Felszámoljuk a legsúlyosabb tévhitet az életbiztosításokról!

Felszámoljuk a legsúlyosabb tévhitet az életbiztosításokról!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-15 Frissítve: 2022-05-16
 

Sokszor írtunk már arról, hogy a fiatalon megkötött kockázati életbiztosítási szerződéssel jobban jársz. Most megmutatjuk részletesen, hogy miért!

Miről szól egy életbiztosítás?

Az életbiztosítási szerződés elsődleges célja, hogy halálod esetén a családi kasszából kieső jövedelmedet pótolja: tehát a családod biztonságát segíti. A kiegészítő biztosítások pedig neked segítenek akkor, ha történik veled valamilyen baleset vagy betegség, amely miatt nem tudsz dolgozni, és a jövedelmed drasztikusan lecsökken. Ugyanígy segíthet a gyógyítás költségeinek finanszírozásában vagy a rehabilitációban.

Nagyon sokat számít a kezdő életkor!

Az életbiztosítási szerződés megkötésekor egyik legfontosabb szempont, hogy mennyi idős vagy, ugyanis ez alapvetően meghatározza a díj nagyságát. A szerződések nagy részénél a díj nem fog növekedni az idő előrehaladtával, hanem ugyanaz marad a biztosítási időtartam végéig. Ha életed aktív időszakára, vagyis 65 éves korodig szeretnél egy életbiztosítási védelmet, akkor ezt elvileg megkötheted akár 25 évesen, de 45 évesen is. Az első esetben a biztosítás időtartama 40 év, az utóbbinál 20 év.

Ha 25 éves vagy, gondolhatod azt: „Minek nekem életbiztosítás?! Fiatal vagyok és egészséges, kötök majd akkor, amikor már érzem, hogy itt az ideje!” Nos, amíg halogatod a döntést, addig nincs biztosítási védelem, vagyis bármi történik veled, azt az anyagi segítséget, amit egy életbiztosítás tud nyújtani, nem fogod megkapni senkitől. Sajnos veled is történhet olyan dolog, amire nem számítasz, amire nem vagy felkészülve.

Másrészt minél tovább vársz, annál nehezebbé válhat a szerződés megkötése. Nemcsak az életkorod miatt növekszik a díj, de az egészségi állapotod miatt lehetséges, hogy a biztosítók csak megemelt díjjal kötnek veled szerződést. Sőt az is lehet, hogy elutasítanak, mert már túl kockázatos veled szerződést kötni. Fontos, hogy az előzménybetegségeket minden biztosító kizárja: ez azt jelenti, hogy a szerződéskötést megelőzően kialakult betegségekre nem fog térítést nyújtani a biztosítás. Itt általában 5 évre visszamenőleg vizsgálódnak a biztosítók, de ez lehet hosszabb időszak is.

Hirdetés

Hirdetés

Tévhit, hogy megéri halogatni a kezdést

Logikusan feltételezheted, hogy érdemes akkor biztosítást kötni, amikor már abba a korba érsz, amikor a betegségek előfordulása gyakoribb. Ez azonban nem teljesen fedi a valóságot. Az alábbi grafikon azt mutatja meg, milyen különbségek lehetnek a biztosítás díjában, ha halogatod a szerződéskötést. Minél hosszabb a várakozás, annál magasabb lesz a havi díj, és hiába rövidül a biztosítás időtartama, a magasabb díj miatt ugyanakkora vagy még több díjat fogsz befizetni a teljes időszak alatt.

A példában 10 millió forint biztosítási összeget feltételeztünk, és a lejárat időpontja a 65 éves kor betöltése. 25 évesen meg tudod kötni az életbiztosítási szerződésedet havi 5.300 forintért, így 40 év alatt összesen 2,5 millió forintba fog kerülni a védelem. 45 évesen a havi díj már 11.600 forint lesz, vagyis több mint a kétszerese. A 20 éves tartam alatt így összesen 230.000 forinttal többet fogsz befizetni, mint amennyit a 25 évesen kötött szerződésre 40 év alatt befizetnél.

Életbiztosítási díjak nagysága fiatalon és idősebb korban megkötött szerződések esetén feltételezve, hogy mindegyik 65 éves korban jár le .

Készítsd el a saját kalkulációdat!

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével te magad is kiszámolhatod, hogy mennyibe kerülne számodra egy életbiztosítási védelem. Sőt! A legfontosabb kiegészítő biztosítások díjairól is tudsz tájékozódni, hogy ne csak a családodról, hanem magadról se feledkezz meg. A fenti ábrában látható számítást te is el tudod végezni. Ha kalkulátorunkkal kiszámolsz egy díjat a valódi életkorodra, majd 5 évvel „öregíted” magad, a védelem időszakát pedig 5 évvel lerövidíted, akkor megkapod, hogy öt év halasztás milyen mértékben emelné fel a havi díjadat.

Összefoglalás

Életbiztosítási szerződésed megkötésének halogatásával anyagi szempontból nem jársz jobban. A havi díjad magasabb lesz, vagyis mélyebbre kell nyúlnod a pénztárcádban, így összességében is többet fogsz befizetni, mintha fiatalon kötötted volna a szerződést. De ennél is sokkal fontosabb, hogy hosszú évekig sem a családod, sem te nem álltok biztosítási védelem alatt. Vagyis bármi megtörténhet ezalatt, és nem lesz érdemi anyagi segítség. Az együttérzésen kívül senkitől sem várhatod el, hogy milliókkal támogassa a családodat, ha te már nem leszel. Vagy ami talán még rosszabb, hogy tolószékben ülve gondolsz a szebb napokra, miközben a családod és saját megélhetésed került veszélybe.

Miben tud segíteni a Bankmonitor?

A Bankmonitor tanácsadói ismerik a biztosítási paletta összes kockázati életbiztosítását, tanácsaikkal segítenek a kiválasztásban és végigvisznek a szerződéskötés folyamatán. A számodra legjobb termék megtalálása nem egyszerű feladat. Kalkulátorunkon keresztül regisztrálj az oldalunkon, hogy segíthessünk a döntésben!

Kockázati életbiztosítás

Hitelfedezeti életbiztosítás

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés