Ezt a pénzt nem a nyuszi hozza, de megalapozhatod vele a biztonságod!

Ezt a pénzt nem a nyuszi hozza, de megalapozhatod vele a biztonságod!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-17 Frissítve: 2021-07-01
 

Ugyan a locsolkodás hagyománya kiveszőben van, a kisebb gyermekek számára még izgalommal teli lehet a mai nap. Mi is kellemes érzéssel gondoltunk vissza, hogy mennyire is vártuk annak idején a húsvéti locsolkodást (a női kollegák annyira nem), amivel egy kis pénzt össze tudtunk gyűjteni. Felnőtt fejjel már persze kicsit más a helyzet, de még némi megtakarított pénzzel most is megörvendeztethetjük magunkat. Következő cikkünkben 5 olyan megtakarítási tippet gyűjtöttünk össze, amelyek nem csak húsvét napjára szólnak.

1) Kövessük nyomon a kiadásainkat

Az első lépés az lehet egy nagyobb megtakarítás összegyűjtése felé, hogy pontosan tudjuk mire adtunk ki pénzt. Gyakorlatilag ez magába foglal mindent a napi kávétól a magazinon át az édességig, így el kell tudnunk számolni magunknak minden egyes forinttal. Ehhez segítségünkre lehet egy kockásfüzet, de akár egy excel fájl is, ahova kategória szerint gyűjtjük az egyes tételeket (például lakhatás, élelmiszer, szórakozás). Ha sokat vásárolunk, bankkártyával még a bankszámlakivonatunk hasznos támpontot nyújt, hiszen könnyen átláthatjuk mikor mennyit költöttünk.

2) Sokat nyerhetünk a tervezéssel

Ha már sikerült meghatározni, hogy nagyjából mennyi költünk havonta, akkor érdemes egy családi büdzsét is vezetnünk. Ezáltal hónapról-hónapra kiderül, hogy a jövedelmünk mekkora részét költöttük el, sőt korlátokat is állíthatunk magunk elé a kiadásokban. Még egy-két hónapra előre tervezni is érdekes lehet, és megnézni, hogy a valóságban ehhez képest többet, vagy kevesebbet költöttünk-e. A pontosság kedvéért külön figyelhetünk a ritkán felmerülő (például évente, félévente) költségekre is, mint például egy autó karbantartás.

Ha kellő figyelmet fordítunk a költéseinkre, minden bizonnyal találunk olyan területet, ahol egy kisebb összeget meg tudunk spórolni. További pozitív mellékhatás, hogy így még az is elkerülhető, hogy egy váratlan költség padlóra küldjön minket.

3) Határozzuk meg mennyit takarítunk meg

A jövedelmünk és a költségeink összehangolása után érdemes tisztázni magunkban mennyit is tervezünk megtakarítani, amihez fegyelmezetten tartani is tudjuk magunkat. A lehetőségeinkhez mérten a jövedelmünk 10-15%-át mindenképp érdemes lenne megtakarítani minden hónapban. A lényeg a fokozatosságban rejlik, hiszen kellő kitartással viszonylag rövid időn belül is szemmel látható összeget gyűjthetünk össze.

4) Legyenek megtakarítási céljaink

Fontos, hogy próbáljunk meg könnyen követhető pénzügyi célokat kitűzni magunk elé. Ebben nagy segítséget nyújt, ha időbeli dimenziót is adunk a megtakarítási céloknak, amihez akár pénzügyi termékeket is hozzárendelhetünk.

Rövid távon (1-3 év) mindenképp érdemes vésztartalékot képezni, ami legalább 3-6 havi költésünket fedezi. Ezen felül gondolhatunk olyan általános célokra is, mint egy nyaralás, vagy autó vásárlásra való takarékoskodás. Középtávon például már szóba jöhet a lakáscélú megtakarítás is, ami főként fiatalabb korban hangsúlyos, de egy-egy felújításra-korszerűsítésre is bármikor jól jöhet a félretett pénz.

Tipikusan hosszabb távú megtakarítási cél lehet a gyermek számára gyűjtött pénz (oktatás, lakhatás), vagy az időskorra szánt összeg. Ezeket addig semmiképpen sem érdemes elkezdeni, amíg a rövidebb távú célokat nem teljesítettük.

5) Gondoljuk át, hol van a legjobb helyen a pénz

Miután már sikerült elhatározni magunkat a takarékoskodás mellett, igen hangsúlyos szempont az is, hogy áttekintsük milyen megtakarítási lehetőségek állnak rendelkezésre. Ugyan a kezdetekben az is beválhat, ha a folyószámlánkon különítjük el a jövedelem egy részét, azonban biztonsági szempontokból is jobb, ha teljesen elkülönítjük a megtakarításra szánt összeget.

Erre kézenfekvő megoldás lehet valamilyen rövid távú megtakarítási lehetőség. Mivel manapság a betéti kamatok igen alacsony szinten állnak, így egy lakossági állampapírral, például kamatozó kincstárjeggyel járhatunk jól (ez most 2%-ot hoz). Ehhez ugyan szükséges értékpapírszámla is, de ennek fenntartása például a Magyar Államkincstárnál teljesen ingyenes.

Azok számára, akik nagyobb kockázatot vállalnának egy befektetési alap lehet célszerű, amit egy rendszeres megtakarítási programmal is elérünk. Itt arról van szó, hogy havonta egy adott összegből befektetési alap vásárolunk.

Kifejezetten lakáscélra egy lakástakarékkal járunk jól, hiszen jóval a piaci szintek fölött hozamra tehetünk szert, ami annak köszönhető, hogy az állam 30 százalékkal toldja meg a befizetésünk. Ha pedig gyermekünknek gyűjtenénk, egy Babakötvény nyújt hosszú távú megtakarítási formát, ahol a hozam mindig az aktuális inflációt 3 százalékkal haladja meg.

Az időskori biztonság megteremtéséhez pedig egy önkéntes nyugdíjpénztár passzolhat, hiszen a befizetéseinket itt 20%-os támogatással honorálja az állam.

Hirdetés
Hirdetés