Megkaptad a bankszámla-díjkimutatásodat? Ha igen, mindenképp vess rá egy pillantást!

Megkaptad a bankszámla-díjkimutatásodat? Ha igen, mindenképp vess rá egy pillantást!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-10
 

Januárban mindenki kézhez vehette a bankszámlaköltségeit tartalmazó díjkimutatást, így szembesülhetett azzal, hogy miért, pontosan mennyit is fizetett. Ez jó alkalom arra, hogy megnézzük, más bankoknál ugyanez mennyibe került volna, ugyanis éves szinten több tízezer forint is lehet a különbség két bankszámla költségei között. Ráadásul, ingyenes bankszámla is elérhető a piacon, ahol nem csak havi díj nincs, de a tranzakciókért sem kell fizetni. 

2020-tól jogszabályi előírás kötelezi a pénzintézeteket arra, hogy évente egy alkalommal megküldjék ügyfeleik részére a bankszámlahasználathoz kapcsolódó díjkimutatást. A kimutatás tartalmazza az összes kifizetett díjat és kamatot, valamint a jóváírt kamatokat. A kivonat segítségével díjtételekre lebontva könnyedén áttekinthetjük, hogy mekkora költséggel jár jelenlegi számlacsomagunk használata. Figyelni kell azonban arra, hogy a januárban kézhez kapott kivonat csak a 2019.08.01 és 2019.12.31 között felmerült díjtételekre és fizetett kamatokra vonatkozik. Jövő évtől kezdve viszont már a teljes évre vonatkozóan kapunk díjkimutatást szolgáltatónktól.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan tehetjük olcsóbbá a bankszámlánkat?

A díjkimutatás segítségével nem csak a költségek áttekintésére nyílik lehetőségünk, hanem azonosíthatjuk a költséges, ám elkerülhető díjtételeket, valamint pontosabb képet kaphatunk valós bankszámlahasználati szokásainkról is.

Az elektronikus csatornák használatával például sokkal alacsonyabb banki díjakkal szembesülünk. Érdemes tehát a személyes ügyintézés és az ATM-ből történő készpénzfelvétel helyett bankkártyával fizetni, illetve netbankon és mobilbankon keresztül intézni pénzügyeinket. Ha mégis nagyobb összegben van szükségünk készpénzre, akkor az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség igénylésével havi 2 alkalommal, 150 ezer Ft összeghatárig ingyenesen juthatunk készpénzhez. Ezen apró változtatásokkal akár több tízezer Ft-ot is spórolhatunk évente.

A Bankmonitor lakossági bankszámla kalkulátora szerint átlagos számlahasználat mellett 2 év alatt 40 980 Ft eltérés van a legkedvezőbb és legdrágább bankszámla teljes költsége között. Amennyiben csak a legolcsóbb ajánlatokat hasonlítjuk össze, akkor is 6 348 Ft-os különbséget tapasztalhatunk az egyes bankszámlacsomagok között.

A banktól kapott díjkimutatás és a Bankmonitor bankszámla kalkulátorának segítségével te is utánajárhatsz annak, hogy a pénzügyi szokásaidnak megfelelő bankszámlával rendelkezel vagy érdemes lenne inkább számlacsomagot váltanod. Sőt, még azt is megtudhatod, hogy elérhető-e számodra a 0 Ft-os bankszámla.

 

CIB ECO – az ingyenes bankszámla

A legkedvezőbb ajánlatok közül is kiemelkedik a CIB ECO Bankszámla, melyet az első 2 évben teljesen ingyenesen vehetünk igénybe. Ehhez csupán néhány feltételnek kell megfelelnünk. Amennyiben nem rendelkezünk bankszámlával a CIB Banknál, és havonta legalább a mindenkori minimálbérnek (jelenleg 107 765 Ft) megfelelő összeg érkezik a számlánkra, akkor jogosultak vagyunk az ingyenes bankszámla igénylésére.

Az ingyenesség 2 db 150 ezer Ft értékhatárig terjedő készpénzfelvételt tesz lehetővé bármelyik magyarországi ATM-ből, vagy egyszeri alkalommal értékhatár nélküli CIB automatából történő pénzfelvételt foglal magában. Szükséges továbbá, hogy ne indítsunk bankfiókból tranzakciót, és a biztonsági értesítés ne SMS-en, hanem mobil applikáción keresztül érkezzen a telefonunkra.

A díjmentesség fontos feltétele a Bankmonitoron keresztüli ügyintézés, ugyanis az ingyenes konstrukció bankfiókban nem elérhető!

Lehetséges, hogy bankolási gyakorlatunk eltér az előbbiektől. Általánosságban elmondható, hogy érdemes pénzügyi szokásainkon változtatni és az elektronikus csatornákat hazsnálni, hiszen ezzel évente több ezer forintot spórolhatunk. A CIB ECO esetében ezzel ráadásul nem csak alacsonyabb költségeket, hanem teljes díjmentességet érünk el.

Ha az éves díjkimutatásod alapján ellenőriznéd, hogy nem fizetsz-e többet a szükségesnél, akkor használd a 13 bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor bankszámla kalkulátort.

Hirdetés
Hirdetés