Hetek kérdése és eltűnhet a legjobb betét a piacról

Hetek kérdése és eltűnhet a legjobb betét a piacról
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-08-11 Frissítve: 2021-07-01
 

Nem dúskálunk a vonzó lekötött betéti ajánlatok között, vagyis aki most áll épp a fontos döntés előtt, annak nincs könnyű dolga. Egyedül a BNP akciós betétjei tudnak 2 százalék feletti éves kamatot fizetni, a többi esetben be kell érni jellemzően 1 százalék alatti kamatokkal. És ha még ez nem lenne elegendő, a BNP kedvező betétje elképzelhető, hogy néhány hét múlva eltűnik a palettáról.

A nyári uborkaszezon és szabadságolások ellenére az élet nem állhat meg, valószínűleg mindenki szeretné minél magasabb kamat mellett lekötni a pénzét, már ha van valós alternatíva. A biztonságot szem előtt tartva manapság nagyon sokan választják az állampapírokat, amelyek valóban a betéti kamatok fölé tudnak ígérni, nem is kevéssel. Azok számára viszont, akik még mindig a betétek mellett tennék le a voksukat, készítettünk egy gyors összeállítást.

Az általános gyakorlat szerint a többség rövid távon, éven belül köti le a megtakarítását a bankoknál. Bőven elképzelhető, hogy sokak számára épp most lesz aktuális a döntés az újrabefektetésről. Annyiban rossz hírrel kell szolgálnunk, hogy a bankok most nem versengenek annyira az új forrásokért, mint akár 5-10 évvel ezelőtt. Ezt jól mutatja az is, hogy milyen kamatokat ígérnek a különböző futamidőkre.

A gyűjtésünk szerint egyetlen szereplő emelkedik ki a mezőnyből, mégpedig a BNP Paribas, aki augusztus végéig elérhetővé tette az akciós betétjeit. A különböző lejáratoknál egyértelmű az előnyük, az éves kamat mértéke fél évre 1,7%, 12 hónapra 2,2%, míg 24 hónapra 2,4%. Szándékosan csak azokat az ajánlatok tettük be az összehasonlításba, melyeknél az elvárás, hogy bankon kívül érkezzen az összeg, de aktív bankkapcsolatot nem várnak el és nem is kifejezetten tartós befektetési számlára kihozott betétről van szó.

bankbetet160810
A BNP-t nem számítva elég lehangoló a kép befektetői szemmel, hiszen a legnagyobb kamat, amit elérhetünk, az egy évre 1,65%, míg a többi esetben sokszor 0,6% alatti értékkel kell beérnünk. A leglátványosabb eltérés a kétéves betéteknél van, ott a legjobb ajánlat négyszer akkora, mint a sorrendben második. 1 millió forint lekötése esetén két év után 32 ezer forint lesz az eltérés az első és második helyezett betét között, ami a mai világban nagy különbségnek számít.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz szeptember elsejétől. Amennyiben a BNP Paribas kifuttatja az akciós betétjeit, akkor azzal jelentősen szűkül a lehetőségek köre, és még nagyobb lesz a csábítás az állampapírok irányában. Előfordulhat viszont, hogy még kitolják a promóciót, vagy esetleg megváltoztatott feltételekkel folytatják a betétgyűjtést ilyen magas kamatok mellett. Bármelyik helyzet is következzen be, a legjobb az lenne, ha idővel az alapkamat elindulna felfelé, mert akkor a betétek is le tudnák idővel ezt követni.
1

Hirdetés
Hirdetés