Hitelfedezeti életbiztosítás: Ne kockáztass, ha nem muszáj!

Hitelfedezeti életbiztosítás: Ne kockáztass, ha nem muszáj!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-12
 

Egy lakáshitel felvétele esetén az egész családnak vállalnia kell a hiteltörlesztés anyagi terheit. Nehéz előre megjósolni, mit hoz az élet 5, 10 vagy akár 20 év múlva, de egy hitelfedezeti életbiztosítás védelmet jelent, ha a család motorjával történik valami. Vagyis veled.

Utólag is megköthető

Ha lakáshitelt vettél fel és nem kötöttél mellé hitelfedezeti életbiztosítást, az meglehetősen kockázatos dolog, ha történik veled valami, a családodnak nélkülözni kell a jövedelmedet. Ilyen esetben a hiteltörlesztés komoly gondot jelent. Nem feltétlenül kell a legrosszabbra gondolni, de sajnos az is bekövetkezhet. Előfordulhat egy munkanélküliségi időszak, egy betegség vagy baleset, ami levesz a lábadról. Ezeken tud segíteni egy biztosítás, ami enyhíti az anyagi terheket.

A jó hír az, hogy egy hitelfedezeti életbiztosítás a számodra szükséges kiegészítőkkel utólag is megköthető, akkor is, ha van már hiteled. A két termék lehet teljesen független is egymástól.

Hirdetés

Hirdetés

Hitelfedezeti biztosítások fajtái

A piacon található hitelfedezeti céllal megköthető kockázati biztosítások egyik típusa a tartam alatt pontosan az aktuális hiteltartozásodat fizeti vissza a banknak. A biztosítási összeg folyamatosan csökken a futamidő alatt. Ha már a hitel felét visszafizetted, akkor a biztosítási összeg a felére csökken.

A másik típus egy kockázati életbiztosítás, amelynek a biztosítási összege nem csökken, ebben az esetben is csak az aktuális hiteltartozásoddal azonos részre jogosult a bankod biztosítási összegből, a fennmaradó részt az általad megjelölt kedvezményezett, vagyis a család kapja meg.

A két típus között a havi díjban van különbség, amely életkortól függően lehet pár száz vagy pár ezer forint, de az igazán nagy differencia a szolgáltatásban van.

A csökkenő összegű hitelfedezeti biztosításból csak a bank részesedik, míg az állandó összegű a családnak plusz védelmet jelent.

Hogyan működik?

Ha 35 éves vagy és felvettél egy 20 milliós lakáshitelt 20 évre 10 százalékos kamattal, akkor a törlesztőrészlet nagyjából 195 ezer forint havonta. Ha ehhez veszel egy hitelfedezeti biztosítást, amelynek a biztosítási összege egyenlő a felvett hitel nagyságával, vagyis szintén 20 millió forint. A biztosító szolgáltatása, hogy kifizeti a tartozásodat a bank felé, és ami marad a 20 millióból, azt a család kapja meg.

Ennek az ára kevesebb, mint a törlesztőrészlet 6 százaléka, vagyis piaci terméktől függően körülbelül 11 ezer forint.

Az alábbi ábrán a 20 millió forintos biztosítási összeg megosztását láthatod a hitel futamideje alatt.

Kockázati életbiztosítás összegének megoszlása bank és a család között a futamidő alatt

A biztosítási összeg azonos a felvett hitel nagyságával, vagyis 20 millió forint, és annyi is marad a futamidő végéig. A hitel törlesztésével viszont a bank ennek az összegnek egyre kisebb részére lesz jogosult, és egyre több marad a családnak, így, ha veled történik valami, a hitelt sem kell visszafizetniük és még marad a biztosítási összegből, hogy anyagilag talpra tudjanak állni. A tapasztalatok szerint ez 3-5 évbe is beletelhet.

A fenti példából látható, hogy a 20 éves futamidő felét követően a fix biztosítási összeg nagyobb részét már a választott kedvezményezett (vagyis a család) kapja meg, úgy, hogy a hiteltartozás is kiegyenlítésre került.

Számold ki te is!

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével te is könnyen kiszámolhatod, mennyibe kerülne egy hitelfedezeti biztosítás várható díja a felvett hiteled mellé úgy, hogy a biztosítási összeg állandó maradjon a futamidő alatt.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Hogyan lehet teljes a védelem?

A biztosítás alapvető szolgáltatása, hogy a biztosítási összeg kifizetésre kerül tragédia esetén. Ez az alapszolgáltatás bővíthető baleset és egészégbiztosítási kiegészítőkkel, sőt munkanélküliségi kiegészítő is köthető.

A keresőképtelenségre vonatkozó kiegészítő biztosítás a táppénz idejére ad védelmet.

A Bankmonitor szakértői segítenek

A Bankmonitor munkatársai segítenek kiválasztani melyik biztosító szolgáltatása a legmegfelelőbb a számodra, hogy a legkedvezőbb áron érd el a lehető legmagasabb védelmet, amire szükséged van.

Segítenek eligazodni, hogy a piacon található sokféle alaptermék közül, melyik kiegészítő biztosításokkal bővíthető. Az élethelyzeted, az életkorod, a felvett hitel összeg nagyságától függően sok minden befolyásolhatja, hogy melyik a legjobb kombináció a számodra. Ebben segít a Bankmonitor!

Kockázati életbiztosítás

Hitelfedezeti életbiztosítás

 

Hirdetés
Hirdetés