Hitelkiváltáskor ezekre is figyelj!

Hitelkiváltáskor ezekre is figyelj!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-19
 

A hitelkiváltás gondolata a napokban sokakat foglalkoztat, ami nem is csoda! Az alacsony jegybanki alapkamatnak köszönhetően a legjobb lakáshitelek THM szintje már 6% alá szorult, amit látva érdemes felülvizsgálni aktuális hitelszerződésünket. De hitelkiváltáskor hogyan maradhat lakáshitel a lakáshitelünk? És mi a helyzet, ha kiváltandó hitelünk mellett lakástakarékot is fizetünk?

Valóban lakáscélú-e a hitelem?

Attól, hogy ingatlan fedezet mellett kaptunk anno kölcsönt, még nem jelenti azt, hogy ez a hitel lakáshitel! Az ingatlanfedezetű (jelzálog-) hiteleken belül a hitel céljától függően megkülönböztetünk
lakáscélú,
hitelkiváltásra nyújtott, valamint szabadfelhasználású kölcsönt. Lakáscélú a hitel abban az esetben, ha a szerződés szerint a hitelt lakásvásárlásnál a vételár részeként utalták az eladónak, vagy építés, bővítés, felújítás, korszerűsítés céllal igényeltük, és ezt a szerződés rögzíti. Ez a közjegyzői szerződés első oldalain található konstrukció nevéből is egyértelműen kiderül.

Lakáscélú marad-e, ha kiváltom?

Az év elején több módosítás is életbe lépett, amely az ingatlannal fedezett hiteleket, illetve a hitelkiváltást szabályozza. Ennek értelmében, ha a fentebb írtaknak megfelelő lakáscélú hitelünk van, és ezt kiváltjuk a jelenlegi kondíciók mellett elérhető hitellel, az továbbra is lakáscélú hitel marad. De csak abban az esetben, ha nem kérünk nagyobb összeget, mint amennyi a hitelkiváltáshoz szükséges!

Ha korábban már megtörtént a hitelkiváltás egy szabadfelhasználású, vagy hitelkiváltási célú hitellel, az a hitel már nem lesz többé lakáscélú hitel! A szerződésben ilyen esetben is szerepel, hogy a hitelt egy másik lakáshitel visszafizetésére használjuk fel, azonban itt is a konstrukció neve a mérvadó!

Továbbra is kiválthatók a lakáscélú hitelek szabadfelhasználású, vagy hitelkiváltó hitellel is, de feltétlen ügyeljünk, hogy lehetőleg a lakáscélú hitel maradjon lakáscélú a kiváltás után is, ugyanis ezek 2-3%-kal kedvezőbb kamattal bírnak, amely a törlesztőrészletben több ezer forintot jelenthet!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Lakástakarék esetén

Ha úgynevezett
lakástakarékkal kombinált hitelünk van, és ezt a szerződés is rögzíti (azaz nem csak önszorgalomból fizetgetjük a hitelünk mellett), akkor a bank felé csak kamatot – esetleg kezelési költséget – fizetünk, tőketörlesztésünk pedig egyáltalán nincs, vagy minimális. A tőkét a lakástakarékban gyűjtjük, amely a lejáratakor a hitel betörlesztésére szolgál. Ha ilyen hitelünket szeretnénk kedvezőbbre cserélni, ugyanúgy megtehetjük. Ez esetben a hitel visszafizetését követően a lakástakarék szerződést a régi bankunk „feloldja”, és dönthetünk arról, hogy fizetjük-e tovább.

A felszabadított lakástakarékot beleforgathatjuk a hitelbe, de csak akkor kapjuk meg az állami támogatást is, ha a banki hitel lakáscélú marad és a lakástakarék megtakarítási ideje elérte a 4 évet! Szabadfelhasználású hitelbe csak azok a lakástakarékok forgathatóak be, amelyeket 2009. július 1. előtt kötöttek és 8 éves megtakarítási idővel rendelkeznek!

Amire ügyeljünk!

Ha anno ilyen kombinált hitelt vettünk fel, és az optimálisnál kevesebb havi megtakarítást kötöttünk mellé azzal a céllal, hogy addig is minél kevesebb legyen a törlesztőrészletünk, a megtakarítás megszűnésekor (betörlesztésekor) havi fizetnivalónk meg fog emelkedni! Ezt orvosolhatjuk egy esetleges futamidő hosszabbítással, vagy újabb lakástakarék megkötésével.

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

    Hirdetés
    Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

    És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

    Hirdetés