Ez a befektetés még most is garantáltan 10%-ot hoz a konyhára!

Ez a befektetés még most is garantáltan 10%-ot hoz a konyhára!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-21 Frissítve: 2021-08-06
 

Nagy dilemmát okozhat a megfelelő befektetés kiválasztása jelenleg, hiszen az alacsony kamatok mellett azzal szembesülsz, hogy a pénzed vásárlóértékét sem tudod megőrizni. Annak ellenére, hogy a befektetési lehetőségek sokat szűkültek az elmúlt időszakban, a pénzügyi céljaidtól függően most is találhatsz jó ajánlatokat. Ha nem vállalnál nagyobb kockázatot, akkor 0,11-3,8%-os hozamra számíthatsz, ugyanakkor lehetőség van rizikó nélkül is 10% fölötti hozamot elérni, ha konkrétan tudod, hogy lakáscéllal fektetnél be.

Kockázatmentes befektetés, ami 10% fölött hoz

A lekötött betétből már nagyon sokan kiábrándultak, ugyanakkor a betétek alternatívájaként számon tartott pénzpiaci alapoktól sem lehet sok jót várni a közeljövőben (a megszűnő tőkevédelem, új piaci szabályzás miatt). Úgy számolhatsz, hogy a betétekkel és pénzpiaci alapokkal alig 0% fölötti ütemben gyarapodik a pénzed. Ez gyakorlatilag arra sem elegendő, hogy a pénzed vásárlóértékét megőrizd, hiszen az idei évre 2,6%-os inflációt becsül a jegybank.

Jelenleg a lakossági állampapír képes betölteni azt az űrt, amit a megszokott megtakarítási formák hagytak maguk után. A nagylelkű kamatoknak hála kockázatvállalás nélkül ötször nagyobb kamatot zsebelhetsz be a bankbetétnél, még egy rövid futamidejű lakossági állampapírral is. Ugyanakkor, ha a hosszabb futamidejű, akár 5 éves lakossági állampapírok felé mozdulsz el, a hozamod 3,8%-ra is feltornászhatod.

A kötvényalapok sokak emlékezetében a kétszámjegyű hozamok miatt vésődtek be, ám mára ebből már semmi sem látszik. A rövid futamidejű kötvények közül szemezgető alapok az elmúlt egy évben a lakossági állampapírt is alulteljesítve mindösszesen 1,65%-ot hoztak. Ha nagyobb kockázatot vállaltál, egy hosszabb kötvényalappal 4,46%-ot is kereshettél egy év alatt. Azonban most nem ajánlatos kötvényalapba fektetni, mert a közeljövőben hozamemelkedés várható, ami miatt a kötvényalapokkal veszteségekbe is könnyen belefuthatsz.

A 7%-os egy éves hozammal jócskán a kötvényalapok előtt járnak az abszolút hozamú alapok, viszont azt szem előtt kell tartanod, hogy ezek már jelentős kockázatot is hordozhatnak magunkban. Ugyanakkor, ha a kevésbé kockázatos alapokat ragadjuk ki, az elérhető hozam még akkor is 4,22%-os volt az elmúlt egy évben.

Jelenleg a lakástakarék az egyedüli megtakarítási forma, amivel kockázatvállalás nélkül, garantáltan 10%-ot is meghaladó hozamot tudsz elérni. Tulajdonképpen az állami támogatás adja a konstrukció legfőbb előnyét, aminek köszönhetően minden befizetésed után 30%-ot írnak jóvá (évente max. 72 ezer forint). Az egyedüli megkötés, hogy a megtakarított összeget valamilyen lakáscélra kell fordítani, azonban még ez is viszonylag tág mozgásteret jelent számodra (gyakorlatilag bármilyen lakásvásárlási, felújítási, korszerűsítési vagy hitelkiváltási cél).

Hirdetés

Hirdetés

Állami ingyenpénz a lakáscéljaidra

A lakástakarék abban különbözik az előzőekben felsorolt befektetésektől, hogy ez elsősorban havi rendszerességű megtakarítást teszi lehetővé. Tehát a lakástakarék nem egy már meglévő nagyobb összegű megtakarítás elhelyezésére alkalmas, hanem ha az állami támogatást kihasználva tennél félre a lakáscélra. Havi 5 ezer forinttól már elindíthatod a szerződést, viszont 20 ezer forintos befizetésnél eléred az állami támogatás évi 72 ezer forintos maximumát.

Hozam (EBKM) szempontjából a legrövidebb, 4 éves lakástakarékkal jársz a legjobban, így az átlagos hozamod 11,06%-os lehet. Ezt egy olyan befektetéssel érhetted volna el jelenleg, ahol már fel kell vállalnod azt a kockázatot, hogy a befektetésed értéke akár negatív irányban is változhat 20-30%-ot.

Ugyanakkor általánosságban elmondható a lakástakarékról, hogy minél hosszabb szerződést kötsz, annál kisebb lesz a megtakarítással elérhető hozam, viszont annál nagyobb lesz a lakáscélra fordítható összeg és a felvehető hitel. Ugyanakkor az összegyűjthető összeget feljebb lehet tornászni, mert lehetőséged van újabb szerződést kötni a közeli hozzátartozód részére.

Azt is vedd figyelembe, hogy a lakástakaréknál sem mindegy hogyan döntesz, még adott futamidőn belül is érdemes figyelni a hozamra (az eltérő számlanyitási díj, és a hónapokban számolt futamidő sokszor különbözik). A következő kalkulátorral viszont könnyen rákereshetsz a legjobb ajánlatokra!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés