megtakarítást válasszak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-29 Frissítve: 2022-06-10
 

Az elmúlt hetek eseményei megmutatták, mennyire érzékeny a forint a nemzetközi változásokra. Az orosz-ukrán háború kezdetén 400 forintot is kellett adni egy euróért. Ilyen körülmények között felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e inkább más devizában, például euró alapon megtakarítani hosszú távra.

Az utóbbi hetekben fokozottan érzékelhető, hogy egyre többen érdeklődnek az eurós megtakarítások iránt. Ez nem csoda, hiszen a legtöbb ember érzékelhette az elmúlt évek során, hogy a forint árfolyama mennyire ingadozik az euróval szemben, és hogyan veszít évről évre az értékéből. 20 év alatt a magyar deviza összesen csaknem 50%-ot gyengült az uniós fizetőeszközhöz képest. Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy sok ezer magyar kapja euróban a fizetését, és számukra kézenfekvő lehet, hogy szeretnék abban kamatoztatni a pénzüket.

Fontos körülmény továbbá, hogy az euró bevezetését az Európai Unió tagállamai kötelező jelleggel vállalták. A 27 tagállam közül 19-nél használnak ma eurót, de hazánkban ennek lehetséges időzítése egyre inkább kitolódni látszik. Jelenleg igen messze állunk attól, hogy reális cél legyen az euró bevezetése, hiszen a teljesítendő kritériumok mindegyikében nagy lemaradásban vagyunk.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen megtakarítási formák léteznek euróban?

Ha valaki ma Magyarországon euróban szeretne megtakarítani, akkor az alábbi fő lehetőségek közül választhat.

  • Eurós bankbetét: bankokon keresztül érhető el, az éves kamata ma 0,25% alatti.
  • Eurós állampapír: az eurózóna inflációja felett fizet 0,5% kamatprémiumot.
  • Eurós befektetési alap: kötvény-, részvény- és vegyes alapok is elérhetők.
  • Eurós általános célú- vagy nyugdíjbiztosítás: hosszabb távra szóló, rendszeres megtakarítás, változatos befektetési lehetőségekkel.

A kérdéskört ez utóbbi kapcsán, egy általános célú megtakarítás szemszögéből vizsgáljuk. Ma már egyre több biztosítónál elérhető ez a típusú megtakarítás, eurós befizetési lehetőséggel.

Jó döntés volt-e mostanáig euróban megtakarítani?

Mennyi pénzt lehetett összegyűjteni forintban?

A példánkban szereplő befektető 2002-ben indította a megtakarítását. 20 éven keresztül tett félre havi 20 ezer forintot, melynek összegét évente 3%-kal növelte, így összesen 6,45 millió forintot takarított meg. Feltételezzük, hogy évente 3%-os nettó reálhozamot ért el, így mai értéken 8,7 millió forint lett a megtakarításának egyenlege a huszadik év végére.

Milyen hozamot lehetett elérni euróban?

Egy másik befektető eurós megtakarítást indított azonos értékben, de a forintszámlájáról utalt minden hónapban, amit a biztosító átváltott euróra és befektetett. Adott éves árfolyamok mellett így 20 év alatt befizetett kb. 20 000 eurót, amely 3%-os reálhozammal kb. 28.000 eurós értékre növekedett. Ez az összeg 379 forintos végárfolyammal számolva ma 10,5 millió forintnak felel meg.

2002. és 2022. között eurós és forintos megtakarítás lejárati értékei, Bankmonitor

A jól látható különbség miatt az a következtetés vonható le, hogy az elmúlt 20 évben jobban megérte, ha egy ilyen jellegű megtakarításnál euróban történt a befektetés. Természetesen van lehetőség eurós bankszámláról is fizetni ilyen jellegű megtakarítást.  Ebben az esetben még nagyobb nyereségre tehetünk szert, hiszen nem merülnek fel átváltási költségek. Ehhez szükségünk van egy eurós devizaszámlára, melynek díja havi pár száz forinttól pár ezer forintig terjedő összeg is lehet.

Érvek az eurós megtakarítás mellett a jövőben

  • a forinthoz képest stabilabb árfolyam;
  • elérhető hozam és árfolyamnyereség;
  • nyugdíjbiztosítás esetén a 20% adójóváírást is ki lehet használni euróban;
  • nem költségesebbek az eurós megtakarítások, mint a forint alapúak.

Néhány ellenérv

  • az árfolyamok jövőbeli alakulását senki nem látja előre, így a döntés mindig hordoz magával némi kockázatot;
  • az elmúlt 20 évben látott, kb. évi 2%-os pénzromlási tendencia nem biztos, hogy a jövőben is folytatódik;
  • ha nem euróban kapjuk a fizetésünket, akkor minden hónapban számolnunk kell az átváltásból adódó költségekkel.

Összességében racionális döntésnek bizonyulhat a portfóliónk és befektetésünk egy részét euróban tartani. A hosszú távú befektetések egyik legfontosabb eleme a kockázatmegosztás („diverzifikáció”). Éppen ezért, ha valaki úgy dönt, hogy szeretne több devizában is befektetni, ennek nem spekulációs célokat kell szolgálnia, hanem sokkal inkább a megtakarítás értékének megőrzését.

Kérje ki független szakértőnk véleményét, hogy a lehető legjobb, személyre szabott ajánlatot kapja kézhez. A legmegfelelőbb nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor kalkulátora.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés