Hiába nőtt az átlagkereset, mégis kevesebb hitelt kaphatunk rá!

Hiába nőtt az átlagkereset, mégis kevesebb hitelt kaphatunk rá!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-24 Frissítve: 2022-11-25
 

Szeptemberben 347 500 forint volt a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagjövedelem, míg kedvezmény nélkül 335 200 forintot mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Hiába jelent ez 17,8, illetve 18,4 százalékos emelkedést egy év alatt, időközben a hitelek is drágultak. De mire elég ez a jövedelem, ha valaki személyi kölcsönt vagy lakáshitelt szeretne? Vajon kisebb, vagy nagyobb összeghez juthat hozzá most, mint egy éve? Megnéztük.   

Szeptemberben a bruttó átlagkereset 504 100 forint volt, míg a mediánkereset 409 900 forintra jött ki. Eszerint a bruttó átlagkereset 17,8 százalékkal, míg a mediánkereset 17,2 százalékkal nőtt egy év alatt. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset szeptemberben 347 500 forint volt, míg kedvezmények nélkül 335 200 forintot ért el. Ez 17,8 százalékos, illetve 18,4 százalékos emelkedés.

A nettó mediánkeresetről sajnos csak a kedvezmények figyelembevételével van adatunk: ez szeptemberben 284 900 forint volt, ami 19,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Hiába nőttek azonban a bérek jelentős mértékben az elmúlt egy évben, a reálkereset mégis 1,9 százalékkal csökkent, összefüggésben a fogyasztói árak előző évhez mért, 20,1 százalékos emelkedésének.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi hitelre elég most az átlagos jövedelem?

Azt, hogy mennyi hitelt igényelhetünk, közvetve befolyásolja a nettó jövedelmünk nagysága. Azért csak közvetve, mert az igazolt jövedelem a bevállalható havi törlesztő maximumát határozza csak meg, ami a hitelkamat nagysága és a futamidő hossza alapján különböző hitelösszegek felvételét teszi lehetővé lehetővé.

A kedvezmények nélkül számolt szeptemberi nettó átlagkeresetnek (335 200 forint) például a JTM-szabály szerint akár a felét is kiteheti a havi törlesztő, ami így elméletileg akár 167 600 forint is lehet. A bankok többsége azonban valamekkora becsült megélhetési költséggel is kalkulál! Egy egyedülálló adós esetében reális 100 ezer forint megélhetési költséggel számolni, ami a 335 200 forint nettó átlagjövedelmet 225 200 forintra csökkenti, ez pedig maximálisan 112 600 forint havi törlesztőt bír el.

jó tudni
A megélhetési költség kalkuláció bankonként nagyon különböző, de még az egyes pénzintézetek is másképpen számolnak egyedülálló és gyerekes igénylők esetén. Éppen ezért célszerű a bankoknál előre tájékozódni a lehetőségeinkről, vagy olyan hitelközvetítő segítségét kérni, aki ismeri a bankok bírálati gyakorlatát.)

A 112 600 forint havi törlesztő végig fix kamatú lakáshitelnél körülbelül 12,4 millió forint hitelösszegre elegendő 20 éves futamidő mellett. A futamidő meghosszabbításával persze a havi törlesztő lefaragható, ám arra figyelni kell, hogy a trükk káros mellékhatásaként magasabb lesz a bank részére visszafizetendő összeg, ugyanis tovább használjuk a kölcsönbe kapott pénzt.

JTM maximális mértéke lakáshitelnél

Ha személyi kölcsönre van szüksége valakinek, akkor a 100 ezer forinttal csökkentett nettó jövedelem a legjobb esetben 4,8 millió forint hitelre elegendő 5 éves futamidővel. A hitelösszeg azonban nagyban függ attól, hogy melyik pénzintézetet választjuk, ugyanis ennek a 4,8 millió forintos hitelnek 110 500 és 122 500 forint egyaránt lehet a törlesztője.

Mi változott az elmúlt egy évben?

A nettó átlagkereset 2021. szeptemberben kedvezmények nélkül 284 700, a kedvezményeket is figyelembe véve 293 400 forintot ért el. Egy évvel ezelőtt kevesebb bank csökkentette a jövedelmet megélhetési költséggel, mint most, de ők is jellemzően kisebb összeggel számoltak. Éppen ezért reális lehet a kedvezmények nélküli nettó átlagkeresetet ebben az esetben 50 ezer forinttal csökkenteni, ami 234 700 forint jövedelmet, ez alapján pedig 117 350 forint maximálisan bevállalható törlesztőt eredményez.

Ekkora összegű, megélhetési költséggel már csökkentett nettó jövedelemmel egy évvel ezelőtt 13 millió forint végig fix lakáshitelhez lehetett hozzájutni, míg személyi kölcsönből körülbelül 5 millió forint volt a felvehető összeg maximuma 5 éves futamidővel. Látható tehát, hogy hiába drágultak jelentősen az elmúlt egy évben a lakáshitelek és a személyi kölcsönönök egyaránt, valamint számolnak magasabb megélhetési költséggel a bankok, a felvehető hitel nagysága nem változott jelentős mértékben.

Kalkulálj
Ha megnéznéd, hogy a jövedelmeddel mennyi szabadon elkölthető személyi kölcsönt tudsz most igényelni, akkor tégy próbát a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorával, ami a hazai nagybankok ajánlataid versenyezteti meg.
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés