Ez a legjobb módja, hogy csökkentsd a lakáshitel törlesztődet

Ez a legjobb módja, hogy csökkentsd a lakáshitel törlesztődet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-04-24
 

Egyetlen atombiztos lehetőség áll nyitva arra, hogy a lakáshiteled kamatánál többet érj el megtakarított forintjaiddal: ez a lakástakarék, mely az állami támogatás miatt 12%-os hozamot biztosít. Nem véletlen, hogy nagyon sokan hitelfelvételt követően lakástakarékban gyűjtik megtakarításaikat és a lejáratkor ebből hajtanak végre nagyobb előtörlesztést. A hibátlan megvalósításhoz a gyakorlati tudnivalók közül kiemelten fontos a hitel jellemzőinek ismerete.

A lakástakarék a lakásvásárláson, építésen, bővítésen, korszerűsítésen, vagy a felújításon kívül költhető meglévő lakáshitel visszafizetésére is. A 30%-os állami támogatás miatt akár 12%-os éves hozam is elérhető 4 éves megtakarítással. Ez a 12% ma több mint a duplája a lakáshitelek THM-jének!

Hogy milyen módon tudod lakástakarékkal csökkenteni a lakáshiteled, arról egy korábbi cikkünkben írtunk részletesen: Lakástakarék – így működik vele a lakáshitel törlesztés. Az egyik legfontosabb, hogy igazolni kell, hogy az a hitel, amibe beleforgatnád az lakástakaréknál összegyűjtött pénzt, valóban lakáscélú hitel.

Nem lesz egy hitel lakáscélú attól, hogy

  • anno lakásra, házra költötted,
  • vagy attól, hogy ingatlan fedezet áll a hitel mögött (mert létezik például ingatlan fedezetű szabadfelhasználású hitel is).

Hirdetés

Hirdetés

Mi tekinthető lakáscélú hitelnek?

  1. Vásárlásra,
  2. építésre,
  3. bővítésre,
  4. felújításra,
  5. korszerűsítésre, vagy
  6. előzőekhez kapcsolódó gyűjtőszámla-hitel (árfolyamgátas szerződések), vagy
  7. előző hitelcélokra nyújtott hitelek kiváltására felvett hitel.

Az aktuális lakástakarék ajánlatokat és akciókat az alábbi kalkulátorral nézheted meg!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A többször is kiváltott lakáshitelbe már nem biztos, hogy betörleszthető a lakástakarék

Az előző felsorolásból is egyértelműen látszik (és még törvényben is rögzítik), hogy az is lakáshitel, amit egy lakáscélú hitel kiváltására vettek fel. De csak abban az esetben, ha ez szerződéssel, banki igazolással alátámasztható.

Bár egyértelműnek tűnik a szabályozás, egy ponton mégis eltérően értelmezik ezt a lakástakarékok: nem írja le pontosan, hogy az eredeti lakáscélú hitelkiváltásra elsőként felvett hitel – amelyről még tudjuk, hogy lakáshitelnek minősül – újbóli kiváltása esetén továbbra is lakáshitelnek minősül-e.

Véleményünk szerint, ha egy lakáshitelt egyszer kiváltanak, és a kiváltásra felvett hitel lakáscélúnak minősül, akkor ezt akárhányszor tesszük meg, az mindvégig lakáscélú hitel marad. Persze a törvényi szövegezésből sokszor nem egyszerű eldönteni, mit szeretett volna a jogalkotó…

Mi következik az eltérő értelmezésből?

Ha egynél többször váltottad ki a lakáshiteled, akkor abba bizonyos lakástakarékokat be tudsz forgatni, míg másokat nem. Erről a szerződéskötés előtt érdemes tájékozódni, hogy ne a felhasználáskor érjen csalódás.

Ki dönti el, hogy a te hiteledbe betörleszthető-e a lakástakarék vagy sem?

Elsősorban az érintett lakástakarék. Ha netán falakba ütközöl, és nemleges választ kapsz, azt javasoljuk, az előzmény szerződésekkel, banki igazolásokkal fordulj a lakástakarékhoz, illetve kérj hivatalos állásfoglalást a Magyar Államkincstárnál.

Mi történik, ha például emiatt nem tudod felhasználni a lakástakarékot?

Visszakapod a befizetett pénzed betéti kamatokkal együtt. Amit nem kapsz meg, az az állami támogatás és az állami támogatásra jutó betéti kamat összege. Költség ezen felül akkor terhel, ha gyorsított eljárásban szeretnél hozzájutni a pénzedhez (a normál folyamat két-három hónap).

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés