Hiába vannak ingyenes bankszámlák, sokan még most is fizetnek a bankolásért!

Hiába vannak ingyenes bankszámlák, sokan még most is fizetnek a bankolásért!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-27 Frissítve: 2022-01-31
 

Megvizsgáltuk a Bankmonitor bankszámla kalkulátorában szereplő 12 hazai pénzintézet bankszámláinak árazását, hogy a magas inflációt vajon beépítették-e a díjaikba. Meglepő eredmény született, ám az nem változott, hogy nagyrészt rajunk múlik, mennyit fizetünk azért, mert használjuk a saját pénzünket. A tét nem filléres, hiszen pár aprósággal két év alatt akár 100 ezer forintot is meg lehet takarítani.

Előre is elnézést a sok és nagy táblázatért, de ahogy azt a Bankmonitortól már megszoktattátok, igyekeztünk minél pontosabban meghatározni egy jó vagy rossz döntés pénzügyi következményeit. Bankszámlája pedig szinte mindenkinek van, esetenként akár több is, így egyáltalán nem mindegy, ezek milyen kiadással járnak.

Mennyibe kerül most egy átlagos bankszámla?

Talán kezdjük azzal, hogy mekkora költséget is jelent egy átlagos bankszámla most Magyarországon? A válasz sajnos nem egyszerű, ugyanis ez nagyban függ a bankolási szokásaidtól, valamint attól, hogy a bőséges kínálatból melyik bank, mely számláját választod. Az minden esetre kiderült, hogy az általunk vizsgált 12 bank esetében – a bankszámla kalkulátorban szereplő számlák közül bankonként kizárólag a legkedvezőbbet néztük – az átlagos bankolási költség némileg csökkent az elmúlt egy évben. Ugyanis, míg 2021. január 25-én a két év alatt fizetendő teljes díjak átlaga 14 006 Ft volt, addig idén 11 264 Ft ugyanez.

Bankszámlák teljes költsége az 1. és a 2. évben TAKARÉKOS HASZNÁLAT MELLETT (2022. január 25.)

Fontos, hogy ez a díj átlagos használat mellett értendő (a táblázatok lábjegyzetében megtalálod a részleteket), illetve akkor, ha rendszeresen meghatározott összeg érkezik a számládra, lemondasz az SMS-értesítésekről, valamint élsz az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, más bank ATM-jeit pedig gondosan elkerülöd.

Az átlag azonban – ahogy az rendszerint lenni szokott – ügyesen elfedi a valóságot, ugyanis két olyan számla is van jelenleg (CIB ECO és UniCredit Partner Aktív Zéró), ahol 2 év alatt akár egyetlen forintot sem kell fizetnünk az általunk beállított paraméterek mellett. Eközben a legdrágább banknál 34 584 Ft a havi és a tranzakciós díjak összege ezen idő alatt, persze ez a legtöbb embert nem vágja földhöz, hiszen itt is mindössze 1 441 Ft-os havi díjról beszélünk. De miért fizessünk egyetlen forintot is valamiért, amit akár ingyen is megkaphatunk?

Hirdetés

Hirdetés

Pénztárcagyilkosok: SMS-értesítés, pénzfelvétel más bank ATM-jéből

De mi a helyzet akkor, ha nem bankolunk „okosan”, például más bank ATM-jét is használjuk (a példánkban havi 2 db pénzfelvétellel számoltunk összesen 50 ezer Ft értékben), vagy éppen SMS-értesítést kérünk a számlamozgásokról, a netbanki belépésekről és a kártyás vásárlásokról egyaránt? Ez bizony komoly „költsérobbanást” eredményez: a két év alatt fizetendő díjak átlaga máris 49 613 Ft-ra ugrik, de ami talán még fontosabb, eltűnnek az ingyenes megoldások, miközben a legdrágább számla teljes költsége 100 ezer Ft felett lesz. Mindezt pedig úgy, hogy vállaljuk, miszerint 300 ezer forintot minden hónapban a számlára érkeztetünk.

A fentiekből kitűnik, hogy jelenleg az SMS-értesítések elkerülésével és az idegen banki ATM-ek elkerülésével lehet a legtöbbet megtakarítani, valamint azzal, ha rászánunk egy kis időt arra, hogy megtaláljuk a számunkra legkedvezőbb ajánlatot kínáló bankot! (Persze ott van még a rendkívül drága bankfiókban vagy postán történő készpénzfelvétel, valamint a bankfiókban feladott utalás is, de ezek szerencsére egyre inkább kikopnak a mindennapi gyakorlatból.)

Bankszámla teljes költsége 2 év alatt, ha kérünk SMS-értesítést és idegen ATM-ből is veszünk ki pénzt

Mit tehetsz, ha nem tudsz rendszeresen pénzt érkeztetni a számládra?

De mit tehet az, aki próbál takarékosan bankolni, ám egyáltalán nem, vagy csak kisebb összeget tud havi szinten pénzt érkeztetni a számlájára. Sajnos pénz érkeztetésének vállalása nélkül nem érhetők el jelenleg teljesen ingyenes – havi és tranzakciós díj nélküli – számlák, ám az összeg nagyságát illetően már jelentős különbségeket láthatunk. Az UniCredit Partner Aktív Zéró csomag ingyenességéhez például elegendő 75 ezer Ft számlára érkezése minden egyes hónapban, míg a CIB ECO számlánál a mindenkori minimálbér összege, a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 esetében pedig egy összegben 400 ezer Ft az elvárás.

Bankszámla költség pénz érkeztetése nélkül

Persze akkor sincs semmi veszve, ha kiesnek a nullás számlák, ám ebben az esetben talán még fontosabb lesz a megfelelő bankszámla kiválasztása, ugyanis pénz érkeztetése nélkül banktól függően 6 504 és 158 796 Ft között lehet a két év alatt fizetendő díjak összege!

Hogyan találhatod meg a legolcsóbb bankszámlát?

Mivel egy bankszámla tényleges költsége számos dologtól függhet (pl.: hol és mennyi készpénzt veszel fel, elektronikusan vagy bankfiókban utalsz, érkezik-e rendszeres pénz a számlára, kérsz-e SMS-értesítéseket, elektronikus vagy dombornyomott bankkártyát szeretnél), érdemes olyan bankszámla keresőt használnod, ami ezeket képes kezelni. Mivel sokan nincsenek tisztában a tényleges bankolási szokásaikkal, célszerű elővenni a fiókból – vagy letölteni a netbankból – az elmúlt pár hónap számlakivonatait, hogy minél pontosabban meg tudd adni a várható tranzakciók számát, típusát és értékét.

Bankszámlák költsége, ha nem tudunk pénz érkeztetést vállalni

A 12 hazai bank ajánlatait összehasonító Bankmonitor bankszámla kalkulátor az adatok megadását követően forintra pontosan megmondja, hogy az egyes számláknál milyen költségekre számíthatsz a következő két évben, így könnyű kiválasztani a számodra legolcsóbb, vagy akár ingyenes terméket.

Bonyolult bankot váltani?

Legtöbbünknek van már bankszámlája, így általában e mellé, vagy ehelyett nyitnánk másikat. Ha bankon belül váltanánk csomagot, akkor viszonylag egyszerű a helyzet, ilyenkor a bankunk mindent elintéz. Amennyiben bankot cserélnénk, akkor viszont élhetünk az egyszerűsített bankváltás lehetőségével. Ebben az esetben az új banknál nyilatkoznunk kell, hogy intézzék el a régi számlán lévő beállítások (például az állandó átutalási és a csoportos beszedési megbízások) áthozatalát, a procedúra végén pedig – ha minden jól megy – a régi számla automatikusan megszűnik, a rajta lévő összeg pedig az új számlára kerül. Az egyszerűsített bankváltásról, illetve az esetleges buktatóiról itt olvashatsz részletesen.

Hirdetés
Hirdetés