Ezt ne hagyd ki az adóbevallásból!

Ezt ne hagyd ki az adóbevallásból!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-05-17 Frissítve: 2021-10-21
 

Vészesen közeleg május 20. és valószínűleg sokan még most végzik az utolsó simításokat az adóbevallásukon. Biztosan lesz, aki az utolsó pillanatban számol el a tavaly év során szerzett jövedelmeivel az adóhatóságnak és utolsó nap adja postára paksamétáját. A nagy kapkodásban lemaradhat egy-két igen fontos dolog, ami pozitívan érinti pénztárcánkat!

Önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztár

Ha önkéntes nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkezünk, az egyéni befizetéseink 20%-át, maximum évi 100 000 Ft-ot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból. Ezen kívül az egészségpénztárban szabadon lévő pénzünket a pénztáron belül le is köthetjük; 2 évre lekötött összegek után igényelhető további 10 %-os mértékű adó-visszatérítés, valamint a prevenciós szolgáltatás ellenértékeként az egészségpénztár által az adóévben kifizetett összeg 10%-a szintén. Az előbbieknek együttesen (önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztár után járó visszatérítés) bele kell férnie a maximális 150 000 Ft-ot korlátba.

Az SZJA törvény már nem tesz megkülönböztetést aszerint, hogy a tag 2020. január 1-je előtt tölti-e be az öregségi nyugdíjkorhatárt. Egységesen élhetünk a maximum 150 000 Ft-ot adó-visszatérítés lehetőségével. Az így érvényesíthető kedvezmény összegét az általunk megjelölt önkéntes pénztári számlánkra utalják. Amennyiben több ilyen pénztári tagsággal is rendelkezünk, akkor is csak egy jelölhető meg, ahová a kedvezményt visszatérítik.

Hirdetés

Hirdetés

NYESZ

A nyugdíj-előtakarékossági számla esetén szintén rendelkezhetünk az adott adóévben a számlára befizetett összeg 20 %-ának, de legfeljebb az adóévben 100 000 Ft-nak visszatérítéséről. Ebben az esetben viszont már nem mindegy, hogy mikor leszünk nyugdíjasok. Az a tag, aki 2020. január 1-je előtt tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt, maximum 130 000 Ft kedvezménnyel élhet.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítási szerződéssel rendelkezők sem maradnak ki a sorból. Esetükben is a befizetett összeg 20%-a, de legfeljebb 130 000 Ft kedvezmény érvényesíthető, amelyet a szerződő által megjelölt biztosítóhoz utalnak. Itt is érvényes, hogy több biztosító esetén is csak egy jelölhető meg az utalás helyéül, illetve az összeghatárokat illetően – az egészségpénztárhoz hasonlóan – nem számít a nyugdíjba vonulás éve.

Amennyiben mind a három fentebb említett megtakarítással rendelkezünk és mindegyikre érvényesíthetjük a kedvezményt, együttesen nem haladhatják meg a 280 000 Ft-ot. A fenti kedvezmények érvényesítéséhez szükséges igazolásokat minden esetben megküldik a tagoknak, amelyben szerepel a visszaigényelhető összeg, illetve az is, hogy az adóbevallás mely sorában szükséges feltüntetni.

Ha még nem rendelkezel ilyen jellegű megtakarításokkal, korábbi cikkeinkből olvashatsz mind az egészségpénztári, mind a nyugdíjpénztári megtakarítás, mind pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla előnyeiről.

Ha pedig megtakarítási céljaid inkább rövid távúak, és befektetési alapokban fialtatnád a pénzed, kalkulátorunk lesz a választásban segítségedre:

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés