Felére is csökkenhet a személyi kölcsönt igénylők kamatterhe!

Felére is csökkenhet a személyi kölcsönt igénylők kamatterhe!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-19
 

A mai naptól 5,9%-os lehet maximum az új személyi kölcsönök THM értéke. Mennyivel járnak jobban a személyi hitelt igénylők valójában, mint a tegnapi jogszabály bevezetése előtt? Ennek jártunk utána. (Süle-Szigeti Bulcsú írása)  

Szerdán reggel az MNB honlapján megjelent egy sajtóközlemény, miszerint a koronavírus hatására várhatóan fellépő gazdasági károkat azzal is szeretnék ellensúlyozni, hogy enyhítik a lakosságra nehezedő hitelterheket. A jegybank elsősorban a kereskedelmi bankoktól várta el a megfelelő újítások bevezetését, mint például a magánszemélyek által felvett hitelek törlesztési moratóriumát, illetve az újonnan igényelt személyi kölcsönök rendkívül kedvező kamattal történő folyósítását.

Az MNB azt is leszögezte, hogy amennyiben a bankok nem teljesítik az előírásokat, akkor a kormánynál fog közbenjárni az intézkedések elrendelése érdekében. A kormány gyorsan reagált: szerda délután többek között azt is bejelentették, hogy év végéig szünetelhet a lakossági ügyfelek hiteltörlesztési kötelezettsége, valamint az új személyi hitelek THM-e legfeljebb 5 százalékponttal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot (ami jelenleg 0,9%), így ez 5,9%-os maximális THM-et jelent. Ezek a feltételek mindenkire egyaránt érvényesek lesznek, így a rosszabb helyzetben lévő adósok is eszerint kaphatnak majd hitelt, ha a bank kedvező elbírálásban részesíti az igénylésüket.

Egészen mostanáig a személyi kölcsönök ennél lényegesen magasabb kamatok mellett kerültek kihelyezésre: a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora szerint elérhető ajánlatok átlagos THM-e 12,9% volt (2 000 000 forintos hitelösszeg és 6 éves futamidő esetén, 250 000 forintos nettó jövedelemmel), míg a három legjobb ajánlat átlagos hiteldíja is 7,25% körül alakult, ugyanilyen feltételek mellett.

A mai intézkedés tehát komoly megkönnyebbülést hozhat azoknak, akik átmeneti pénzügyi nehézségeik áthidalására egy személyi kölcsön felvételét fontolgatják. Kiszámoltuk, mennyi pénzt nyerhetnek majd azok, akik ezután fognak ilyen jellegű hitelt felvenni. (Éltünk azzal az egyszerűsítéssel, hogy nem a THM-et, hanem a kamatot tekintettük 5,9%-osnak.) Megmaradva a fenti példánál – amely egy minden szempontból átlagosnak mondható élethelyzetet takar – az alábbiak szerint alakulna a futamidő során összesen visszafizetendő összeg mértéke.

Láthatjuk, hogy egy korábban átlagosnak nevezhető személyi kölcsönhöz képest több mint 450 000 forint lenne az előny, de a korábban kapható legjobb ajánlatokhoz viszonyítva is 76 000 forint körüli összeget takaríthatnak meg az adósok. Ezek a különbségek természetesen a havi törlesztőrészletekben is megmutatkoznak.

A korábban 34-39 000 forintba kerülő személyi kölcsönök havi törlesztője ezentúl alig haladja meg a 33 000 forintot, ami akár 6 000 forintos havi megtakarítást eredményezhet a családi kasszában, a kamatterhek jelentős enyhülésének köszönhetően. Természetesen eltart majd egy darabig, mire a bankok kifejlesztik a megfelelő hitelkonstrukciókat, ezért ezek az olcsó személyi kölcsönök csak kis idő elteltével lesznek elérhetőek. Amint nyilvánosságra kerülnek ezek az új szolgáltatások, a Bankmonitor azonnal jelezni fogja az olvasóknak.

Érdemes viszont hozzátennünk, hogy a közeljövőben valószínűleg recessziós környezet fog uralkodni a gazdaságban, ezért a hitelfelvétellel járó felelősség is jóval nagyobb lesz az eddigieknél. Aki ilyesmiben gondolkodik, kétszer is fontolja meg, hogy jókor szeretne-e belevágni, és az új hitel nem jelentene-e plusz kockázatot a gazdálkodásában.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés