Gyorsan kell lépned, ha vidékre költöznél! Hamarosan lejár a falusi csok

Gyorsan kell lépned, ha vidékre költöznél! Hamarosan lejár a falusi csok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-25
 

Június végéig igényelhető már csak a falusi csok támogatás, ezért azoknak a családoknak, akik a jogszabályban meghatározott vidéki kistelepülések valamelyikén vásárolnának ingatlant, érdemes gyorsan lépniük. Cikkünkben összefoglaljuk a falusi csok-kal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint azt, hogy a támogatás esetleges megszűnését követően mire lehet számítani.

A falusi csok csaknem pontosan három éve a magyar otthonteremtési támogatási rendszer fontos eleme, hiszen eddig mintegy 27 ezer család vásárolt és/vagy korszerűsített használt ingatlant ennek segítségével, a kiutalt támogatások összértéke pedig elérte a 149 milliárd forintot, ami mellé ráadásul 53 milliárd forint kamattámogatott csok-hitelt is folyósítottak a bankok.

A falusi csok sikere abban rejlik, hogy ezzel ugyanakkora összegű támogatás igényelhető használt ingatlan vásárlására és korszerűsítésére, mint a „normál” csok-kal új építésű lakások vásárlására vagy építésre, miközben a kistelepülések ingatlanárai jellemzően az országos átlag alatt vannak. Ha pedig a kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatú csok-hitelt is megigényli hozzá a család, akkor összességében már tényleg komoly, akár 25 millió forint összeghez is hozzájuthatnak. (Ugyanis két gyerekkel 10 millió Ft, míg három gyerekkel 15 millió Ft a kölcsön maximális összege.)

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi pénz kapható falusi csok-kal?

Ahogy már írtuk, a falusi csok támogatási összege megegyezik azzal, amennyit egy család új építésű ingatlan vásárlására vagy építésére kaphat meglévő vagy vállalt gyerekkel. (Vállalt gyerekre azonban csak úgynevezett fiatal házasok igényelhetik, ahol a pár legalább egyik tagja még nem töltötte be a 40. életévét.) Fontos ugyanakkor, hogy a falusi csok fele fordítható az ingatlan megszerzésére – megvásárlására -, míg a fennmaradó részt korszerűsítésre, bővítésre lehet fordítani. Éppen ezért, ha valaki egy meglévő ingatlanja korszerűsítésére, bővítésére fordítja a falusi csok-ot, akkor a maximális támogatási összeg felét kapja csak meg, ám ebben az esetben az sem akadály, ha azt korábban csok támogatással vásárolták. Vagyis a csok és a falusi csok ily módon akár kombinálható is!

A falusi csok támogatási összege vásárlásra és korszerűsítésre, bővítésre:

1 gyerekkel: 600 000 Ft
2 gyerekkel: 2 600 000 Ft
3 vagy több gyerekkel: 10 000 000 Ft

Támogatási összeg meglévő ingatlan korszerűsítésére, vagy bővítésére:

1 gyerekkel: 300 000 Ft
2 gyerekkel: 1 300 000 Ft
3 vagy több gyerekkel: 5 000 000 Ft

Hol vásárolhatunk ingatlant falusi csok-kal?

A falusi csok a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő támogatást. A Magyar Közlönyben közzétett listán jelenleg 2679 település szerepel, vagyis itt használható fel a falusi csok. A listán többségében olyan kistelepüléseket találni, amelyek lakossága az elmúlt években folyamatosan csökkent, ám számos olyat is akad, amelyek rendkívül népszerűek a turisták körében.

A Balaton déli partján ott van például Balatonberény, Balatonfenyves, Balatonőszöd és Balatonvilágos, de a szemközti oldalon akár Szigligeten, Badacsonytomajon vagy éppen Balatonkenesén is vásárolhat egy család otthont magának. Éppen az ilyen, népszerű településeken lehet lényeges, hogy a falusi csok helyett akár normál csok is igényelhető, amivel új építésű ingatlan vásárlásakor pénzügyileg jobban járhat a család, hiszen a támogatás teljes egészében a vételárra fordítható.

Mi lesz, ha kifut a falusi csok?

Amennyiben június végével valóban kifut a falusi csok, vagyis a Kormány nem hosszabbítja meg a támogatást, akkor ez rendkívül érzékenyen érintheti a preferált településeket, hiszen sokkal nehezebben lesznek eladhatók a rossz állapotú, komoly felújítást igénylő ingatlanok. Bár a csok támogatás továbbra is elérhető lesz, a nagyobb támogatási összeg kizárólag új építésű ingatlanokra jár, míg használt lakásra lényegesen kevesebb pénzt kaphatunk.

A „normál” csok támogatás összege használt ingatlan vásárlására:

1 gyerekkel: 600 000 Ft
2 gyerekkel: 1 430 000 Ft
3 vagy gyerekkel: 2 200 000 Ft
4 vagy több gyerekkel: 2 750 000 Ft

A munkaerő és az építőanyag drágulása pedig még költségesebbé teszi a felújítási munkálatokat, ami miatt az erősen leromlott állapotú ingatlanok szinte eladhatatlanná válhatnak, vagy ha akad is majd rájuk vevő, az legfeljebb telekárat ad majd értük, hogy építkezhessen rajta. Gondot jelenthet az is, hogy a csok esetében az ingatlannak már a megvásárlás időpontjában lakható állapotúnak kell lennie, míg a falusi csok-nál a támogatás felhasználását követően kell ezt a feltételt teljesíteni. Ha pedig nincs egy házban konyhabútor, esetleg hiányzik a szaniter, akkor már bizony nem felel meg a csok ezen elvárásának.

Ugyanakkor júliustól a csok mellé továbbra is igényelhető marad a kedvezményes, fix 3 százalékos kamatú csok-hitel, valamint akár az otthon felújítási támogatás is igénybe vehető az év végéig. Ez utóbbit a gyerekes szülők igényelhetik, és ha valaki például még június végéig igényel falusi csok-ot, akkor még ezt is bőven kihasználhatja.

A lakásfelújítási támogatás – más néven otthonfelújítási támogatás – egy vissza nem térítendő állami támogatás, ami a lakóhelyül szolgáló ingatlan felújítási, korszerűsítési munkálataira igénylehető. Fontos, hogy utófinanszírozásról van szó, vagyis az elvégzett munkákról – anyagköltség, munkadíj – benyújtott számlák alapján utólagosan történik a kifizetés. A Magyar Államkincstár a felújítási, korszerűsítési munkálatokról kiállított és kifizetett számlák értékének 50%-át, legfeljebb 3 millió Ft-ot utólag elutal az igénylő bankszámlájára. Fontos ugyanakkor, hogy a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.

Mit lehet még tenni június végéig?

Ha sikerült megfelelő ingatlant találni, akkor a hátra lévő bő egy hónap még elég a falusi csok igényléshez, akár csok-hitellel, piaci lakáshitellel vagy Babaváró támogatással kiegészítve. Mivel azonban a határidő itt szűkös, sokat segíthet egy hitelszakértő segítsége, aki jól ismeri a bankok bírálati gyakorlatát, és segíthet összerakni számodra egy finanszírozási tervet. Első lépésként  a Bankmonitor csok kalkulátorával pillanatok alatt ellenőrizheted, jogosult vagy-e csok támogatásra.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés