Ez az egyik legfontosabb biztosítás, mégsem használjuk ki!

Ez az egyik legfontosabb biztosítás, mégsem használjuk ki!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-21 Frissítve: 2023-08-31
 

A kockázati életbiztosítások mellé sokféle további kiegészítő védelem is választható. Ezek nagyon hasznos szolgáltatást nyújtanak, de viszonylag alacsony a kihasználtságuk. Most bemutatjuk, mik azok a kiegészítők, amelyekre a nagy többség nem is gondol.

Ha életbiztosítást vásárolsz, azzal elsősorban szeretteidről gondoskodsz, ahogyan azt egész életedben folyamatosan teszed. Ugyanakkor saját magaddal is törődnöd kell, hogy sokáig tudd a gondjukat viselni. A kiegészítő biztosítások nemcsak akkor fizetnek, ha tragédia történik veled, hanem anyagi segítséget nyújtanak baleset vagy betegség esetén is. Most megnéztük, mik a legfőbb tudnivalók erről a területről, és hogyan érdemes eljárni a döntéshozatal során.

Milyen biztosításokra lehet szükséged?

Nem könnyű eligazodni a kiegészítő biztosítások dzsungelében, amit a magyar biztosítási piac kínál. Nagyon olcsó és nagyon drága kiegészítőkből is széles a választék. A jól bevált klasszikus baleset- és egészségbiztosítási kiegészítő biztosítások mellett egyre népszerűbbek a kritikus betegségekre és műtéti térítésekre szóló kiegészítők. Azt is körültekintően kell kiválasztani, hogy mekkora legyen a biztosítási összeg nagysága. Ha túl sok, akkor drága lesz a díja, ha pedig túl kevés, akkor nem sokat ér.

Az életbiztosítás és kiegészítőinek megvásárlása előtt mindig érdemes végiggondolnod azt az élethelyzetet, amiben éppen vagy. A jövedelmed nagysága kiemelten fontos a biztosítási összeg meghatározásánál: az alap életbiztosítási összeg legalább az éves nettó jövedelmed 3-5-szöröse legyen, így egy tragédia esetén a család talpra állása anyagi szempontból maximálisan biztosított. Ha hiteltartozásod van, akkor a biztosítási összeg mindenképpen fedezze azt, hogy a törlesztést ne kelljen nélküled fizetnie a családnak.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan érdemes kiegészítőket választani?

A kiegészítő biztosításokat két nagy csoportra oszthatjuk fel az alapján, hogy csak baleseti vagy bármely okból bekövetkező kockázatokra terjed ki. A bármely ok azt jelenti, hogy magában foglalja a baleseteket és az egyéb, betegségből bekövetkező traumákat is. A baleseti kiegészítők értelemszerűen olcsóbbak a bármely okúaknál, hiszen egy szűkebb kockázati körre vonatkoznak, és ezek a biztosítási események ritkábban következnek be.

A kiegészítők megkötése esetén mérlegelned kell azt, hogy te magad milyen veszélyeknek vagy kitéve. Sportolsz-e rendszeresen, ahol esetleg kisebb, de annál kellemetlenebb sérüléseid lehetnek? Ekkor egy baleseti, például csonttörésre vonatkozó kiegészítő jól jöhet. Biciklivel vagy motorral jársz munkába? Ebben az esetben egy közlekedési balesetből eredő maradandó egészségkárosodásra vonatkozó kiegészítőre van szükséged. (A biztosítási összeg arányosan az egészségkárosodás mértékével megegyező arányban kerül majd kifizetésre.)

Vannak-e tartalékaid arra az esetre, ha egy súlyosabb betegség vagy kórházi gyógykezelés esetén hosszabb ideig nem tudnál  dolgozni? Ilyenkor a kórházi napi térítésre vagy műtéti térítésre szóló kiegészítőket érdemes számításba venni. Ezeknél a kieső napi jövedelmeddel kell számolnod a napi térítési összeg meghatározásakor.

Jó tudni
Vállalkozóként (főállású katás vállalkozóként is) jogosult vagy az állami táppénzre, de ez az összeg meglehetősen alacsony. Így ezt érdemes kiegészíteni egy keresőképtelenségi kiegészítő biztosítással. Itt szintén a kieső jövedelmeddel kalkulálj a biztosítási védelem szempontjából. A keresőképtelenségi kiegészítőből a piacon létezik csak baleseti vagy bármely okú is, itt is a baleseti az olcsóbb.

Az egyik legfontosabb kiegészítő a kritikus betegségekre szól

Elsősorban a daganatos és egyéb súlyos, az életet veszélyeztető megbetegedések esetére nyújthat létfontosságú anyagi védelmet egy kritikus betegségekre szóló kiegészítő biztosítás. Az ilyen típusú betegségek kezelésének költsége és a gyógyulás elhúzódó folyamata miatti jövedelemkiesés az, amit megkötéskor mérlegelni kell. A piacon található kiegészítők akár harminc vagy még több súlyos betegséget is lefednek. Már a betegség diagnosztizálásakor kifizetésre kerül a biztosítási összeg, így a gyógykezelésre és a rehabilitációra is felhasználható.

A Bankmonitor kockázati kalkulátorába beépítettünk néhány alapvető kiegészítő biztosítást. Az alábbi példákból látható, hogy milyen különbségek lehetnek az egyes kiegészítők díjai között.

Kockázati életbiztosítás és néhány kiegészítő havi díja A biztosított életkora 30 év, időtartam 25 év

Látható, hogy a baleseti kiegészítők a magas biztosítási összegek ellenére sem tartoznak a drága biztosítások közé. A kritikus betegségekre szól kiegészítő esetében más a helyzet, itt a díjszint lényegesen magasabb. Magyarországon, ahogyan az Unió más országaiban is, a 65 év alatti korcsoportokban a halálokok közül a daganatos megbetegedések (41%) és a szív és érrendszeri megbetegedések (28%) vezetik a sort. A piacon található kritikus betegségekre szóló biztosítások mindegyike fedezetet nyújt erre a két betegségcsoportra.

Kockázati életbiztosítás és néhány kiegészítő havi díja A biztosított életkora 40 év, időtartam 25 év

A Bankmonitor kalkulátorával te magad is kiszámolhatod, hogy a saját élethelyzetedre vonatkozóan milyen kiegészítőket érdemes megvásárolnod, és mennyibe fog kerülni neked a védelem.

Kérj segítséget a Bankmonitor szakértőitől!

A Bankmonitor munkatársai segítenek neked abban, hogy a legjobb kockázati terméket és a megfelelő kiegészítő biztosításokat válaszd a piacon lévők közül, így egy személyre szabott biztosítási védelmet tudsz kialakítani. Először az életbiztosítási összeget határozd meg a jövedelmi helyzeted alapján. Ezután a jelenlegi élethelyzetedet, szokásaidat, aktivitásaidat vedd számba, és ez alapján gondold végig, hogy melyek lehetnek azok a kiegészítők, amelyek szükségesek. Végül kalkulátorunk segítségével felveheted velünk a kapcsolatot, és mi tanácsainkkal segítünk a döntésben.

További információkért keresd fel összefoglaló oldalainkat:

Végezd el a saját kalkulációdat, és tedd meg az első lépést a maximális védelemért!

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés