Ezeket a szempontokat vedd figyelembe, ha lakást veszel

Ezeket a szempontokat vedd figyelembe, ha lakást veszel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-10-09
 

Ha új lakásba szeretnél költözni, készülj fel, mert hatalmas kínálattal szembesülsz. Ezért nagyon fontos, hogy még mielőtt fejest ugranál a lakáskeresésbe, tudd mit szeretnél. Ha lakáshitelt is igényelsz, a legokosabb, ha egy előminősítéssel kezded és nem rögtön ingatlanokat nézegetsz. Az előminősítés ugyanis megmondja, hogy mennyire vagy hitelképes.

Hogyan keress lakást a gyakorlatban?

  1. Válaszd ki a környéket és tegyél nagy sétákat, hogy feltérképezd
  2. Ne csak munka után / este nézd meg a lakást, mert meglepetések érhetnek.
  3. Tölts el időt a ház közvetlen környékén is, így jobban megismerheted az ott lakókat.
  4. Ne akarj két hét alatt lakást venni! Ha kell, szánj rá akár hónapokat!

Pontosan tudod, hogy mit szeretnél?

Ha már döntöttél és új otthonba szeretnél költözni, akkor első lépésként fogalmazd meg igényeidet, elképzeléseidet. Szó elszáll, ezért vesd is papírra őket! Gondolatébresztőnek néhány tipp:

  1. Egyedül, vagy családdal akarsz-e költözni?
  2. Hol akarsz lakni? (belváros, agglomeráció, stb.)
  3. Hány szobás lakást szeretnél? (ne m2-ben határozd meg, mert egy kisebb lakásnak is lehet nagyon jó elosztása)
  4. Családi ház, vagy lakás lenne ideális?
  5. Akarsz-e lépcsőzni?
  6. Szükséged lesz-e lakáshitelre?

Ha lakáshitelre is szükséged van, kérj előminősítést

Nincs annál rosszabb, mint amikor beleszeretsz egy lakásba, álmaidban berendezted, de nem tudsz annyi lakáshitelt felvenni, amire szükséged van.  Lassan már tényleg minden banknál elérhető az ingyenes előminősítés, ami nagyban megkönnyítheti az életedet. Egy banki igazolással a zsebedben sokkal magabiztosabban láthatsz neki a lakáskeresésnek és csak olyan ingatlant nézel meg, amire lesz elég pénzed!

Számolj velünk! Kérdezz bátran!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A lakás elhelyezkedése, környezete

A külvárosban, agglomerációban ugyanazért az árért sok esetben újabb, kényelmesebb otthont találhatsz, mint a belvárosban. A megnövekedett utazási időt és költséget azonban ne hagyd ki a számításból. Ha a belvárosban maradnál, gyalogos távolságra megtalálsz mindent, amire szükséged lehet, viszont sokszor zajos és persze nem is túl olcsó.

Szomszédok

Ez az igazi lutri! Honnan tudnád, milyenek lesznek a szomszédjaid? Az új lakásodhoz szomszédokat is kapsz. Lehet, hogy alig fogsz velük találkozni, de könnyen előfordulhat, hogy sűrűn látod majd őket. Jó tudni, hogy körülbelül kik laknak még az emeleten, így felkészülhetsz a gyereksírásra, az éjszakai zene-bonára is. Bár ezeket nem fogod megtudni a tulajdonostól, ezért jó, ha többször önállóan is elmész a házhoz.

Ne a fal színével foglalkozz!

Sokkal fontosabb megnézni, hogy milyen állapotban vannak a nyílászárók, a fűtési rendszer, elektromos hálózat. Érdemes megkérdezni, hogy kb. mennyi a lakás rezsije. Kérdezz meg külön-külön mindent, és próbáld meg kikalkulálni a magadra vetített fogyasztást.

Érdemes bekopognod a szomszédokhoz, és őket is megkérdezni a környékről. Mondd, hogy lakásvásárláson gondolkodsz, és szeretnéd megtudni, milyen árnyoldala van a háznak / környéknek.

Ne azt kérdezd, hogy van-e probléma, hanem azt, hogy „milyen problémák vannak”. Kutatások azt mutatták ki, hogy ha úgy teszed fel a kérdést, hogy feltételezed, hogy akad probléma, nagyobb eséllyel fogod az őszinte választ kapni. (Ez az eladóra is igaz!)

Szobák száma

Fentebb már olvashattad, hogy ne feltétlenül m2-ben gondolkozz, hanem inkább szobákban. Biztos te is jártál már olyan lakásban, amiről nem is gondoltad volna, hogy akkora alapterületen lehet kényelmesen élni. Persze ha nem tudsz lemondani a nagy terekről, akkor akár a Parlament is szóba jöhet, bár ez még Freddie Mercurynak se jött össze.

Előny: Mindenkinek megvan a saját privát szférája. Akár dolgozó szobát is kialakíthatsz. A nagy alapterületen nyilván több helyiség elfér.

Hátrány: A jól megtervezett, kisebb lakás is lehet tágas. Az elrendezés sokkal fontosabb, mint a négyzetméterek száma.

Több lépcsős kérdés

Ha nem szeretsz, nem akarsz naponta többször több emeletet megmászni, akkor a keresési feltételek között az első helyek valamelyikén szerepeljen a lift!

Előny: Felsőbb emeleti lakások általában kevésbé zajosak és a levegő is jobb

Hátrány: Ha elromlik a lift, gyalogolhatsz

Első lakását vásárló fiatal

A felnőtté válás fontos lépése az önálló élet megkezdése. Anyuékkal egy lakásban azért ez elég nehéz. Haverok, buli! Ezt nehéz összeegyeztetni a szülőkkel. Nyilván fontos a környék, a jó közlekedés, a szórakozóhelyek, de talán mindennél fontosabb az elérhető ár, és a kedvező hitellehetőség. Ezek a lakások általában 5-7 éven belül szűkössé válnak. Házasság, gyerekek és máris más színben látod a világot.

Gyerekes család

A lakásod valahogy „összemegy” az első gyerek megszületése után. Ha volt külön hálószoba, az nyilván a gyereké lesz. A fürdőszoba szekrényből is kiszorulnak a dolgaid.  Az ideális persze mindenkinek az lenne, ha még a gyerek érkezése előtt megvennétek az új lakást. Ezen a ponton nagy segítség lehet a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK), melynek összege az önerődet növeli.

Egy nagyobb család számára a kertes ház lenne az ideális. Ezt nem engedheti meg magának mindenki, de akkor is törekedj arra, hogy olyan helyet válassz otthonotoknak, ahol a közelben van legalább egy kis zöldterület, játszótér. Az sem elhanyagolható, hogy milyen távolságra van az ovi, iskola, orvosi rendelő, közért, buszmegálló, stb.

Ebben az élethelyzetben már nem egyedül döntesz, tehát ne csak a saját igényeidet írd össze, hanem a többiekét is. Olyan ingatlan nem nagyon létezik, ahol nem kell kompromisszumot kötnöd, de ha mérlegelsz, biztosan megtalálod a mindenki számára megfelelő házat.

Ne feledkezz el az egyéb, járulékos költségekről

Itt van rögtön az illeték, ami az ingatlan 4 százaléka. Ki kell fizetned az ügyvédet és a földhivatali díjat is. Ha hitelt is igényelsz, akkor ahhoz induló költségek is kapcsolódnak. A jó hír viszont, hogy ezeked a díjakat a bankok zömében elengedik. 

Soha nem leszel boldog egy olyan lakásban, aminél túl sok kompromisszumot kell kötnöd!

Láttál már csodákat? Szerinted mire kell még figyelni? Írd meg, hogy másoknak is segíts véleményeddel, tapasztalatoddal.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés