Hiába a CSOK Plusz, még nagyobb teher lesz újépítésű lakást venni 2024-ben

Hiába a CSOK Plusz, még nagyobb teher lesz újépítésű lakást venni 2024-ben
Hirdetés
Hirdetés

Nagyobb pénzügyi terhet jelenthet 2024-től egy újépítésű ingatlan megvásárlása családi otthonteremtési kedvezménnyel a városokban, ugyanis ezek 5%-os áfája nem lesz visszaigényelhető. Ez egy CSOK Plusz hitellel megvásárolt 150 millió Ft vételárú lakás esetében 7 millió Ft feletti plusz kiadást jelent a Bankmonitor szakértői szerint. Ez ráadásul éppen azokon a nagyobb településeken jelent többlet terhet, amelyeken egyébként is magasabbak az átlagos négyzetméterárak.

Az újépítésű lakóingatlanokat jelenleg 5%-os áfatartalom terheli, ami jövőre sem változik. Ez már önmagában is jelentős kedvezményt jelent a „normál” 27%-os általános forgalmi adóhoz képest: egy nettó 100 millió Ft vételárú lakás esetében például 22 millió Ft a különbségből adódó pénzügyi előny.

További kedvezmény, hogy amennyiben az újépítésű ingatlan megvásárlásához, illetve a generálkivitelezővel történő építkezéshez CSOK-igénylés kapcsolódik, akkor az 5%-os áfa teljes egészében visszaigényelhető még 2023-ban. Ezen kívül az önállóan építkezők a rájuk vonatkozó 27%-os áfát igényelhetik vissza 5 millió Ft összeghatárig idén.

2024-től azonban az áfa-visszatérítési támogatás azonban már kizárólag az 5 ezer főnél kisebb, úgynevezett preferált településeken lesz elérhető. Vagyis a nagyobb településeken akkor sem lesz visszaigényelhető a forgalmi adó, ha a lakáscélt egyébként CSOK Plusz hitelből finanszírozza a család.

Ez egy bruttó 150 millió Ft vételárú ingatlan esetében (ez a 2024-től induló CSOK Plusz támogatott hitel esetében a megvásárolható ingatlan vételárának felső határa) 7 142 857 Ft plusz terhet jelenthet amiatt, hogy nem lesz visszaigényelhető az 5%-os áfatartalom. Az önállóan építkezőket is hátrányosan érinti a változás, esetükben legfeljebb 5 millió Ft lehet a szigorítás miatti többletteher.

Hirdetés

Hirdetés

Jól járnak a kistelepüléseken élők

A preferált kistelepüléseken az áfa 2024-ben is a jelenlegi feltételekkel lesz visszaigényelhető:

  • Korszerűsítés és/vagy bővítés esetén a munkálatok 27%-os áfája 5 millió Ft összeghatárig visszaigényelhető. Ebben az esetben nem feltétel a Falusi CSOK igénylése.
  • Új ház vásárlása, vagy generálkivitelezővel történő építkezés esetén a vételár 5%-os áfája teljes egészében visszaigényelhető akkor, ha a család Falusi CSOK-ot is igényelt.
  • Új ház építése esetén a költségek 27%-os áfája visszaigényelhető 5 millió forint összeghatárig abban az esetben, ha Falusi CSOK igénylése is történt.
CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

 

Hirdetés
Hirdetés