Ha nem első lakást veszünk CSOK Pluszból, akkor nagyobba kell költözni?!

Ha nem első lakást veszünk CSOK Pluszból, akkor nagyobba kell költözni?!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-11-14
 

A 2024-ben induló CSOK Plusz részletszabályaira még várnunk kell, ugyanakkor a megjelenő videók, interjúk alapján már számos feltétel ismert. Vannak előírások az igénylőkre és az ingatlanra vonatkozóan is. A Bankmonitor szakértői most a lakásra vonatkozó előírásokat szedték össze.

A CSOK Plusz 2024-ben indul, ezzel teljesen új fejezet nyílik a hazai lakástámogatási rendszerben. A kedvezményes, fix 3 százalékos kamatozású lakáshitelt a gyermeket vállaló házaspárok használhatják ki. Az alacsony kamat mellett a futamidő alatt születendő gyermekek száma alapján tartozáselengedés is kapcsolódik a kölcsönhöz.

Természetesen számos elvárást, feltételt kell teljesíteni ahhoz, hogy megkaphassuk a lakástámogatást, melyek közül azonban jócskán akad olyan is, ami még nem ismert pontosan. A Bankmonitor szakértői most a lakásra, ingatlanra vonatkozó eddig ismert feltételeket gyűjtötték össze.

Hirdetés

Hirdetés

Az első lakáshoz kevesebb önerő is elegendő lehet

A jelenlegi jogszabályi előírások alapján a lakásvásárláshoz legalább 20% önerő is szükséges. Ez azt jelenti, hogy a lakáshitel mellé minimum ennyi saját megtakarításra van szükség. A tervek szerint jövőre a CSOK Plusszal első közös lakást vásárlók számára ezt a korlátot könnyíteni fogják: elegendő lehet a vásárláshoz már 10% önerő is.

Nézzük meg egy példán keresztül, hogy ez mit is jelent: alapesetben egy 50 millió forint értékű lakáshoz minimum 10 millió forint önerőre van szükség. Amennyiben ezt a család első lakásként vásárolná meg az új CSOK hitellel, akkora a lakás megvásárlásához 5 millió forint önerő is elegendő.

Jó tudni
Azt ki kell hangsúlyozni, hogy a jogszabályi minimumtól az egyes bankok szigorúbb irányba eltérhetnek.

Ha nem első lakást veszünk, akkor nagyobbra kell cserélni a meglévőt?

A bejelentések alapján nem csak az önerő szempontjából lehet lényeges az, hogy a kinézett ingatlan az első lakása lesz-e a párnak. Az első lakás vásárlása mellett ugyanis a nagyobb otthon megvásárlására fordítható az összeg.

Ebből a kikötésből úgy tűnik, hogy a már lakással rendelkezők csak akkor használhatják ki a CSOK Plusz kedvezményes kamatozású kölcsönt, ha a meglévő ingatlanjuknál nagyobbat vásárolnak. Vélhetően a vételár nem fog számítani, csak a hasznos alapterület lesz lényeges. Ez alapvetően logikus előírás, hiszen a család bővülésével – gyerekvállalással – jó eséllyel nagyobb élettérre is szükség van. Ettől függetlenül ez a kitétel nagyon is lényeges szempont lehet: sokan elveszíthetik a támogatást csak azért, mert nem szeretnének nagyobb lakást vásárolni a meglévőnél. (Csak mondjuk jobb helyen, vagy jobb állapotú otthont kerestek volna.)

Arról még nincs információ, hogy a meglévő ingatlant el is kell-e adni, vagy az megtartható. (Például ki lehetne adni a korábbi otthont, ezzel plusz jövedelmi forrást biztosítva a családnak.)

Jó tudni
Van egy harmadik felhasználási mód is, melyet azok használhatnak ki, akiknek van lakásuk és nem szeretnének elköltözni másikba. A CSOK Plusz ugyanis felhasználható meglévő otthonunk bővítésére is.

A preferált kistelepülésen a sima Falusi CSOK mellett is elérhető lesz a CSOK+, vagyis jó eséllyel ezen településeken a Falusi CSOK-nál megismert célokra is felhasználható lesz az új támogatás.

Mindegy, hogy használt, vagy új lakást vásárlunk

Az eddig elérhető CSOK esetében a támogatás összege eltérő volt új építésű lakás és használt ingatlan esetében. A CSOK Plusz esetében azonban ilyen megkülönböztetésről nem tudunk, a támogatott hitel maximális összege a gyermekek számától függ. (Egy hitelről beszélünk, így a baki hitelképesség-vizsgálaton is meg kell felelnünk.)

Ez az eddigiekhez képest komoly előnyt jelenthet a használt ingatlanok számára: gyakorlatilag ugyanaz a támogatás elérhető lesz, viszont a vételár minden bizonnyal továbbra is kisebb lesz egy használt lakás esetében.

Mindegy hol fekszik az ingatlan, vagy mégsem?

A CSOK Pluszt elsősorban azok követték figyelemmel, akik nagyobb városban szerették volna megvalósítani lakáscéljukat. Ez nem is csoda, hiszen ott szűnik meg a jelenleg elérhető családi otthonteremtési kedvezmény. Viszont az eddigi bejelentések alapján az új CSOK+ a preferált kistelepüléseken is elérhető lesz. Vagyis településmérettől függetlenül kihasználhatjuk az új kedvezményt.

A CSOK Plusz szempontjából nem fog számítani, ettől függetlenül lényeges szempont lehet, hogy hol fekszik a kiszemelt ingatlan. Az új támogatást ugyanis össze lehet vonni a Falusi CSOK-kal, vagyis a preferált kistelepüléseken a kedvezmények összege jelentős mértékben megnő az eddigiekhez képest.

Kalkulálj
Minden részlet még nem ismert, éppen ezért a lakásvásárlást tervezőknek fokozottan figyelni kell a jövőbeni híreket. Addig is érdemes megnézni, hogy ténylegesen mekkora pénzügyi előnyt is jelenthet a CSOK Plusz egy sima piaci lakáshitellel szemben.
CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés