Gyors pénzhezjutási lehetőség agrárvállalkozóknak

Gyors pénzhezjutási lehetőség agrárvállalkozóknak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-10 Frissítve: 2021-08-09
 

Lassan eljön a tavasz, a vetés ideje. A mezőgazdasági vállalkozók életében ez az egyik legnehezebb időszak: bevétel még sehol, ugyanakkor a termeléssel kapcsolatos költségek jelentős része ilyenkor jelentkezik. Szerencsére számos pénzügyi megoldás segíti ennek a nehéz időszaknak az áthidalását. Ilyen például a területalapú támogatások faktorálása, amelyből gyorsan és kevés procedúrával lehet pénzhez jutni.

Az állam többféleképpen segíti a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdákat: minden októberben megállapítják ugyanis az úgynevezett területalapú támogatások éves mértékét, amelyet az agrárvállalkozók az általuk megművelt termőföld nagysága alapján vehetnek igénybe. Jelenleg ez az összeg – amely alaptámogatásból és az úgynevezett zöldítési támogatásból áll össze – 73 ezer forint körül van hektáronként. Ehhez jön még 41 év alatti gazdálkodók esetében (90 hektáros üzemméretig) az úgynevezett fiatal gazdák támogatása, vagy a Natura 2000 minősítésű területeken gazdálkodók támogatása.

Hirdetés

Hirdetés

Előlegek már októbertől

A területalapú támogatásokból tehát hektáronként 73 ezer forinttól 120 ezer forintig terjedő összeghez is hozzájuthatnak a gazdálkodók, s nemcsak a saját tulajdonú, hanem az általuk hosszú távú bérleti szerződéssel bérelt és megművelt termőföld után is. A kérdés csak az, hogy mikor jön ez a pénz? A támogatási összegek az igénylést követő év júniusában esedékesek, de az állam már a megelőző év októberétől kezdve megkezdi az előlegek fizetését, akár a járó támogatás 70 százalékának erejéig – tudva azt, hogy a pénzre leginkább a termelési ciklus elején, a vetéskor van szüksége a gazdáknak. Hiszen ekkor kell megvásárolni minden hozzávalót, ami a majdani betakarítás érdekében szükséges.

Könnyű pénzhez jutni a faktorálással

Sokszor azonban a kincstári előleg is kevés ahhoz, hogy a termelők gond nélkül kifizessenek minden, a termények elültetésével és felnevelésével kapcsolatos kiadást. Ezért számos pénzintézet kínál olyan termékeket az agrárgazdák számára, amelyek a következő júniusban esedékes területalapú támogatásokat előfinanszírozzák. Többnyire faktorálásról van szó ilyenkor, hiszen a bankok lényegében az állammal szembeni követelést vásárolják meg némi díjért cserében.

Banki oldalról nézve ez a konstrukció az egyik legkisebb kockázatú tevékenységnek számít, hiszen a gazdálkodóknak kölcsönadott forintokat az államtól kapják vissza a pénzintézetek. Ezért aztán viszonylag könnyű is hozzájutni ehhez a finanszírozáshoz. Kissé talán meglepő, de a területalapú támogatással kapcsolatban befogadott kérelemmel, vagy a megítélt támogatásról szóló határozattal a zsebünkben a támogatás 80-90%-át nagyon könnyen megkaphatjuk, s nemcsak egy, de akár 2-3 évre előre is.

Gyorsan, de körültekintően

Az agrártámogatások faktorálásának legnagyobb előnye más finanszírozási fajtákhoz képest, hogy azt a gazdák igen gyorsan és kevés adminisztráció mellett tudják igénybe venni. Az átfutási idő ezen konstrukciók esetében többnyire egy-két hét csupán. A termék rugalmasságát az is jól mutatja, hogy a faktorszerződéseket nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a hitelek esetében pedig szinte alapkövetelmény – és nem is olcsó mulatság!  A legtöbb pénzintézetnél nem is kérnek semmiféle más fedezetet, csak a befogadott támogatási kérvényt, s egy, a gazda által aláírt engedményező nyilatkozatot, amelynek birtokában bízhatnak abban, hogy az állam a megfelelő határidőre ki fogja fizetni a megítélt támogatást.

Mivel azonban banki termékkínálatok között nagy a szórás, ezért mindenképp tájékozódjunk alaposan, mielőtt döntenénk, s lehetőleg vegyük igénybe a területen jártas tanácsadó segítségét is. Hiszen nem mindegy, hogy a támogatás 80, vagy 95%-át kaphatjuk meg előre, s persze az sem, hogy hány évre előre és mekkora faktordíj mellett. A különbségek pedig igencsak zsebbe vágóak lehetnek!

 
Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Faktoring termékeken túl, az Új Széchenyi Hitel Program is gondoskodik az agár vállalkozások fianszírozásáról, akár fix 0,5 %-os hitelkamat mellett.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1.4 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
  Hirdetés
  Hirdetés