Ezt veszi mindenki a bankbetét helyett

Ezt veszi mindenki a bankbetét helyett
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-07-27 Frissítve: 2021-08-06
 

Ha van megtakarításod, akkor kényszerhelyzetben vagy: vagy elfogadod az 1% alatti átlagos betéti kamatokat, vagy más befektetés után nézel. Az alternatívák többségének azonban magasabb a kockázata, mint a bankbetéteknek. Egy viszont adott esetben még nagyobb biztonságot is tud nyújtani, mint a banki lekötések. Ráadásul jelenleg még magasabb hozamot is ad a megtakarításaidnak. Nézd meg, mit tud az állampapír!

Milyen hozamot várhatsz el az állampapíroktól?

Az állampapírok hihetetlen népszerűségnek örvendenek az utóbbi időben. Mára már a lakossági állampapírok állománya több, mint a magyar GDP 11%-a (4424,5 milliárd forint). És miért lehetnek ennyire népszerűek? Mert jelenleg jobb kamatot adnak, mint a bankbetétek. Összegyűjtöttük a legnépszerűbb időtávok bankbetéti és állampapír ajánlatait:

allampapairuj160727
Jól látható, hogy a legjobb banki lekötéseknél 0,05-0,3%ponttal magasabb hozamot nyújtanak az állampapírok. (Csak azokat a bankbetéteket vettük számításba, amik maximum a friss pénz, azaz az új forrás feltételét követelték meg.) A legnagyobb előny rövid távon mutatkozik: a Féléves Kincstárjegy 2%-ot kínál, szemben a BNP Paribas Standard betéti ajánlatának 1,7%-kával.

Ráadásul, ha időtávot is hajlandó vagy növelni, akkor eljuthatsz a jelenleg legnagyobb hozammal vásárolható lakossági állampapírig, a 3,8%-kot kínáló Bónusz Magyar Államkötvény 2026/N sorozatáig. Ez (ahogyan a nevéből kiderül) 2026-ban jár le, így 10 éves futamidőről beszélhetünk. De rövidebb (pár éves) futamidőnél is találhatsz, 3% körüli ajánlatokat!

De nem csak kamatban tud versenyre kelni a bankbetéttel az állampapír!

Hirdetés

Hirdetés

Teljes biztonság

Majdnem minden banki lekötés mögött az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer euróig terjedő garanciája található (de például BNP betéteit a francia betétbiztosítás garantálja szintén 100 ezer euróig.)

A befektetések többségét Magyarországon a Befektető-védelmi Alap (BEVA) szavatolja, szintén 100 ezer euróig. Ám a BEVA garanciája csak egymillió forint esetén 100%. Az e feletti összeg 90%-át fizetik meg baj esetén. Ráadásul ez a garancia nem vonatkozik a befektetésünk piaci értékének változásából adódó veszteségekre. Csak abban az esetben fizet, amikor a pénzügyi szolgáltató nem tud elszámolni, nem tudja kiadni az értékpapírokat.

Mivel az állampapír is értékpapír, így az állampapírra is mindössze a BEVA garanciája él. Kivéve, ha szintén az államhoz tartozó Magyar Államkincstárnál vásárold meg. Mert ebben az esetben korlátlan garanciát vonatkozik a pénzedre. Az állam megbízható adósnak minősül. (Bármi történik, a magyar állam bármennyi forintot képes visszafizetni.)

Rugalmasság

A lekötött betétek nagyon nagy részénél futamidő előtti feltörésnél elesel a kamatoktól. Ráadásul nem lehetséges részösszeget kivonni a betétlekötésből. Ezzel szemben az állampapíroknál részösszegeket is értékesíthetsz, ráadásul az időarányos kamatokról sem kell feltétlenül lemondanod.

Azért azt érdemes fejben tartanod, hogy az állampapír akkor tőke és hozamgarantált, ha futamidő végéig megtartod a papírt. Futamidő közbeni értékesítés esetén akár veszteséget is elszenvedhetsz, vagy a vásárláskori hozamnál kevesebbet is kaphatsz. De igaz a fordítottja is: ha a futamidő alatt eladod a papírokat, akár járhatsz jobban is, mint amire a vásárláskor számítottál. Különösen igaz ez a hosszabb futamidők esetében.

Viszont, amennyiben idő előtt válsz meg papírjaidtól, kénytelenek lehetsz hosszabb papírnál akár 2%-kal kevesebbel is beérni, mint amennyit valóban érne az állampapír (rövidebb papírnál ugyanez körülbelül 0,5%).

Tehát az állampapír alapvetően rugalmasabb, mint egy bankbetét, de még így is érdemes mindig olyan futamidőt választani, ami alatt nagy valószínűséggel nincs szükséged az adott összegre.

Költségek

Bár a jelenleg a legjobb betéti kamatokat nyújtó BNP Paribas banknál is ingyenesen lehet számlát vezetni, ez nem minden banknál van így. A bankszámlavezetés díja átlagosan 1500 forint havonta, és sok esetben még bankkártyát is kénytelen vagy igényelni, ami pár ezer forintos költséget jelent évente.

Amennyiben állampapírt vásárolsz egy tetszőleges szolgáltatónál, akkor számolnod kell az értékpapírszámla vezetési díjjal. Ez fájdalmas tud lenni kisebb összegeknél. (Korábbi cikkünkben összefoglaltuk a befektetés költségeit.) Ám, a Magyar Államkincstár itt is versenyképessé teszi az állampapírokat a bankbetétekkel szemben, ugyanis az Államkincstárnál ingyenes az értékpapírszámla vezetése, és az állampapír vásárlása.

A megtakarítók racionális döntést hoztak

Látható, hogy nem véletlen az állampapír népszerűsége: nemcsak a kamatokban erős, de egyéb tulajdonságai is előnyösek. Bár a legnépszerűbbek a rövid távú állampapírok (mi is ezzel foglalkoztunk jelen cikkükben), érdemes megnézned a hosszabb papírok kamatozását is, hiszen a már korábban említett 3,8%-ot is egy hosszú állampapír nyújtja.

Hirdetés
Hirdetés