Gyermekes szülő vagy? 20%-os állami támogatást kaphatsz a tanévkezdési kiadásokra!

Gyermekes szülő vagy? 20%-os állami támogatást kaphatsz a tanévkezdési kiadásokra!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-01
 

Kevesen tudják, de az iskolakezdés kapcsán gyermekenként akár 200 ezer forintnyi kifizetés is igényelhető az egészségpénztári számláról. Ilyen módon a szülők 20%-os állami támogatással megsegítve finanszírozhatják a kiadásokat.

Nyakunkon az iskolakezdés, amely nem csak mentális és logisztikai szempontból, de pénzügyileg is nagy kihívást jelenthet a gyermekes szülők számára. Ebben a cikkben egy olyan lehetőséget járunk körül, amely segíthet a tanév kezdetén felmerülő kiadások lefaragásában. Ideális esetben akár gyermekenként évi 40 ezer forintnyi állami támogatás is kapható az iskolakezdéssel összefüggő költségekre!

Milyen kiadások merülnek fel leggyakrabban iskolakezdéskor?

A tanév kezdetekor gyermekes szülőként költeni kell tanszerekre, gyermekruházatra, sportoláshoz szükséges felszerelésekre és egyéb szabadidős tevékenységek kellékeire, tanfolyamok és különórák díjaira, nagyobb gyermekek esetén pedig akár kollégiumi díjakra, tandíjra vagy informatikai eszközökre is.

A Magyar Bankholding megbízásából készített reprezentatív kutatásban a szülők a ruházkodás és cipővásárlás költségeit jelölték meg anyagilag leginkább megterhelőnek, második helyen a taneszközök szerepeltek, míg a dobogó harmadik helyére az iskola utáni extra tevékenységek kerültek. A családok átlagosan 4,5 hónapig spórolnak a tanévkezdésre, tehát például április közepétől szeptember elejéig.

Hirdetés

Hirdetés

Nagyon hasznos lehet egy egészségpénztári számla

Azoknak a szülőknek, akik fizetnek személyi jövedelemadót, mindenképpen érdemes megfontolniuk egy egészségpénztári számla megnyitását. Az egészségpénztári megtakarítások lényege, hogy meghatározott célokra lehet elkölteni a számlán felhalmozott összeget – a célok között a tanévkezdéssel összefüggő kiadások is szerepelnek –, a befizetések után pedig évi 20%-os (maximum 150 ezer forintos) személyi jövedelemadó-visszatérítés vehető igénybe a következő évi adóbevallás alkalmával.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy aki pl. évi 100 ezer forintot félretesz egy egészségpénztári számlára, ő 20 ezer forint állami támogatásra lesz jogosult. A számlaegyenleget elköltheti többek között a gyermekek iskolakezdési költségeire, de az elszámolható költségek közé tartoznak a különféle egészségügyi és egészségmegőrző kiadások is, sőt, lakáshitel törlesztésére is fordítható a megtakarítás.

Jó tudni
Az adóvisszatérítés 150 ezer forintos éves maximuma az egészségpénztárakra és az önkéntes nyugdíjpénztárakra együttesen vonatkozik. Aki például évi 40 ezer forint állami támogatást vesz igénybe az önkéntes nyugdíjpénztári számlájára, neki abban az évben már „csak” 110 ezer forintnyi visszaigényelhető személyi jövedelemadója marad egészségpénztári fronton.

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján az egészségpénztárak nagy népszerűségnek örvendenek: a szektor 2021-ben kb. 1,06 millió fős taglétszámmal büszkélkedhetett, az egy főre jutó tagdíjbefizetés tavaly 46.700 forintra rúgott, az átlagos számlaegyenleg pedig kb. 63.500 forint volt.

Pontosan milyen iskolakezdési kiadásokat lehet elszámolni?

Az egészség- és önsegélyező pénztárakról szóló jogszabály szerint azok használhatják ki a tanévkezdési támogatást, akik a köznevelésben vagy szakképzésben résztvevő tanuló után családi pótlékra jogosultak. Az elszámolható költségek között szerepel az általuk a tanuló számára vásárolt

  • tankönyv, taneszköz;
  • ruházat;
  • továbbá a 25. életévét még be nem töltött, államilag elismert felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszonnyal rendelkező természetes személy tekintetében kifizetett tandíj, térítési díj, kollégiumi díj és albérleti díj.

A költségek elszámolásához szükséges a pénztár nevére kiállított számla, de egyre elterjedtebbek az egészségpénztári kártyák is, amelyek az azt elfogadó helyeken kvázi „bankkártyaként” használhatók, az egészségpénztári számlaegyenleg terhére.

Fontos
Az iskolával kapcsolatosan elszámolható kiadások éves összege gyermekenként nem haladhatja meg a tárgyév első napján érvényes havi minimálbért, azaz 2022-ben a 200 ezer forintot. Ha valaki idén pontosan 200 ezer forintot fizet be, ő a következő évben 40 ezer forint állami támogatást (SZJA-jóváírást) kaphat az egészségpénztári számlájára.

Milyen feltételek teljesülése szükséges az egészségpénztári kifizetéshez?

Érdemes még odafigyelni arra, hogy a tanévkezdéssel kapcsolatos kiadások csak abban az esetben számolhatók el, ha az adott számla legfeljebb 15 nappal a tanév kezdete előtt, vagy legfeljebb 15 nappal a tanév vége után keletkezett. (Ez az időszak majdnem az egész évet lefedi, de például júliusi számlák nem elszámolhatók.) A számla kiállítását követően 120 nap áll rendelkezésre, hogy a pénztártag benyújtsa azt a pénztár felé.

Fontos még, hogy csak olyan összeget tud kifizetni a pénztár, amely már legalább 180 napja beérkezett a pénztári számlára. Ez azt jelenti, hogy aki most lép be egy egészségpénztárba, és az első befizetése 2022. szeptember 2-án történik, ő legkorábban 2023. március 1-én kaphat majd kifizetést a számlájáról. (A 2022-ben eszközölt befizetések 20%-ának megfelelő állami támogatás pedig a 2023-as adóbevallása után fog megérkezni az egészségpénztári számlájára.)

Összefoglalás

Az egészségpénztári, illetve önsegélyező pénztári megtakarítások lehetőséget teremtenek arra, hogy meghatározott célokra költsük a felhalmozott összeget, egyúttal 20%-os állami támogatást (SZJA-visszatérítést) vegyünk igénybe a befizetéseinkre. Tanévkezdés idején különösen jól jöhet az egészségpénztári tagság, hiszen 2022-ben gyermekenként 200 ezer forintnyi kiadás is elszámolható ezen a jogcímen.

Kalkulálj
Ha szakértői segítségre van szükséged a megtakarításaid kapcsán, keresd bizalommal a Bankmonitor munkatársait!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés