Ez most a 10 legolcsóbb bankszámla Magyarországon

Ez most a 10 legolcsóbb bankszámla Magyarországon
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-30
 

Ebben a cikkben összegyűjtöttük, melyek most a legkedvezőbb bankszámlák a számtalan elérhető piaci ajánlat közül. Érdemes mindenkinek elolvasnia, mert aki okosan választ, az több tízezer forintot is nyerhet az évek során! szerző: Süle-Szigeti Bulcsú

A gyorselemzéshez a Bankmonitor bankszámla-kalkulátorát hívtuk segítségül, ahol saját bankolási szokásainak megadásával mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb számlacsomagot, sőt, utána szakértői segítséget is kaphat a kiszemelt ajánlat megszerzésében. Ezt a folyamatot néhány évente érdemes megismételni, mert a piac gyorsan változik, és az általunk használt banki termékek könnyen elavulttá válhatnak, ha erre nem figyelünk oda kellőképpen.

Az alábbi táblázat a jelenleg elérhető 10 legjobb ajánlatot mutatja be, egy tipikus ügyfél élethelyzetére vonatkoztatva: havi 150 000 forintos nettó jövedelem és általánosnak mondható tranzakciók beállításával a következő eredményeket kapjuk. (Azért két évnyi költségeket vizsgálunk, mert a legelső évre számos esetben akciós feltételek érvényesek, üzletpolitikai okokból.)

A jelenleg elérhető 10 legjobb bankszámlacsomag költségei átlagos használat mellett

Amint látható, létezik teljesen ingyenes bankszámla is, ami igazi ritkaságnak számít a hazai környezetben, mivel a magyarországi bankokra számos olyan adóteher nehezedik, amelyek más országokban csak kevésbé, vagy egyáltalán nem jellemzőek. Ráadásul egy átlagos magyar ügyfél akár 20 évig is megmarad ugyanabban a számlacsomagban, és nem igazán reagál a díjak emelkedésére, ezért a bankok nyugodtan átháríthatják a költségeket a felhasználókra. Mindezek ismeretében azt mondhatjuk, hogy a dobogó környékén még így is igen szoros verseny alakult ki, tehát számos lehetőség közül választhatnak ma azok, akik igyekeznek tudatosan eljárni a pénzügyeik intézése során.

Ennek ellenére sajnos nem ritka, hogy valaki a táblázatban bemutatott, havi párszáz forintos költségeknek a sokszorosát fizesse: egy átlagos ügyfélnek minden hónapban kb. 1 300 forintba kerül a folyószámlája. Ez azt jelenti, hogy 2 év alatt több mint 31 000 forintot fizet ki a bankjának, mondhatni fölöslegesen, hiszen ezt a tételt némi körültekintéssel akár le is nullázhatná a költségvetésében! A különbségek szemléltetésére szolgál a következő diagram, amelyen ábrázoltuk ezeket a számokat.

A 10 legolcsóbb bankszámla költségei a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátor alapján

Természetesen az nagyban függ a személyes szokásainktól, hogy pontosan melyik bankszámla lesz számunkra a leginkább optimális – jelentős előnybe kerülnek például azok, akik túlnyomórészt digitálisan intézik a banki ügyeiket –, de az biztos, hogy rengetegen tudnának komoly összegeket spórolni azzal is, ha áttérnének az itt felsorolt számlák bármelyikére. Érdemes tehát kihasználni az otthon töltött időt arra, hogy felülvizsgáljuk meglévő pénzügyi termékeinket, kezdve akár a bankszámlánkkal, mert a tudatosság már itt is nagyon kifizetődő.

A Bankmonitor bankszámla-kalkulátorának segítségével bankon belül is van lehetőség megkeresni a legjobb ajánlatot, de ha egy olyan számlacsomag nyeri el a tetszésünket, amelyet nem a jelenlegi bankunk, hanem egy másik pénzintézet kínál, még akkor is egészen könnyű műveletnek számít áttérni az új csomagra. Létezik ugyanis az „egyszerűsített bankváltás” intézménye, amely leveszi a vállunkról az ügyintézés terheit. Ennek módja, hogy az új számla megnyitásával egyidejűleg megbízzuk a bankot azzal, hogy intézze el a régi bankszámlánk megszüntetését, és az ahhoz kapcsolódó összes beállítás (pl. állandó átutalások) átvételét.

Hirdetés
Hirdetés