Hitelkiváltás: megéri vagy nem?

Hitelkiváltás: megéri vagy nem?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-04-22
 

Az alacsony hitelkamatok miatt sokaknak juthat eszébe, hogy a régen drágábban felvett hitelüket megérné-e olcsóbbra cserélni? A bankok egyértelműen erre ösztönzik az adósokat. De vajon hitelkiváltással tényleg le lehet faragni a törlesztőrészleteket? Számításaink szerint igen! A futamidő végén több millió forintot spórolni egy jó döntéssel!

Kiváltani vagy nem kiváltani?

A rendelkezésre álló piaci adatok alapján pedig mintegy 70.000 olyan lakásvásárlási célú hitel van ma Magyarországon, ahol az adósok jól fizetik a hitelüket, és érdemes lehet elgondolkozniuk azon, hogy ki tudják-e váltani azt egy kedvezőbb konstrukciójú megoldással. Ez a jól fizető, teljes lakáshitel állomány több mint 20 százaléka, azaz mintegy 400 milliárd forintnyi hitelállományt jelenthet – közölte nemrégiben a K&H Bank.

Utánanéztünk, vajon tényleg megéri-e egy ilyen döntést meghozni?

Vegyünk alapul egy olyan forinthitelt, amelyet 2011-ben vagy 2012-ben vettek fel. Azért ezt az időszakot érdemes alapul venni, mert azt megelőzően 2002-től 2009-ig lakásvásárlási célra 95 százalékban devizahitelt vettek fel az emberek, azt megelőzően pedig a támogatott forinthitelek voltak jellemzőek. Tehát 2011-2012-ben egy forint alapú hitel kamata 10-12 százalék körül volt. Jelenleg a négy legjobb banki ajánlat esetében ugyanez az érték 5 százalékos. Ha csak a kamat különbséget nézzük, akkor egyértelműen látható:
megéri kiváltani a régi hitelt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat


Mit mutat a matek?

Lássunk azonban egy konkrét példát is! Tegyük fel, 2012-ben felvettünk húsz évre 7 millió forint hitelt lakásvásárlásra. Ennek a törlesztőrészlete 77 ezer forint körül van. Ha most veszünk fel ugyanennyi hitelt annak a törlesztőrészlete nagyjából 50 ezer forint. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 35 százalékot spórolunk minden hónapban a törlesztő részleten. Még kedvezőbb a kép, ha megnézzük a futamidő végén összesen mennyi pénzt kell visszafizetnünk a banknak. Ha régi hitelünket kiváltjuk, akkor ugyanis 6 millió forinttal több marad a zsebünkben.

Ne feledjük! A hitelkiváltásnak költségei is vannak! 

  • Értékbecslés: kb. 30.000.- Ft
  • Közjegyzői okiratba foglalás díja: a hitelösszeg 0,5-1%-a
  • Folyósítási jutalék: a hitelösszeg 1-2%-a
  • Jelzálogbejegyzés illetéke: 12.600.- Ft, 
  • Jelzálogtörlés illetéke: 6.600.- Ft

Fontos tudnunk, hogy egy-egy díjelengedési akció során a fenti díjakon sokat spórolhatunk. 

Megéri kiváltani a devizahitelt is?

Sajnos nem. A legtöbb svájci frank alapú hitelt 160-170 forintos frankárfolyamnál vették fel, most viszont az árfolyam 251 forint körül jár. Mint látható, az átváltáson akkorát veszítünk, hogy azt a kedvező kamatozású forinthitel sem ellensúlyozhatja. Más a helyzet, ha valaki forinthitelt vett fel, hogy kiváltsa devizahitelét. Ebben az esetben megint csak megéri megvizsgálni a hitelkiváltás lehetőségét!

Nem lépünk

A kedvező helyzet esetében a forinthitelesek kivárnak. A K&H Bank saját adatai szerint Magyarországon az új hitelt felvevőknek csupán 10 százaléka fordítja régi hitelének cseréjére a kért hitelt. A szomszédos Szlovákiában és Csehországban, a piac sajátosságai miatt, az új jelzáloghitel folyósításoknak jóval magasabb, 45 illetve 33 százaléka célozza a meglévő hitel kiváltását. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés