Fogyasztóbarát lakáshitelt szeretnél? Ezeknek a feltételeknek kell megfelelned!

Fogyasztóbarát lakáshitelt szeretnél? Ezeknek a feltételeknek kell megfelelned!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-11 Frissítve: 2021-07-01
 

Elsőként június 23-án az FHB Bank jelent meg olyan hiteltermékkel a piacon, amely megkapta az MNB-től a Fogyasztóbarát Lakáshitel minősítést. Múlt héten csatlakozott jó pár takarékszövetkezeti termék is. Előbbiek esetén már az is tudható, milyen feltételekkel kaphatja meg az adós a minősített kölcsönt.

Átláthatóbb, egyszerűen igényelhető, gyorsabban hozzáférhető, hosszútávon kiszámítható hitel szerepét hivatott betölteni a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, amelyek esetén a felszámítható kamat és egyéb költségek is erősen szabályozottak. Azt már megvizsgáltuk, hogy milyen változást hozott az első minősített hitel megjelenése a piacon, most pedig azt vettük górcső alá, kik férhetnek hozzá az újdonsült konstrukcióhoz.

Csak meghatározott célra vehető fel

Alapvetően lakáscél kielégítését szolgálhatja csak az új hitel, de abból sem mindegyiket lehet megvalósítani. Például lakóingatlan bővítésre és felújításra nem igényelhető, az MNB által lefektetett szabályok szerint csak az alábbi célok jöhetnek szóba:

  • új vagy használt lakásvásárlás,
  • lakóház, lakás építése,
  • építési céllal történő telekvásárlás,
  • üdülő építése, vásárlása,
  • lakáscélú kölcsön kiváltása,
  • valamint garázs vásárlása.

Az FHB Bank terméke esetén az üdülő építési cél nem található meg, sem a telekvásárlás, garázs pedig kizárólag akkor finanszírozható a hitelből, ha a vásárolandó lakóingatlanhoz tartozik, és elsődlegesen a lakóingatlan a kölcsön fedezete (a garázs csak kiegészítő fedezet lehet).

Az adós(ok) által igazolható jövedelem sem mindegy

A bankok többféle jövedelem típust elfogadnak hitelfelvételnél, de csak meghatározott feltételekkel. Bizonyos jövedelmek önállóan beszámíthatóak (nem kell mellé más típusú jövedelmet is igazolni), míg mások csak kiegészítő jövedelemként jöhetnek szóba (szükséges melléjük másik, önállóan elfogadható jövedelmet is igazolni).

Például hitelfelvétel alapjául szolgálhat – a teljesség igénye nélkül – ingatlan bérbeadásából, vagy EVA-s vállalkozásból származó bevétel, a bónusz, de még a tiszteletdíj is. Hogy pontosan mit vesznek figyelembe a bankok a kölcsön odaítélésekor, az pénzintézetenként eltérő, továbbá az első bank példájából kiindulva Minősített Fogyasztóbarát Hitel esetén szűkebb az elfogadható jövedelmek listája.

A kölcsön további szereplőire vonatkozóan is alkalmazhat a bank szigorúbb feltételek annál, mint amit az MNB minősítés nélküli hiteleire alkalmaz. Ilyen szereplők a további adósok (régen kezesek), akik a jövedelmükkel segítik a hitelfelvételt. Továbbá kötelező szereplői egy hitelügyletnek a fedezetül felajánlott ingatlan haszonélvezői is, akik ugyanúgy adósként kell, hogy aláírják a kölcsönszerződést.

Könnyítést is kapnak az igénylők a hiteligénylés elindításakor

A hitelkérelem mindig csak akkor indítható el, ha az igénylők minden, a bank által elvárt papírt begyűjtöttek. A szükséges dokumentumok összegyűjtését általában egy ellenőrző lista segíti, amelyet az adott bank állít össze.

Fogyasztóbarát hitel esetén a kérelem befogadásakor a bank egy kötelező érvényű ajánlatot is kell, hogy adjon a leendő adósnak, amelytől később a fogyasztó számára hátrányosan eltérni nem lehet (kivéve, ha például az értékbecslés eredménye alapján nem nyújtható a kért hitel).

A hitel befogadásakor a bank az értékbecslést is megrendeli, amelynek díját az ügyfél fizeti. Az FHB Bank esetében az értékbecslés elindítása már akkor is megtörténhet, ha még nem állt össze a teljes paksaméta, a díjat viszont csak akkor kell megfizetni, amikor a kérelem már hiánytalan és az ügyfél a kötelező érvényű ajánlatot is megkapta.

Keress rá már most a kalkulátorunkkal, hogy melyek a legjobb lakáshitelek!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés