Figyelj erre a határidőre, ha külföldről hoznál haza vagyont

Figyelj erre a határidőre, ha külföldről hoznál haza vagyont
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-02-18
 

Létezik Magyarországon egy Stabilitás Megtakarítási Számla (SMSZ) nevű konstrukció, ami nagyon kedvező lehetőséget jelent, ha külföldön tartott vagyonodat szeretnéd hazahozni. Viszont jobb, ha sietsz, mert nyártól változik a szabályozás: csökkennek a kedvezmények.

Van legalább öt millió forintod, amiről nem tudod, hogy honnan került hozzád? A Stabilitási Megtakarítási Számlát neked találták ki! Ha ilyen számlát nyitsz, akkor az adóhatóságot nem érdekli a rá helyezett pénz eredete. Ráadásul, amennyiben meghatározott ideig nem nyúlsz a pénzhez, akkor kedvező adózással felveheted. Sőt, még hozamot is kapsz!

Tavaly már több, mint 52 milliárd forint érkezett Stabilitás Megtakarítási Számlákra (SMSZ-ekre). Ez jól mutatja, hogy a megcélzott adóoptimalizáló réteg felfedezte magának ezt a lehetőséget. A hazahozott vagyon felfutását egy akciós időszak is segíti: az idén nyár közepéig nyitott számlák esetén mindössze 1 év alatt lehet kedvezményes adózással és legálisan hazatelepíteni a pénzt. És mindössze 10%-ot kell ezért kifizetni!

Ha érdekes lehet számodra az SMSZ számla, több pénzintézetnél is elérheted (például Erste Bank, FHB Bank, KH Bank, MKB Bank, OTP Bank mellett az UniCredit kínálatában is megtalálható).

Hirdetés

Hirdetés

Ezért kell most sietni

Az SMSZ számlák adózása sokak számára kedvezőbbé vált tavaly: mindössze egy évet kell várni, hogy 10%-os adó mellett hozzá lehessen nyúlni a teljesen legális, adózott összeghez. Aki viszont 2016. június 1. után nyit számlát, annak jóval tovább kell várni a kedvező adózású kifizetéshez. A változást a következő táblázattal foglaltuk össze.

A Tartós Befektetési Számlával (TBSZ-szel) összevetve fontos különbség, hogy ott a kamatadó csak a hozamra vonatkozik, míg az SMSZ-nél a teljes kifizetésre! Tehát hiába egységesen 10% a most nyitott SMSZ és TBSZ számlák 3. év utáni adózása, előbbinél a teljes kifizetés adózik, míg utóbbinál csak a hozam. Ez a különbség milliónként 100 ezer forinttal növeli meg az adótartalmat.

Látható, hogy a nyár közepe után nyitott SMSZ számlák és a TBSZ számlák egységesen 5. év után lesznek adómentesek. Tehát, ha ilyen hosszú időben gondolkozol, ebből a szempontból mindegy melyiket választod. Még is inkább a TBSZ számlát javasoljuk, ha leigazolható jövedelmet szeretnél befektetni. A TBSZ-re ugyanis részvények mellett befektetési alapokat is vásárolhatsz, míg a SMSZ-nél csak állampapírokba fektethetsz.

Tudni akarod milyen befektetéssel mekkora hozamra tehetsz szert? Használd befektetés-keresőnket!

1
Hirdetés
Hirdetés