Forint, Forint, Te mindenem! Mégis mit tegyek?

Forint, Forint, Te mindenem! Mégis mit tegyek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-01-06
 

Az új évet, új mélyponttal „ünnepli” a forint. Gyengül mindennel szemben, kivéve a baráti rubelt. Tartós lesz a gyengülés? Hogyan hat mindez a pénzünkre? Tartsuk a pénzünk egy részét devizában? Ha igen, melyikben? Ha deviza, akkor hogyan érhetünk el kamatot, hozamot? Mit tegyünk, ha külföldre utaznánk? Lemondjuk a sítúrát? Néhány kérdés, mely napjainkban bizsergeti az agysejteket.

Miért gyengül a forint?

Ukrajna, fokozódó görög aggodalmak, magyar költségvetést érintő feszültségek stb. A részletes elemzéstől nem leszünk sokkal okosabbak. A lényeg talán annyi, hogy a kormány, illetve a gazdasági miniszter kifejtette, nincs ellenére egy fokozatosan gyengülő forint. Így hát a befektetők most ebben hisznek és a forint árfolyamot ez határozza meg.

Mennyit gyengült?

Az elmúlt három hónapban:

  • a dollárral szemben: közel 10%-ot!
  • az euróval szemben: 4,5%-ot
  • a lengyel zlotyval szemben: 2%-ot

Ha figyelembe vesszük, hogy a három hónap alatt elérhető forint betéti kamat adó és egyéb tételek levonása után nettó 0,4%, akkor az elmozdulás tetemes. Ha figyelembe vesszük, hogy új mélypontra esett kis nemzeti devizánk az euróval szemben a 320-as szintet elérve, akkor szintén tetemes a gyengülés.

Meddig gyengülhet?

Nem tudjuk. Senki nem tudja, az MNB sem tudja (bár itt legalább eszközök vannak az árfolyam befolyásolására). Ami fontos – ahogy már fentebb említettük – hogy láthatóan nincs ellenére az ország pénzügyi vezetésének a gyenge forint, ha a gyengülés fokozatos és nem hirtelen. Ha ebben hisznek a befektetők, akkor a forint lassú tartós gyengülése fennmarad. (Annak ellenére, hogy az államadósságnak ez nem tesz jót…)

Váltsunk forintból, devizára?

Készpénzben semmiképpen. A megtakarítások devizális megosztásának van értelme, különösen pármilliós vagyon felett. Fontos kérdés, hogy Magyarországon maradunk, vagy van esélye annak, hogy tartósan külföldre helyezzük tartózkodásunkat. Az utóbbi esetben szinte kényszer, hogy nagyobb arányban legyen devizánk mint forintunk, az előbbi esetben pedig egy egészséges egyensúlyt érdemes kialakítani, vizsgálva az adott deviza befektetés költségét is. A devizapiac nem statikus, így hosszú távra kis eséllyel fogjuk eltalálni, hogy melyik lehet a nyerő deviza. Ebből adódóan legalább két, de inkább három devizát érdemes beemelni a megtakarításaink közé.

De mégis melyik deviza lehet az idei évben a nyerő?

A szakemberek széleskörű konszenzusa alapján napjainkban a dollár tekinthető favoritnak. Ennek ellenére még egyszer hangsúlyozzuk, hogy érdemes egy deviza helyett kettő-hármat tartani.

Konkrétan milyen deviza befektetést áll rendelkezésre?

Haladjunk az egyszerűbbtől az összetettebb lehetőségek irányába:

1., deviza betétek: 0,8-1,3% között éves kamat érhető el euróban, dollárban 0,5-1% között egy éves lekötésre. Részletesebb böngészésre ajánljuk a bankbetét keresőnket, ahol svájci frank és egyéb devizák kamatai is megtekinthetők.

2., devizás állampapírok: a legegyszerűbb, legolcsóbb és legkézenfekvőbb megoldást az euróban kibocsátott Prémium Euró Magyar Államkötvény jelenti, mely jelenleg 2,4% hozammal érhető el. A kötvény két és fél éves lejáratú és évente változó kamatot fizet (euró infláció + 2%pont).

Dollárban kibocsátott állampapírok is elérhetők a magyar lakosság számára a befektetési szolgáltatóknál, de ezek komoly tanulmányozást igényelnek. Érdemes kikérni szakértő véleményét.

3., devizás befektetési alapok: befektetési alapok széles tárháza érhető el euróban és dollárban is. Fontos tudni, hogy magasabb hozam csak magasabb kockázatvállalással érhető el. A befektetési alapok olcsó (bár a vételi költségek vonatkozásában széles skálán mozgó) befektetési lehetőségek. A tavaly legtöbb hozamot elérő devizás befektetési alapokat itt lehet áttekinteni

Mit NE tegyünk?

Ha azt vizionáljuk, hogy gyorsan beletanulunk a devizapiacba és hirtelen meggazdagodás reményében fejest ugrunk a gyors és nagy összegű devizaspekulációba, akkor inkább öntsünk a fejünkre egy jégkockával teli vödröt. Ez egyrészt divatos, másrészt kijózanít, harmadrészt kevésbé ártalmas a pénztárcára nézve. A deviza spekulációnak is megvan a helye a pénzügyekben, de az már a dörzsölt rókavadászok világa, szűz kezeknek nem ajánlott.

Lemondjuk a sítúrát?

Azért reméljük erre nem lesz szükség. Pénzügyi oldalról azonban, ha hiszünk abban, hogy tovább gyengülhet a forint, akkor érdemes lehet az úthoz szükséges devizát beszerezni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés