Fontos határidő cégeknek: június végéig lehet jelentkezni az energiaköltség- és önerőtámogatásra

Fontos határidő cégeknek: június végéig lehet jelentkezni az energiaköltség- és önerőtámogatásra
Hirdetés
Hirdetés

Július 1-jétől életbe lép a fix áras áramszerződésekre vonatkozó árplafon, az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mely cégek számíthatnak költségeik mérséklésére. Egyben felhívjuk a vállalkozások figyelmét arra is, hogy nem ez az egyetlen az energiaárak durva emelkedése miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások támogatását célzó intézkedés: tavaly ősz óta az energiaszámlákhoz költségtámogatás, az energiahatékonyság-javítási beruházásokhoz pedig önerőtámogatás is igényelhető. Míg az áramárplafon érvényesítésével kapcsolatosan semmilyen tennivalójuk nincs az érintett vállalkozásoknak, utóbbit igényelni kell. A kérelmek beadására még van idő, de a regisztráció határideje június 30.-án lejár. Így már csak néhány napja maradt azoknak, akik nem akarnak lemaradni a lehetőségről.

Maximált áramárak három szektorban

Ahogy azt nemrég bejelentették július 1.-től megawattóránként nettó 200 euróban maximálják az érvényesíthető áramárat három ágazatban. (A nettó ár az áfát és a rendszerhasználati díjat nem tartalmazza.) A részleteket az időközben megjelent 238/2023. (VI. 19.) kormányrendelet tartalmazza.

Az intézkedés azokra a szerződésekre vonatkozik, amelyek alapján június 1-jén fixált ár szerint fizettek a vállalkozások. A rendelet szerint azokra a cégekre és egyéni vállalkozókra terjed ki, amelyek 2023. június 1. napján az alábbi főtevékenységgel voltak bejegyezve:

  • feldolgozóipari (TEÁOR 10-33 és ennek megfelelő ÖVTJ tevékenységek),
  • szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 55 és ennek megfelelő ÖVTJ tevékenységek),
  • raktározást, szállítást kiegészítő (TEÁOR 52 és ennek megfelelő ÖVTJ tevékenységek).

A tényleges szerződéses ár és a maximált ár közötti különbözetet az állam fizeti meg a vállalkozások helyett az áramszolgáltatóknak a július 1. és december 31. közötti időszakban. Az árplafon automatikusan a szerződések részévé válik, az érvényesítés érdekében a vállalkozásoknak nincs tennivalójuk, a többségi állami vagy önkormányzati tulajdonú cégekre ugyanakkor nem vonatkozik rendelet.

Abban az esetben, ha a szerződésben az energiadíjat az eurótól eltérő devizában határozták meg, a devizák közötti átváltást a 2023. június 1. napján hatályos MNB középárfolyamon kell elvégezni. Mivel az euró MNB középárfolyama június 1. napján 370,55 forint volt, ezért azok a vállalkozások például, amelyek forintban szerződtek júliustól decemberig megawattóránként 74 110 forintot fizetnek a felhasznált áram után, a számla efölötti részét az államtól kapja majd meg a szolgáltató, a kompenzációra vonatkozó eljárás szabályait külön kormányrendelet határozza meg.

Hirdetés

Hirdetés

Energiaköltség és beruházástámogatás

Nagyjából hasonló kört, az energiaintenzív tevékenységet folytató feldolgozóipari és a szálláshely-szolgáltatás, illetve vendéglátás területén működő vállalkozásokat célozza a 2022 októberében indult energiaintenzív tevékenységet folytató kkv-k rezsitámogatási programja. A KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023 keretében költségtámogatást és beruházási önerőtámogatást is kérhetnek az érintettek.

Energiaköltség támogatás a 2021-es és 2022-es negyedik negyedév, illetve a 2022-es és 2023-as első negyedév energiaár-különbözetéből eredő költségnövekmény kompenzálására adható: adott időszak többletkiadásainak a felét vállalja át az állam. A vissza nem térítendő támogatás feltétele, hogy a vállalkozásnál 2023. negyedik negyedév végéig a foglalkoztatotti létszám ne csökkenjen 10 százaléknál nagyobb mértékben, illetve 2024. végéig energiahatékonyság-javítási beruházást hajtson végre.

A beruházáshoz ugyanakkor további támogatást és kedvezményes hitelt is lehet igényelni. A energiahatékonyság-javítására vonatkozó beruházás összértékének maximum 15 százalékáig kérhető önerő kiegészítési támogatás, a fennmaradó részéhez pedig igényelhető kedvezményes hitel: a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ (GEKKO).

Fontos
A támogatási kérelmek benyújtására még van ideje a cégeknek, ezek határideje az energiaköltségre vonatkozóan augusztus 31., az önerő kiegészítő támogatás esetén pedig december 15. A befogadásnak feltétele azonban az előzetes regisztráció, amelynek a határideje június 30.-án, azaz pénteken 19.00 órakor lejár. Akik érintettek lehetnek tehát a programban, azoknak erre figyelniük kell.

A programban azok a vállalkozások vehetnek részt, amelyek

  • fő tevékenységük alapján 2021. december 31.-től a feldolgozóipar, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás területén működnek, vagy 2021-es árbevételük döntő része ilyen tevékenységből származott;
  • lezárt 2021-es üzleti évvel rendelkeznek;
  • és 2021. évi energiaköltségük meghaladta az adott év árbevételének 2 százalékát.

Nincs idő a halogatásra

Eddig (2023. június 23-áig) a feltételeket tartalmazó honlapon elérhető információk alapján már több mint ezer vállalkozás nyújtott be kérelmet, az igényelt vissza nem térítendő támogatás a pár százezer forinttól a több tízmillióig terjed. A támogatás és a kedvezményes hitel révén az érintett vállalkozásoknak lehetősége van arra, hogy úgy javítsák működésük energiahatékonyságát, hogy a fejlesztésre általa elköltött összeg adott esetben kevesebb legyen annál, amelyből a beruházást megvalósítja. Ez tehát egy jó ajánlat!

Ahogy az előbbiekben részleteztük 2022. IV. és 2023. I. negyedévére megkapja a cég a költségtámogatás, ezen túlmenően a beruházáshoz a teljes költség 15 százalékára kérhető önerő támogatás. Ezek mellé pedig igényelhető kedvezményes Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ (GEKKO). Ennek a hitelnek a kamata évi fix 5 százalék. Ez a jelen piaci környezetben rendkívül kedvező: 10 milliós összegű hitelnél 5 éves futamidőre havi 155 ezer, 7 éves futamidővel számolva 141 ezer, 10 évre 108 ezer forint havi adósságszolgálatot jelent. A havi energiaköltség megtakarítás egy ilyen volumenű beruházás esetén jellemzően meghaladja ezt az összeget.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Azoknak a vállalkozásoknak tehát, amelyek megfelelnek a feltételeknek célszerű számolni és dönteni a támogatás igényléséről. Első lépésként azonban mielőbb – június 30.-ig – regisztrálni kell. A továbbiakat illetően sincs azonban idő a késlekedésre. Egy beruházási hitel elbírálása hosszabb folyamat, az előkészítés megkezdésétől a szerződés aláírásáig akár 3-6 hónap is eltelhet. Az esetleges csúszások, felesleges körök elkerülésében hatékony segítséget jelenthet egy felkészült szakértő, aki a tervezéstől a folyósításig segíti a vállalkozást a buktatók elkerülésében és az ideális banki partner kiválasztásában.

    Hirdetés
    Hirdetés