Fontos határidő cégeknek: június végéig lehet jelentkezni az energiaköltség- és önerőtámogatásra

Fontos határidő cégeknek: június végéig lehet jelentkezni az energiaköltség- és önerőtámogatásra

Hirdetés
Hirdetés

Július 1-jétől életbe lép a fix áras áramszerződésekre vonatkozó árplafon, az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mely cégek számíthatnak költségeik mérséklésére. Egyben felhívjuk a vállalkozások figyelmét arra is, hogy nem ez az egyetlen az energiaárak durva emelkedése miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások támogatását célzó intézkedés: tavaly ősz óta az energiaszámlákhoz költségtámogatás, az energiahatékonyság-javítási beruházásokhoz pedig önerőtámogatás is igényelhető. Míg az áramárplafon érvényesítésével kapcsolatosan semmilyen tennivalójuk nincs az érintett vállalkozásoknak, utóbbit igényelni kell. A kérelmek beadására még van idő, de a regisztráció határideje június 30.-án lejár. Így már csak néhány napja maradt azoknak, akik nem akarnak lemaradni a lehetőségről.

Maximált áramárak három szektorban

Ahogy azt nemrég bejelentették július 1.-től megawattóránként nettó 200 euróban maximálják az érvényesíthető áramárat három ágazatban. (A nettó ár az áfát és a rendszerhasználati díjat nem tartalmazza.) A részleteket az időközben megjelent 238/2023. (VI. 19.) kormányrendelet tartalmazza.

Az intézkedés azokra a szerződésekre vonatkozik, amelyek alapján június 1-jén fixált ár szerint fizettek a vállalkozások. A rendelet szerint azokra a cégekre és egyéni vállalkozókra terjed ki, amelyek 2023. június 1. napján az alábbi főtevékenységgel voltak bejegyezve:

 • feldolgozóipari (TEÁOR 10-33 és ennek megfelelő ÖVTJ tevékenységek),
 • szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 55 és ennek megfelelő ÖVTJ tevékenységek),
 • raktározást, szállítást kiegészítő (TEÁOR 52 és ennek megfelelő ÖVTJ tevékenységek).

A tényleges szerződéses ár és a maximált ár közötti különbözetet az állam fizeti meg a vállalkozások helyett az áramszolgáltatóknak a július 1. és december 31. közötti időszakban. Az árplafon automatikusan a szerződések részévé válik, az érvényesítés érdekében a vállalkozásoknak nincs tennivalójuk, a többségi állami vagy önkormányzati tulajdonú cégekre ugyanakkor nem vonatkozik rendelet.

Abban az esetben, ha a szerződésben az energiadíjat az eurótól eltérő devizában határozták meg, a devizák közötti átváltást a 2023. június 1. napján hatályos MNB középárfolyamon kell elvégezni. Mivel az euró MNB középárfolyama június 1. napján 370,55 forint volt, ezért azok a vállalkozások például, amelyek forintban szerződtek júliustól decemberig megawattóránként 74 110 forintot fizetnek a felhasznált áram után, a számla efölötti részét az államtól kapja majd meg a szolgáltató, a kompenzációra vonatkozó eljárás szabályait külön kormányrendelet határozza meg.

Hirdetés

Hirdetés

Energiaköltség és beruházástámogatás

Nagyjából hasonló kört, az energiaintenzív tevékenységet folytató feldolgozóipari és a szálláshely-szolgáltatás, illetve vendéglátás területén működő vállalkozásokat célozza a 2022 októberében indult energiaintenzív tevékenységet folytató kkv-k rezsitámogatási programja. A KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023 keretében költségtámogatást és beruházási önerőtámogatást is kérhetnek az érintettek.

Energiaköltség támogatás a 2021-es és 2022-es negyedik negyedév, illetve a 2022-es és 2023-as első negyedév energiaár-különbözetéből eredő költségnövekmény kompenzálására adható: adott időszak többletkiadásainak a felét vállalja át az állam. A vissza nem térítendő támogatás feltétele, hogy a vállalkozásnál 2023. negyedik negyedév végéig a foglalkoztatotti létszám ne csökkenjen 10 százaléknál nagyobb mértékben, illetve 2024. végéig energiahatékonyság-javítási beruházást hajtson végre.

A beruházáshoz ugyanakkor további támogatást és kedvezményes hitelt is lehet igényelni. A energiahatékonyság-javítására vonatkozó beruházás összértékének maximum 15 százalékáig kérhető önerő kiegészítési támogatás, a fennmaradó részéhez pedig igényelhető kedvezményes hitel: a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ (GEKKO).

Fontos
A támogatási kérelmek benyújtására még van ideje a cégeknek, ezek határideje az energiaköltségre vonatkozóan augusztus 31., az önerő kiegészítő támogatás esetén pedig december 15. A befogadásnak feltétele azonban az előzetes regisztráció, amelynek a határideje június 30.-án, azaz pénteken 19.00 órakor lejár. Akik érintettek lehetnek tehát a programban, azoknak erre figyelniük kell.

A programban azok a vállalkozások vehetnek részt, amelyek

 • fő tevékenységük alapján 2021. december 31.-től a feldolgozóipar, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás területén működnek, vagy 2021-es árbevételük döntő része ilyen tevékenységből származott;
 • lezárt 2021-es üzleti évvel rendelkeznek;
 • és 2021. évi energiaköltségük meghaladta az adott év árbevételének 2 százalékát.

Nincs idő a halogatásra

Eddig (2023. június 23-áig) a feltételeket tartalmazó honlapon elérhető információk alapján már több mint ezer vállalkozás nyújtott be kérelmet, az igényelt vissza nem térítendő támogatás a pár százezer forinttól a több tízmillióig terjed. A támogatás és a kedvezményes hitel révén az érintett vállalkozásoknak lehetősége van arra, hogy úgy javítsák működésük energiahatékonyságát, hogy a fejlesztésre általa elköltött összeg adott esetben kevesebb legyen annál, amelyből a beruházást megvalósítja. Ez tehát egy jó ajánlat!

Ahogy az előbbiekben részleteztük 2022. IV. és 2023. I. negyedévére megkapja a cég a költségtámogatás, ezen túlmenően a beruházáshoz a teljes költség 15 százalékára kérhető önerő támogatás. Ezek mellé pedig igényelhető kedvezményes Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ (GEKKO). Ennek a hitelnek a kamata évi fix 5 százalék. Ez a jelen piaci környezetben rendkívül kedvező: 10 milliós összegű hitelnél 5 éves futamidőre havi 155 ezer, 7 éves futamidővel számolva 141 ezer, 10 évre 108 ezer forint havi adósságszolgálatot jelent. A havi energiaköltség megtakarítás egy ilyen volumenű beruházás esetén jellemzően meghaladja ezt az összeget.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
  Azoknak a vállalkozásoknak tehát, amelyek megfelelnek a feltételeknek célszerű számolni és dönteni a támogatás igényléséről. Első lépésként azonban mielőbb – június 30.-ig – regisztrálni kell. A továbbiakat illetően sincs azonban idő a késlekedésre. Egy beruházási hitel elbírálása hosszabb folyamat, az előkészítés megkezdésétől a szerződés aláírásáig akár 3-6 hónap is eltelhet. Az esetleges csúszások, felesleges körök elkerülésében hatékony segítséget jelenthet egy felkészült szakértő, aki a tervezéstől a folyósításig segíti a vállalkozást a buktatók elkerülésében és az ideális banki partner kiválasztásában.

  Hirdetés
  Hirdetés