Ez az egyik leghasznosabb biztosítás – de valószínűleg még nem is hallottál róla!

Ez az egyik leghasznosabb biztosítás – de valószínűleg még nem is hallottál róla!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-09-10
 

Az életbiztosítási piac egyik legfontosabb prémium terméke a kritikus betegségekre szóló biztosítás, amelyet kiegészítőként és önállóan is meg lehet kötni. Ez a konstrukció már a betegség diagnosztizálásakor fizet, így az összeget a gyógykezelésre, rehabilitációra vagy a bakancslistára lehet fordítani.

Miért nevezhetjük prémium terméknek?

Az olcsó biztosítások általában a ritkán bekövetkező eseményekre nyújtanak fedezetet. Ilyenek például a balesetbiztosítások. Csak a példa kedvéért: a KSH adatai szerint a 2023-as összes haláleset 0,5 százaléka történt motoros jármű-balesetek következtében. Vagyis egy baleset szerencsére ritkán következik be, de ha megtörténik, akkor hirtelen jön, és nagy a baj. Ekkor szükség lehet az anyagi segítségre. Attól, hogy nem túl gyakori, még nagyon komoly gondot okozhat anyagi szempontból is, így van értelme annak, ha egy balesetbiztosítást vásárolsz.

Ezzel szemben a kritikus betegségekre szóló biztosítás nem tartozik a legolcsóbb biztosítások közé. Ennek az az oka, hogy a leggyakrabban bekövetkező, életet veszélyeztető betegségek ellen nyújt védelmet.

És hogy melyek a leggyakoribb betegségek? Magyarországon a halálozások 55 százaléka daganatos vagy szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggésben következik be. Jelentős javulás az elmúlt években nem volt ezen a téren.

Hirdetés

Hirdetés

Mire jó a kritikus betegségekre szóló biztosítás?

Minden jelentősebb biztosítótársaság termékválasztékában van kritikus betegségekre szóló biztosítás, így a magyar biztosítási piacon széles választékban állnak rendelkezésre ezek a termékek. Ez egy olyan biztosítás, amely összegyűjti a legádázabb betegségeket: a daganatos megbetegedéseken keresztül a szív- és érrendszeri vagy a főbb szerveket és életfunkciókat érintő súlyos betegségeken át az autoimmun betegségekig és tovább.

Minden kritikus betegségre szóló biztosítás feltételeiben felsorolásra kerül, hogy milyen betegségekre nyújt térítést. A termék nevében, vagy valahol kiemelt helyen megtalálod, hogy hány betegségre térít. Ezt az elemszámmal szokták jelölni, például 20, 30, 40 vagy 50 elemű a termék. Minél több betegségre nyújt térítést, annál komplexebb védelmet nyújt neked.

Fontos
A legfontosabb tudnivaló, hogy a biztosító már a feltételben felsorolt betegségek valamelyikének diagnosztizálásakor kifizeti neked a biztosítási összeget.

Így a gyógykezelésre tudod fordítani az összeget, amelyre az állami egészségügyi ellátás mellett igen nagy szükséged lesz a gyógyuláshoz. Ez lehet a hazai vagy külföldi privát egészségügy kiegészítő ellátásainak igénybevétele vagy speciális gyógyszerek beszerzése. De a rehabilitáció és utógondozás is sokba fog kerülni, így az összeget arra is fordíthatod. A biztosítási feltételekben nincs megkötés arra vonatkozóan, hogy mire költheted el a kapott összeget.

Jó tudni
A biztosítás megszületésének története is nagyon érdekes. A kritikus betegségekre szóló biztosítást az első szívátültetést végző Barnard professzor testvére, Dr. Marius Barnard – aki szintén szívsebész volt – indította útjára 1983-ban Dél-Afrikában. Ezzel a biztosítástípussal az volt a célja, hogy a meggyógyított betegek anyagi talpraállása is meg tudjon valósulni. Barnard doktor eredeti ötlete csak négy kritikus betegség ellen nyújtott anyagi védelmet: rák, stroke, szívroham, koszorúér-bypass műtét. Ezek az életet veszélyeztető megbetegedések között a leggyakoribbak, és itt van szükség leginkább anyagi segítségre a teljes gyógyuláshoz.

Ezek az egészségi kockázatok fenyegetnek leginkább

Az OECD Magyarországra vonatkozó Egészségügyi országprofilja minden évben átfogó tájékoztatást ad a lakosság és az egészségügy aktuális állapotáról. Sajnos a halálozáshoz vezető tényezők hajszálnyit sem változtak az elmúlt évben. A 2023-ra vonatkozó elemzés a következő ábrán látható. Az EU átlagához képest mindenben rosszabbul állunk, de elsősorban a táplálkozás és a dohányzás az, amin erőteljesen javítanunk kellene.

A halálozás vezető tényezői Magyarországon és az EU-ban

A fentiekből kiindulva érdemes olyan biztosítást keresni a piacon, amelyben a daganatos és a keringési rendszer megbetegedései mind megtalálhatók.

Ha szeretnéd megnézni, hogy a te életkorodra vonatkozóan mennyibe kerülne egy élet- és egy kritikus betegségre szóló biztosítás díja, akkor használd a Bankmonitor kalkulátorát és számolj! Az eredmények nem egy biztosítási konstrukció árát, hanem a piaci átlagot tükrözik, amelytől az általad választott termék havi díja lefelé és felfelé is eltérhet.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Összefoglalás

A kritikus betegségekre szóló biztosítás egy nagyszerű találmány. Anyagi segítséget nyújt olyan életet veszélyeztető betegségek diagnosztizálása esetén, amelyekből a gyógyulás, vagy a betegség elviselése komoly kiadásokat jelenthet. Védelmet nyújt két olyan betegségcsoport – a daganatos és a keringési rendszer megbetegedései – esetén, amelyek a halálokok között vezető szerepet játszanak.

Fontos, hogy ha egy kockázati életbiztosítás kiegészítőjeként vásárolsz kritikus betegségre szóló fedezetet, és később egy kritikus betegségből adódóan történik tragédia veled, akkor a biztosító a kritikus betegségre szóló összeget kifizeti a diagnosztizáláskor, majd halál esetén a kockázati biztosítási összeg is kifizetésre kerül a szeretteid részére.

A Bankmonitor tanácsadói segítenek eligazodni a különböző termékek között, és szakszerű javaslataikkal támogatják döntésedet, hogy a számodra legjobb biztosítást választhasd. Regisztrálj az oldalunkon, és vedd fel velünk a kapcsolatot!

Hirdetés
Hirdetés