Hitelből vennél állampapírt? Márciustól még többet hozhatsz ki a bank pénzéből!

Hitelből vennél állampapírt? Márciustól még többet hozhatsz ki a bank pénzéből!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-14 Frissítve: 2023-11-08
 

Márciusban csökkent számos szabad felhasználású jelzáloghitel kamata, ugyanakkor a lakossági állampapírokkal elérhető hozam nem változott. Emiatt még többet nyerhet az, aki kölcsönből vásárolna most inflációkövető állampapírt. Ennek köszönhetően egy 40 millió forintos befektetésnél a nyeresége 620 ezer forinttal lehet magasabb, mint korábban.

A jelenlegi pénzügyi helyzet nagyon különleges: az alacsony kockázatú befektetések kamata ugyanis sok esetben meghaladhatja a szabad felhasználású jelzáloghitelek éves kamatát. (Az ilyen hitelek igényléséhez ingatlanfedezetre van szükség, ám a felvett összeg elköltését illetően nem kötik meg a kezünket. Cserébe a kamata rendszerint magasabb annál, mintha lakáscélra fordítanánk a kapott pénzt.)

Ez azt jelenti, hogy a hiteligénylés során kapott összeget megérheti befektetni. Erről a Bankmonitor szakértői már korábban is írtak, akkor miért érdemes ezt újra megemlíteni? Azért, mert a hitelkamatok csökkenésével a profit még tovább emelkedhet. Ez logikus, hiszen változatlan bevételek mellett csökkennek a költségeink.

Hirdetés

Hirdetés

A jelzáloghitelek márciusi kamatcsökkenésével még tovább emelkedett a befektetésen elérhető nyereség

De miért érdemes hitelből állampapírt vásárolni? Elég a befektetési-, és hitelkamatokra tekinteni, máris látható a konstrukció mögötti nyereség oka:

  • A pénzt érdemes a 2030/I PMÁP lakossági állampapírba befektetni. A konstrukció induló éves kamata 16%.
  • Szabad felhasználású jelzáloghitelt pedig jelenleg 8,89 százalékos kamat mellett már találhatunk.

Vagyis a kölcsönök ára messze elmarad az alacsony kockázatú lakossági állampapírok kamatszintjétől. Sőt, valójában március elsejével még javult is a helyzet, a hitelkamatok csökkenése miatt a kamatkülönbség – vagyis a profit – még emelkedett is a korábbiakhoz képest. A jelzáloghitel korábbi 9,54%-os induló kamatszintje ugyanis március elsejétől 8,89%-ra csökkent.

Fontos
De miből is ered a nyereség?

  1. Felveszünk egy végig fix kamatú jelzáloghitelt, melyet havonta fizetünk, a kapott összegből pedig inflációkövető állampapírt vásárlunk.
  2. Ezt a konstrukciót mindaddig megtartjuk, amíg a kölcsön kamata alacsonyabb a megtakarítás hozamánál. (A megtakarítás hozama az inflációtól függ, márpedig annak mértéke az MNB előrejelzése alapján idén is magas lesz. Vagyis a megtakarítás hozama jó eséllyel 2025. februárjáig meghaladja a hitelkamatot.)
  3. Ha a befektetés hozama az elvárt szint alá csökkenne, akkor az állampapírt eladjuk és a kapott összegből előtörlesztjük a hitelt. Ezzel a konstrukciót megszüntetjük, a nyereséget pedig zsebre tesszük.

De mekkora nyereségről beszélünk? 40 millió forint kölcsön felvétele és állampapírba fektetése esetén a profit nagyságrendileg 620 ezer forinttal emelkedik 2 év alatt a hitel kamatcsökkenése miatt. Ez a 40 millió forintra vetítve 10 százalékkal magasabb profitot jelent: a nyereség 6 133 182 forintról 6 754 130 forintra emelkedik.

Hitelből állampapír - mennyivel nőtt a profit a hitelkamatok csökkenése miatt?

Kockázatok és feltételek

A konstrukció működéséről már számos helyen írtunk, a Bankmonitor oldalán itt megtalálod az összes részletet. A főbb szempontokat azonban most is áttekintjük.

A befektetés és a hitel kamatkülönbsége szemmel látható, de meddig marad fenn ez az állapot? A kölcsön egy 15 évig fix kamatozású konstrukció, tehát ott nem kell változástól tartanunk. A befektetés kamata az infláció alakulásának megfelelően változhat. Viszont az áremelkedést messze lemaradva követi le: a 2024. februári kamatfizetés a 2022-es infláció mértékétől függ. Vagyis jó előre látható a befektetés hozamának változása. Az infláció csökkenése esetén a szükséges lépéseket, azaz a konstrukció lezárását időben meg tudjuk tenni.

Természetesen a kamat mellett más költségelemek is lényegesek lehetnek. A befektetés esetén kalkulálnunk kell a visszaváltás költségével, ennek mértéke 1%, ugyanis 99%-os árfolyamon veszi vissza tőlünk a Kincstár a papírt. Illetve a hitelfelvételnek vannak induló költségei, sőt az előtörlesztésnek is van díja. A Bankmonitor szakértői ezeket a költségeket figyelembe véve számolták ki a példában a befektetésen elérhető nyereséget.

Egyes feltételek változhatnak, például a visszaváltási költség megemelkedhet. Ez valós felvetés, azonban a lakossági állampapírok visszaváltási költségének érdemi megemelése bizalmi töréshez vezetne, emiatt szembe menne a kormány évtizedes törekvésével: az államot a hazai lakosság finanszírozza meg. Felmerülhet az államcsőd veszélye is, erre azonban még jelen gazdasági helyzetben sincs reális esély, ráadásul egy ország a saját fizetőeszközében nem igazán mehet csődbe.

Ha a fizetésünk lecsökkenne, akkor problémát okozhat a kölcsön törlesztése. Ebben az esetben érdemes lehet idő előtt lezárni a konstrukciót a befektetés eladásával és a kölcsön előtörlesztésével. Lehetőség van a befektetés fokozatos felszabadítására is, ezzel gyakorlatilag a befektetett pénzből finanszíroznánk a kölcsön törlesztését. Erről a megoldásról itt olvashatsz részleteket.

Számos feltétel van, ami teljesítenünk kell ahhoz, hogy ki tudjuk használni ezt a nem mindennapi lehetőséget:

  • Szükség lesz egy tehermentes ingatlanra, ami a hitel fedezete lesz.
  • Szükség lesz megfelelő nagyságú igazolt jövedelemre, ami elbírja a hitel törlesztőrészleteit. A példában szereplő 40 millió Ft összegű, 15 éves futamidejű hitelhez például minimum 677 ezer forintos fizetés szükséges.
  • A banknak hitelképesnek kell minősítenie minket, vagyis át kell mennünk a hitelbírálaton.

A konstrukció pénzügyileg zárt, ugyanakkor eléggé összetett. Éppen ezért csak alapos mérlegelés után érdemes belevágni a lehetőségbe. Azok számára ideális ez a megoldás, akik pénzügyileg kellően tudatosak és fegyelmezettek. Például ne költsük el a felvett hitelösszeget más célokra, mert akkor nem lesz nyereséges a konstrukció.

Jelzáloghitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Jelzáloghitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz jelzáloghitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés