Megtakarítás gyerekeknek: 3 lehetőség gyermeked támogatására

Megtakarítás gyerekeknek: 3 lehetőség gyermeked támogatására
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-13
 

Előre tudtad, de nap mint nap tapasztalod, hogy a gyermekvállalás nemcsak a boldogságod egyik fő forrása, hanem az anyagi biztonságodat is alapvetően befolyásoló tényező. Hosszú idő szükséges ahhoz, hogy gyermeked a saját lábára álljon, és ne szoruljon folyamatos anyagi támogatásra a részedről. A legfontosabb cél persze az, hogy boldog, vidám, egészséges és anyagi gondoktól mentes élete legyen – pici korától kezdve ameddig csak tart! Akkor is, ha mi már nem tudunk vagy nem áll módunkban mellette állni. Ennek a biztonságérzetnek a megteremtésében fontos eszköz lehet egy megfelelő életbiztosítás. De mi az, hogy megfelelő? Miért érdemes most meghoznunk az esetleg egy ideje már tervezett döntésünket? A magyar piacon elérhető variációk sokszínűsége próbára teheti a türelmünket, de a Bankmonitor szakértője személyesen is segíthet a jó döntés meghozatalában. Ám fussuk át röviden, hogy mire figyeljünk!

Tavaszi Beatrix írása.

Hirdetés

Hirdetés

Életbiztosítási védelem

Több lehetőség közül választhatsz, ha gyermeked jövőbeli támogatásáról akarsz gondoskodni. Elsősorban a rendszeres bevételeid nagysága dönti el, hogy melyik utat válaszd. A vágyaidat és a lehetőségeidet mindenképpen egyeztesd össze!

Ha a legolcsóbb megoldást keresed, akkor egy kockázati életbiztosításra van szükséged, amelyben te vagy a biztosított, a gyermeked a kedvezményezett. Fiatal életkorban aránylag kis kiadás mellett relatív nagy összegre is köthetsz kockázati életbiztosítást. Így ha veled történik valami, a gyermeked számára a biztosító kifizeti a biztosítási összeget, amely továbbtanulásra, életkezdésre fordítható. Ebben az esetben – ha nem történik haláleset a választott időszak során – a biztosítás kifizetés nélkül jár le, tehát a befizetett biztosítási díjakból semmit nem kapsz vissza.

Fontos
A tisztán kockázati életbiztosítás megkötésével tehát elérheted azt, hogy tragédia esetén egy nagyobb összeg álljon rendelkezésre. Ez természetesen nem csökkenti a veszteség fájdalmát, de könnyebbség lehet az anyagi terhek tekintetében, a gyermek(ek) felnevelésében.

Megtakarítás gyerekeknek

Köthetünk olyan biztosítási szerződést, amely nem tartalmaz kockázati biztosítási fedezetet, vagyis kizárólagos célja a megtakarítás, a befektetés. Hogy az ilyen termékeket is biztosításnak tekinthessük, minimális balesetbiztosítási kockázatokat tartalmaznak, amelyek ára rendkívül alacsony, szinte észrevehetetlen tényező a biztosítási díjon belül. Ennek a szerződéstípusnak értelemszerűen magasabb a díja, mivel az általad választott megtakarításra szánt havi díj képezi a biztosító által a tartam végén kifizetett összeg alapját.

Jó tudni
Egy ilyen szerződéssel rendszeres megtakarításra késztethetjük magunkat és kihasználhatjuk a biztosítók kínálta széleskörű befektetési lehetőségeket! Baj esetén az addig felhalmozott összeget fizeti ki a biztosító az elért hozamokkal, s ugyanez a szolgáltatás áll a rendelkezésünkre, ha letelik a választott megtakarítási időszak.

Vegyünk egy konkrét célt!

Milyen anyagi segítségre lesz szüksége gyermekednek, ha felnő? A legelőszőr felmerülő nagyobb összeg a továbbtanulás költsége. Ebben egy rendszeres megtakarítás nagy segítséget jelenthet. Az alábbi ábrán láthatod az idei egyetemi, vagy főiskolai képzések féléves költségét, ha gyermeked csak önköltségi alapon tud továbbtanulni.

Magyar felsőoktatási képzések önköltsége félévente

Az ábrán látható féléves költségek azt mutatják, hogy nyolc félévvel számolva átlagosan 5 millió forint extra költséggel számolhatsz, mire a gyermek elvégzi az iskolát.

Kalkulálj
A Bankmonitor kalkulátorának segítségével te magad is kiszámolhatod, hogy havi megtakarításaiddal mekkora összeget tudsz összegyűjteni gyermeked számára mire nagykorúvá válik. Kalkulálj és regisztrálj az oldalunkon, hogy tanácsadóink segítségével a számodra legjobb terméket válaszd a széles választékból.
Gondoskodj időben gyermeked
biztos jövőjéről!
Ft
Bankmonitor
0 Ft
0 év alatt
ennyit tudsz megtakarítani gyermeked számára
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi megtakarítása gyermekednek?
  • Hogy melyik számotokra a megfelelő megoldás?
Bízd magad független szakértőinkre!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Gyermekcélú megtakarítás kiegészítő védelemmel

Kombinálhatjuk természetesen a két konstrukciót, vagyis a megtakarítást és a biztosítási védelmet. A fő szolgáltatás a gyermekcélú megtakarítás, de arra is megfelelő, hogy egy nem várt esetben azonnali nagyobb összeget is kifizessen vagy átvállalja a díjfizetést, ha tragédia történik.

Fontos
Ez a kombináció segíthet ha a biztosítási tartam során meghalsz, vagy munkaképtelen állapotba kerülsz, és egyúttal a gyermek javára történő megtakarítási szándékodat is meg tudod valósítani, hiszen az eredetileg választott időszak végén kifizeti a biztosító a tervezett összeget.

Egyéb lehetőségek

A lehetőségek tárháza természetesen nem ér véget a fentiekkel. Sok olyan szerződéstípust kínálnak a hazai biztosítók, amelyek révén egyedi igényeid és lehetőségeid maximális figyelembevételével teremtheted meg gyermeked anyagi biztonságát.

Érdemes arra is gondolni, hogy az életbiztosítási szándék és a megtakarítási igény megvalósítása mellett módot teremtsünk akár a gyermekünk egészség- és balesetbiztosítására is! Sok biztosító kínál erre is korrekt megoldást, így nemcsak gyermekünk jövőjének anyagi biztonságáról gondoskodhatunk, hanem a hétköznapok kisebb-nagyobb problémáira is lesz pénzügyileg megtámogatott válaszunk!

Miért most érdemes lépned, veszíthetsz azzal, ha például csak ősszel kötsz szerződést?

Kormánydöntés szerint 2023. júliusától a megtakarításos életbiztosítások hozamára rakódó kamatadón kívül szociális hozzájárulást (szocho) is fizetni kell. (A kockázati életbiztosításokat nem érinti a rendelkezés!)

  • Ez azokra a szerződésekre vonatkozik, amelyeket 2023. június 30. követően kötünk meg, tehát a jelenleg érvényben lévők, illetve a június 30-ig megkötöttek mentesülnek ettől a tehertől;
  • A plusz 13%-os teher akkor érvényesül, ha a minimum 10 éves időszakra kötött szerződést 10 éven belül megszüntetjük. Ebben az esetben eddig is terhelte „büntető kamatadó” ezeket a szerződőket, most ennek a büntetésnek a mértéke emelkedik (az eddigi 15% helyett 28%-ra).

Összességében az adók mértékének emelkedése nem égbekiáltó, ám egy újabb ösztönző lehet afelé, hogy még pár hétig anyagilag kedvezőbb felelős döntést hozzunk gyermekünk anyagi biztonsága érdekében!

Hirdetés
Hirdetés