Ez még a legjobb bankszámláknál is fájhat

Ez még a legjobb bankszámláknál is fájhat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-07
 

Minden bank számlacsomag kínálatában találunk legalább egy olyat, amelynél díjmentes, de legalább kedvezményes szolgáltatásokkal kecsegtet a bank, ha meghatározott feltételeket teljesít a bankszámla tulajdonosa. Mindaddig, amíg ezeknek eleget tesz az ügyfél, nincs is semmi probléma. Amikor viszont a feltételek teljesítése elmarad, az a pénztárcánkra nézve igencsak fájhat. Csokorba szedtük, hogy a bankok vezető bankszámláinál mire számíthatsz. Megmutatjuk, mi az oka annak, hogy az amúgy díjmentes bankszámlád költségei egyszer csak súlyos ezrekre rúgnak!

Semmi sincs ingyen…

A legkedveltebb feltétel a bankok részéről, hogy rendszeres jóváírás történjen a bankszámlán. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a vizsgált 13 bankból mindössze a Raiffesien Bank Aktivitás 2.0 számlacsomagjánál nincs erre szükség. A többiek közül öten viszont már ezzel is beérik és más feltételt nem is támasztanak a kedvezményekért. Három esetben magunk dönthetjük el, hogy rendszeres jóváírással kívánunk a feltételnek eleget tenni, vagy éppen hajlandóak vagyunk egy meghatározott összeget a számlán, vagy valamilyen megtakarítás formájában a banknál elhelyezni. Négy olyan szereplőt is találunk, ahol a jóváíráson felül még egyéb aktivitást is elvárnak, azaz például vásárolnunk kell bizonyos összegben és/vagy meghatározott darabszámban a bankkártyánkkal.

Az AXA Bank OKÉ 2 számlacsomagjánál eldönthetjük, hogy melyik feltételt teljesítjük a kedvezményes számlavezetésért. Amennyiben rendszeres jövedelmünk eléri a 100 ezer Ft-ot és vállaljuk, hogy azt a banknál vezetett számlánkra utaltatjuk, úgy ezzel már eleget is teszünk a bank elvárásának. Ennél alacsonyabb jövedelem mellett viszont csak akkor számíthatunk kedvezményes havi díjra, ha a bankszámla átlagegyenlege eléri az 1 millió Ft-ot. Ez év végéig egyébként 0 Ft-tal számolhatunk, ha bármelyik feltétel teljesül, ami 300 Ft-ra módosul majd, ha az aktuális akció nem kerül meghosszabbításra. Ezzel szemben 1.900 Ft a sarc, ha egyik feltételnek sem sikerül eleget tenni.

A Budapest Bank Zéró számlacsomagjánál, ha a számlára érkező havi jóváírás eléri a 150 ezer Ft-ot és a bankkártyás vásárlások a 30 ezer Ft-ot, akkor díjmentes a számlavezetés. Ehhez viszont a papír alapú kivonatról le kell mondani, ellenkező esetben 100 Ft a számlavezetési díj. Természetesen magasabb díjjal (180 Ft elektronikus kivonattal, illetve 280 Ft papír alapúval) kell számolni, ha a kártyás műveltek összege nem éri el a kívánt összeget, de ez még semmi ahhoz képest, mint amikor nem történik meg a szükséges jóváírás a számlán. Ez utóbbi esetben ugyanis egy korrekciós díjat alkalmaz a bank, ami jelenleg 2.100 Ft-ot jelent.

A korábbiaknál jóval elnézőbb a CIB Bank. Online számlacsomagjánál, ha nem teljesülnek a feltételek, akkor a kedvezményes 315 Ft-os számlavezetési díj helyett 715 Ft-tal kell számolni.

Az Erste Bank Privilégium „L” számlacsomagjánál mindössze egyetlen feltételt támaszt a bank, mégpedig azt, hogy a számlára érkező jóváírás összege elérje a 150 ezer Ft-ot. Amennyiben ez teljesül, számos kedvezményt kínál a számlacsomag, (pl.: díjmentes számlavezetés, ingyenes utalás, készpénzfelvétel, stb.), ellenkező esetben viszont komoly retorziók vannak. A teljesség igénye nélkül csak néhányat kiemelve

  • a díjmentes számlavezetést 1.683 Ft-os havidíj váltja fel,
  • a netbanki utalás 0 Ft helyett 160 Ft lesz bankon belül, míg 180 Ft bankon kívül, és
  • az ingyenes készpénzfelvétel is díjköteles lesz.

Szintén kizárólag jóváírást (120 ezer Ft-ot) vár az FHB Bank Aktív számlacsomagjánál, cserébe elektronikus kivonattal csupán 200 Ft havonta a számlavezetési díj. A feltétel teljesítésének hiányában viszont itt is komoly emelkedéssel kell számolni, mégpedig 3.525 Ft-ra nő ilyen esetekben a havi számlavezetési díj.

Az AXA Bank gyakorlata érhető tetten a Gránit Bank Ász számlacsomagjánál is. A különbség az, hogy a jóváírás összege ebben az esetben 150 ezer Ft, a bankszámla egyenlegnél pedig arra kell ügyelni, hogy az a hónap során egyik nap se kerüljön 100 ezer Ft alá. Amennyiben egyik feltételt sem sikerül teljesíteni, úgy a díjmentes számlavezetés helyett 1.990 Ft-tal kell számolni.

A K&H Bank Minimum plusz számlacsomagjánál lehet díjmentes a számlavezetés, vagy kerülhet kedvezményesen 325 Ft-ba. Ez csupán attól függ, hogy hány feltételt sikerül teljesíteni. Viszont, ha egynek sem tudunk eleget tenni, akkor 650 Ft-tal kell számolni. Itt a mindenkori minimálbér (jelenleg 68.775 Ft), amit jóváírásként elvár a bank, míg megtakarításként 500 ezer Ft-ot kell elhelyezni.

A MagnetBank Diamond számlacsomagját kizárólag azok választhatják, akinek számlájukra legalább havi 100 ezer Ft rendszeres jóváírás érkezik és bankkártyával is rendelkeznek a banknál, továbbá havonta legalább két utalás jellegű megbízást is teljesítenek számlájukról (ez akár két eseti utalás is lehet). Amennyiben huzamosabb ideig nem teljesülnek ezek a feltételek, akkor egyszerűen átsorolják az ügyfelet egy kicsivel drágább árazású számlacsomagba (Csillag számlacsomag).

Mind az MKB Bank Praktika, mind pedig az UniCredit Bank Bónusz számlacsomagjánál attól függ a havi számlavezetési díj, hogy mekkora összeg érkezik a bankszámlára. Az MKB Banknál 75 ezer Ft és 150 ezer Ft között 897 Ft a díj, 75 ezer Ft alatt azonban 1.097 Ft. Az UniCredit Banknál mindaddig díjmentes a számlavezetés, amíg a rendszeres jóváírás összege eléri a 150 ezer Ft-ot, amennyiben csak a 75 ezer Ft úgy 550 Ft a díj, míg 75 ezer Ft alatt 1.099 Ft.

Mindaddig díjmentes a számlavezetés az OTP Bank Simple számlacsomagjánál is, amíg elektronikus kivonatot kérünk a számláról és megérkezik a szükséges jóváírás a bankhoz. Ellenkező esetben 720 Ft-tal kell számolnunk. Az általános banki gyakorlattól eltérően itt azonban nem jelent problémát, ha egyik hónapban nem történik meg a szükséges jóváírás. A lényeg, hogy a vizsgálatot megelőző 4 hónapból legalább 2 hónapban megvalósuljon.

A Raiffeisen Bank Aktivitás 2.0 számlacsomagja az egyetlen, ahol nem követelmény, hogy rendszeres jóváírás történjen a számlán. Itt a díjmentes számlavezetés feltétele, hogy havonta legalább 4 db bankkártyás vásárlás történjen min. 50 ezer Ft értékben. Ennek hiányában viszont 1.287 Ft-tal kell számolni. Hasonló a feltételrendszer a Sberbank Fair számlacsomagjánál is, ahol a tranzakciószám, valamint az összeghatár azonos, viszont a szóba jöhető műveletek köre nem merül ki csupán a bankkártyás vásárlásokban. A feltételek teljesülésekor díjmentes a számlavezetés, ellenkező esetben azonban 300-1.200 Ft között alakul. Az, hogy pontosan melyik kerül alkalmazásra és hogyan alakul a további kedvezmények köre attól függ, hogy mekkora összegű jóváírás érkezik a számlára.

Nem mindenhol eszik olyan forrón…

Természetesen a bankoknak nem érdekük, hogy horror összegekért nyújtsák szolgáltatásaikat, hiszen ez csak elégedetlen ügyfeleket eredményezne. Számos esetben például engedmény a bank részéről, hogy a rendszeres jóváírásnak nem kell feltétlenül munkabérnek lennie. Több bank ahhoz sem ragaszkodik, hogy ez egy összegben érkezzen. Sőt, valahol az sem jelent problémát, ha csak tegyük fel három részletben sikerül azt teljesíteni.

Némelyik bank komolyabb feltételeket támaszt, míg mások megengedőbbek és ahogy látjuk, valahol drasztikusabb, míg máshol enyhébb szankciókat alkalmaznak. Tartsuk mindig szem előtt bankhasználati szokásainkat, így biztos, hogy megtaláljuk a számunkra ideális bankszámlát!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés