Hitelfedezeti életbiztosítás: Olcsóbb, mint gondolnád!

Hitelfedezeti életbiztosítás: Olcsóbb, mint gondolnád!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-25
 

Sokan azt gondolják, drága mulatság a felvett jelzáloghitel mellé köthető hitelfedezeti életbiztosítás. A gyakori tévhittel ellentétben ezek a szolgáltatások kifejezetten ésszerű díjakért cserébe nagyon komoly anyagi védelmet biztosíthatnak a hitelfelvevők számára. Végső soron pedig egy ilyen biztosítás értékelése leginkább attól függ, hogy mennyire van szükségünk rá.

Ritkán ébredünk fel úgy reggelente, hogy erős vágyat érzünk egy életbiztosítási szerződés megkötésére – az életbiztosítás nem ilyen típusú szolgáltatás. Elsősorban azért, mert nem jár folyton a fejünkben az esetleges halálunk gondolata, vagy az ahhoz kapcsolódó körülményeké. A gondoskodás viszont már sokkal meghatározóbb része a mindennapjainknak!

Napról napra gondoskodunk a szeretteinkről

Dolgozni jársz, hogy gondoskodj önmagad és a családod megélhetéséről. Tanulsz, hogy gondoskodj a jövődről. Lakást vagy házat veszel, hogy otthont adj a gyermekeidnek. Állandóan gondoskodsz magadról és a szeretteidről is. Ha így van, akkor néha azt is végig kell gondolnod: mi lesz velük, ha te már nem tudod megadni nekik ezt a közvetlen támogatást? Fontos, hogy amit eddig adni tudtál nekik, az ne vesszen el. A hiányodat úgysem tudja pótolni semmi, de legalább anyagi szempontból ne kerüljenek lehetetlen helyzetbe.

Persze gondolhatod azt, hogy fiatal vagy, erős és egészséges, miért is történne veled bármi? Fontos tudni azonban, hogy Magyarországon hónapról hónapra több mint 10.000 ember veszíti életét: idén január elejétől április 24-ig (azaz nem egészen 4 hónap alatt) kb. 46 ezren hunytak el, és 12 százalékuk nem volt idősebb 59 évnél!

A gondoskodás egyik formája az is, hogy biztonságba helyezed magadat és a családodat egy életbiztosítási védelemmel. Ez nem fog megvédeni a balesetektől vagy a betegségektől, de anyagi biztonságot jelent. Ha tragédia történik veled, a családod meg fogja örökölni a hiteltartozásodat is. Ezt a terhet azonban leveheted a vállukról egy hitelfedezeti életbiztosítással, így nyugodtan élhetnek tovább abban az ingatlanban, amit te adtál nekik.

Sokan gondolnak erre úgy, hogy a hitel törlesztésén túl még egy plusz költséget, a biztosítási díjat is fizetni kell. Érdemes azonban megnézni, hogy milyen szolgáltatást kapunk a pénzünkért, és ez alapján döntést hozni. Például tegyük fel, hogy most 35 éves vagy, és 20 évre felveszel egy lakáshitelt 6,5%-os kamattal. A havi törlesztőrészleted így 149.115 forint lesz. A hiteled mellé többféle hitelfedezeti védelmet is választhatsz, melyeket érdemes egyenként megvizsgálni.

Hirdetés

Hirdetés

Mire jó egy kockázati életbiztosítás?

Ha azt szeretnéd, hogy a védelem a felvett hitelösszeggel azonos maradjon a futamidő végéig, akkor egy kockázati életbiztosítást érdemes választanod. Ez a költségesebb megoldás, de a példában még így is csak a törlesztőrészlet 12 százaléka lesz a biztosítási díj. Ez azért biztonságosabb megoldás, mert ha történne veled valami a futamidő alatt, akkor a biztosító kifizeti az aktuális hiteltartozásodat a banknak, és a biztosítási összeg többi része a családé marad. Így kapnak egy átmeneti pénzügyi segítséget, amíg a családi kasszából kieső jövedelmedet pótolni tudják.

Ha például a biztosítási összeg 20 millió forint – ami megegyezik a felvett hitelösszeggel –, és a hitelfelvevő a futamidő alatt elhalálozik, akkor a hiteltartozás aktuális értékét (például 10 millió forintot) a biztosító a banknak fizeti, a fennmaradó 10 millió forintot pedig az örökösöknek.

Hogyan működik a törlesztésvédelem?

A másik és egyben olcsóbb megoldás a törlesztésvédelem. Ez egy csoportos életbiztosítás, amely a példában a törlesztőrészlet 5,4 százalékának megfelelő díjért érhető el. A hátránya az, hogy a biztosítási védelem mindig csak az aktuális hiteltartozásodra vonatkozik, vagyis a futamidő alatt folyamatosan csökken. Ez azt jelenti, hogy ha történik veled valami a futamidő alatt, akkor a biztosító az aktuális hiteltartozást fizeti ki a banknak. A biztosítási összeg éppen akkora, mint a hiteltartozásod, tehát a családnak nem marad ebből az összegből.

A kockázati életbiztosítás tehát valamivel drágább, mint a törlesztésvédelem, de a szolgáltatása is több. Mind a két biztosításnál elérhetők baleseti és a rokkantsági szolgáltatások is: a törlesztésvédelem esetében ez automatikusan benne van a csomagban, míg a kockázati biztosítás esetében te magad választhatod ki ezeket a kiegészítőket.

Hitelfelvétel és biztosítási védelem 35 éves korban

A Bankmonitor kalkulátorával te magad is kiszámolhatod, hogy mennyibe kerülne neked egy kockázati életbiztosítás. Csak a születési évedet, a futamidőt és a hitelösszeget kell megadnod, és már jön is az eredmény. A baleseti, rokkantsági és kritikus betegségre vonatkozó kiegészítőt is választhatsz a kalkulátorunkban, de ezeken kívül még számos további kiegészítő biztosítás elérhető a piacon.

Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Mit mindenre költünk el ugyanekkora pénzösszegeket?

Láthattuk, hogy a 20 milliós kockázati életbiztosítás ára 17.818 forint, a törlesztésvédelemé 8.077 forint havonta. Ehhez képest egy doboz cigaretta ára átlagosan 1.500 forint. Ha közepesen erős dohányos vagy, és 10 szál cigarettát szívsz el naponta, akkor 22.500 forintot füstölsz el egy hónapban. Egy olcsóbb dobozos sör ára nagyjából 250 forint, ha ebből naponta megiszol 2 dobozzal, az 15.000 forint egy hónapban. Ha nem szereted a sört, fél liter üdítőital átlagban 280 forint, ha abból iszol kettőt, az 16.800 forint havonta. Egy darab kávékapszula ára nagyjából 100 és 150 forint között mozog, ha nincsenek extra igényeid. Ebből naponta kettő kb. 6-9.000 forintba kerül havonta. A fent felsorolt tételek élvezeti cikkek, azaz nem szükségesek a mindennapi megélhetéshez. Mégis megveszed, mert kedveskedsz vele saját magadnak.

A hitelfedezeti életbiztosítások ezeknél a kiadásoknál kevesebbe kerülnek, és sokkal nagyobb szükség van rájuk, mert anyagi biztonságot nyújt szeretteink számára.

Használd a Bankmonitor kalkulátorait!

A Bankmonitor munkatársai segítenek neked kiválasztani a leginkább neked való életbiztosítást. Felmérik, mire van szükséged és az élethelyzetednek megfelelő terméket fogják javasolni. Így nem veszel majd semmit feleslegesen, de a legnagyobb biztonságot érheted el.

Kockázati életbiztosítás

Hitelfedezeti életbiztosítás

Hirdetés
Hirdetés