FinTech monitor – Szárnyalnak a fizetési innovációk

FinTech monitor – Szárnyalnak a fizetési innovációk
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-03-05
 

Hova bővülhet 2030-ra az elektronikus fizetés? A mobilos és okosórás fizetés már szinte alap, mit tud az okosgyűrű? A legújabb FinTech megoldások formálják jelenünket és a jövőt is.

Már egyáltalán nem meglepő módon továbbra is jelentős ütemben bővül az elektronikus fizetési forgalom, egyre többen használják az innovatív fizetési megoldásokat, illetve vásárolnak online kártyás fizetéssel a világhálón.

A bankkártyákkal lebonyolított vásárlások száma a Magyar Nemzeti Bank 2023 decemberében kiadott pénzforgalmi jelentése szerint az előző év azonos időszakához képest 12,2 százalékkal, értéke pedig 17,7 százalékkal bővült. Jól érezhetően egyre közelebbé válik a jegybank 2030-ig előre vetített pénzforgalmi stratégiai célja, melyben az elektronikus fizetés használatának ösztönzése áll középpontjában. A jegybank egész pontosan azt a célt tűzte ki, hogy széleskörű, általános használatösztönzés mellett a tranzakciók 60 százaléka, további célzott intézkedésekkel pedig azok kétharmada legyen elektronikus 2030-ra.

A fogyasztók el is várják az igényeikhez igazodó, gyors és kényelmes FinTech megoldásokat, a mesterséges intelligencia pedig új lehetőségeket hoz, miközben kihívás elé állítja a pénzügyi szektor valamennyi szereplőjét.

Jó tudni
A FinTech a Financial Technology kifejezést takarja, amely fejlődésével lehetővé teszi a digitális pénzügyi szolgáltatások egyszerűbb, kényelmesebb és gyorsabb felhasználását.

Hirdetés

Hirdetés

Itt az okosgyűrűs fizetés

A kártyás fizetés már teljesen természetes, sőt, már azon sem lepődünk meg, ha valaki a mobiljával, vagy okosórájával fizet előttünk a sorban. Könnyen lehet, hogy épp magunk is gyakorta használjuk az okoseszközös fizetési megoldások valamelyikét. A jövőben pedig egyre többször találkozhatunk majd azzal is, hogy a pénztárnál okosgyűrűvel fizetnek előttünk.

Az okosgyűrű hasonló, NFC technológiát használó fizetési eszköz, mint az okosóra, ami egy fizetési kártyához kapcsolódik és egy digitális pénztárcába történő regisztrációval használható. A megfelelő alkalmazás (Magyarországon például a Google Wallet, vagy az Apple Wallet) segítségével az ügyfelek csatlakoztathatják hitel-, illetve betéti kártyájukat a gyűrűhöz, amely ezután bármely érintésmentes fizetést támogató pénztárnál egy mozdulattal használható.

A Mastercard 2023-as németországi kutatásából kiderül, hogy az ujjunkon lévő okosgyűrűvel történő fizetés egyre népszerűbb és nem csak a fiatalok hóbortja. A fizetési gyűrűt használók közel háromnegyede 45 év feletti. A felhasználók fizetési szokásaiból az is kiderült, hogy a gyűrűt használók azért döntöttek az új fizetési megoldás mellett, mert gyors és gördülékeny (82%), illetve innovatív, fejlett fizetési mód (69%). Emellett sokan nem csupán fizetőeszközként, hanem divatékszerként is tekintenek az okosgyűrűre.

Fizetés okosgyűrűvel - már ezen sem kell meglepődni a pénztárnál.

Az okosgyűrű vízálló, így télen hógolyózhatunk, vagy hóembert is építhetünk a gyerekekkel, ahogy az sem okozhat gondot, ha ősszel vagy tavasszal elkap egy zápor, nyáron pedig akár a Balatonba is bemehetünk vele, és még kézmosáskor sem kell levenni. Ráadásul az avatatlan kívülállók számára az eszköz egy hagyományos divatékszernek fog tűnni.

A gyűrű további előnye, hogy nem szükséges tölteni, nincs szüksége beépített áramforrásra, például elemre sem. A biztonság pedig szintén adott, hiszen ugyanúgy (titkosított csatornán) működik, mintha mobilunkkal, vagy okosóránkkal fizetnénk, a tranzakciók pedig az kapcsolódó alkalmazásban teljes körűen lekövethetők.

A használat előtti feloldáshoz csak megérintjük a gyűrűt, így a fizetés még a mobilos, vagy bankkártyás fizetésnél is gyorsabb és kényelmesebb, hiszen nem kell előkeresnünk az eszközt, és olyan helyen is használhatjuk, ahová mobilunkat nem szeretnénk magunkkal vinni, vagy biztonságosabb, ha az inkább a zsebünkben, vagy táskánkban marad.

Az okosékszert pedig hamarosan az ingujjal történő fizetés követheti (ahogy az Egyesült Királyságban), továbbá a fizetésre használható okoseszközök kínálata hazánkban is napról napra növekszik.

Bankolj ingyen okoseszközöddel!

Ha a egyébként is előnyben részesíted a digitális bankolást és rendszerint online intézed az ügyeket, akkor a Bankmonitor által kínált 3 ingyenes számlacsomag valamelyikét Neked találták ki.

Válaszd ki, hogy melyik ingyenes bankszámla illeszkedik leginkább lehetőségeidhez és bankolási szokásaidhoz!

Vagy böngéssz a legtöbb hazai bank ajánlata között a Bankmonitor bankszámla keresőjével!

Hirdetés
Hirdetés