Hátrány lehet a terhesség a Babaváró hitel igénylésénél?

Hátrány lehet a terhesség a Babaváró hitel igénylésénél?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-28 Frissítve: 2022-12-02
 

Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz babaváróhitel-kérelmüket, hogy már úton a baba. Ugyanis egyetlen olyan bank van csak, ahol az elbíráláskor a terhesség ténye nem jelent hátrányt.

A Babaváró hitel méltán az egyik legnépszerűbb államilag támogatott kölcsön a gyermeket tervező házaspárok körében. A családok alapvetően kamatmentesen igényelhetnek akár 10 millió forint szabad felhasználású kölcsönt, amely a szerződéskötést követően született gyermekek számától függően további kiemelkedő kedvezményeket is tartogat.

Az első baba érkezésével kérhető a törlesztőrészletek fizetésének elhalasztása 3 évre. A második gyermekáldáskor újabb három évvel halasztható a fizetés és a fennálló tartozás 30 százaléka elengedésre kerül. Ha pedig harmadik baba is érkezik, a teljes fennálló tartozás vissza nem térítendő támogatássá alakul.

Három gyermekkel és ügyes időzítéssel a Babaváró hitel tulajdonképpen “ingyenpénzt” lehet. A babák már betöltött 12 hetes magzati kortól bejelenthetők, ekkortól kérhető a törlesztés felfüggesztése is. Számos család már áldott állapotban indítja a folyamatot, a fenti, gyermekek számától függő kedvezmények fényében pedig álmában sem gondolná, hogy a dolognak komoly árnyoldala is lehet.

Hirdetés

Hirdetés

Csupán egyetlen bank van, ahol nem hátrány az áldott állapot

Azt már megszokhattuk, hogy legyen szó bármilyen hitelről, a bankok között hatalmas a szórás. Különbözőek a hitelbírálati feltételek, más és más lehet az igényelhető összeg azonos paraméterek esetén. A Babaváró hitel esetében ez halmozottan érvényes.

A konstrukció alapvető feltételei ugyan jogszabályban meghatározottak, ettől a bankok szigorúbbak, kockázatkerülőbbek is lehetnek. A legnagyobb eltérések az igénylők hitelbírálatának vizsgálatakor tapasztalható. Ekkor térképezik fel a házaspár vagyoni helyzetét, korábbi hitelmúltját, jövedelmét. Érdemes tudni, hogy a legtöbb pénzintézetnél az áldott állapotban lévő anyuka jövedelme szigorúbb elbírálás alá kerül: a terhesség tényének ismeretében jövedelmüket automatikusan a GYED maximumával számolják.

Mivel a GYED maximuma jelenleg nettó 210 ezer forint, a terhes kismama jövedelme önmagában szinte mindenhol kevésnek bizonyul a hitel igényléséhez. Ha pedig a házaspár meglévő hitelekkel is rendelkezik, nagy az esély rá, hogy azonnali elutasításra számíthatnak. 

A hitelbírálatkor minden bank megvizsgálja az igénylők jövedelmét és meglévő hiteleiket, hiszen a pozitív elbíráláshoz meg kell felelniük a JTM szabályoknak, vagyis megfelelő jövedelemmel kell rendelkezniük ahhoz, hogy a vállalt törlesztőrészleteket teljesíteni tudják.

Jó tudni
A jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) megmutatja, hogy a jövedelem hány százaléka fordítható hiteltörlesztésre. A vizsgálat során minden korábban felvett kölcsön törlesztőrészlete számít és nem szabad elfeledkezni a folyószámla hitelkeretről, vagy a hitelkártyáról sem. Ezek abban az esetben is számítanak, ha nincs kihasználva a rendelkezésre álló keretösszeg.

JTM maximális mértéke személyi kölcsön és babaváró hitel esetén.

Jóval kedvezőbb lehet a helyzet, ha a házaspár férfi tagja is fel tud mutatni igazolható jövedelmet, hiszen a kettejük jövedelme már elég lehet ahhoz, hogy a Babaváró hitel törlesztőrészlete (maximum 50 ezer forint) kigazdálkodható legyen.

Mi lehet még nehezítő tényező?

Szintén árnyalja a képet, ha a házaspár bármely tagja készpénzben kapja a jövedelmét. A készpénzes fizetést ugyanis csak kevés bank fogadja el, ráadásul amelyik elfogadja, az is csak szigorúbb szabályok mellett.

Például alapesetben, bankszámlára érkező jövedelemmel legalább 3 havi munkaviszony megléte elvárás a Babaváró hitel igényléséhez, készpénzes fizetés esetében jellemzően legalább fél éves munkaviszony szükséges.

Az időfaktornak is egyre nagyobb a jelentősége, ugyanis igaz, hogy a kormány bejelentése szerint a Babaváró hitel 2023-ra is megmaradhat, de a jogszabályi feltételek még nem láttak napvilágot. Emiatt pedig egyáltalán nem biztos, hogy jövőre is ugyanazokkal a feltételekkel igényelhetünk, mint idén. Jövőre a gazdasági helyzet változékonyságát is figyelembe véve könnyen lehet, hogy még szigorúbb elbírálás lesz jellemző a bankokra, ami miatt érdemes lehet még idén beadni az igénylést. 

Azt tehát, hogy mi lesz jövőre, még senki nem tudja. A következő 1-2 hétben derülhet fény a Babaváró 2023-ban érvényes részleteire (amiről a Bankmonitor szakértői is azonnal hírt fognak adni), így aki szeretne élni az extra kedvező hitel lehetőségével, nem árt még idén beadni az igénylést. 

Ezt nyomatékosíthatja a bankoknál elérhető extra kedvezmények köre is, ugyanis minden pénzintézet biztosít bónuszt a feltételeknek eleget tevő házaspároknak 130-180 ezer forint között. Korábbi cikkünkben utánajártunk, mit érdemes tudni a kedvezmények feltételeiről, és elárultuk, miyen szempontokat érdemes a kedvezmény összegén kívül figyelembe venni a bank kiválasztásakor. 

Kalkulálj
Ha kíváncsi vagy mekkora Babaváró hitelre vagy jogosult, használd a Bankmonitor babaváró hitel kalkulátorát, add le érdeklődésedet és szakértőink tájékoztatnak minden rád vonatkozó feltételről és lehetőségről, valamint igénybe veheted a kizárólag nálunk elérhető gyorsított, online Babaváró igénylést!

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés