Hogyan érhető el akár 4 millió forint extra lakáscélú támogatás?

Hogyan érhető el akár 4 millió forint extra lakáscélú támogatás?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-12-03 Frissítve: 2019-12-02
 

A jelenlegi lakásárak és építési költségek mellett minden támogatásra szüksége van annak, aki vásárolna, építkezne, meglévő ingatlanát felújítaná. Meglévő és vállalt gyermekek után igénybe lehet venni lakáscélra a CSOK-ot (családi otthonteremtési támogatás), emellett azonban kevesen gondolnák, hogy a születendő gyermekek után járó tartozáselengedést is lehet támogatásként kezelni.

A legtöbb magyar már hallott a CSOK-ról (Családi otthonteremtési kedvezmény), melyet a meglévő és vállalt gyermekek után kaphatja meg egy család lakáscélra. A támogatás összege függ a lakáscéltól és a gyermekek számától.

Sokan ismerik a születendő gyermekek után járó tartozáselengedést is, melynek feltételei 2019. júliusától megváltoztak, az elengedés összegét pedig megemelték. Ez a támogatás a meglévő lakáscélú hitellel rendelkező családoknak nyújt segítséget. Amennyiben a párnak második gyermeke születik, akkor 1 millió forintot, harmadik gyermek érkezése esetén pedig 4 millió forintot engednek el meglévő lakáshiteléből. Minden további baba születésekor pedig újabb 1-1 millió forint tartozást vállal át az állam.

Fontos feltétel, hogy a gyermek születésekor már meglévő lakáshitellel kell rendelkeznie a kérelmezőnek, később igényelt hitelnél a támogatás visszamenőlegesen nem jár. Akinek lakáshitele van jól járhat, de mit tehet az, aki nem igényelt eddig lakáscélú kölcsönt?

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan válhat a tartozáselengedés támogatássá?

Ha még nincs hitele a fiatal párnak, akkor a gyermek születése előtt még igényelhet egyet – a harmadik baba érkezése előtt akár 4 millió forintot – és a baba születését követően – vagy miután a magzat betöltötte a terhesség 12. hetét – kérelmezhető a tartozáselengedés az illetékes kormányhivatalban. Így akár 4 millió forint vissza nem térítendő támogatássá alakítható egy piaci kamatozású banki kölcsönt.

Ez segítséget nyújthat a lakásvásárlás előtt állóknak, de azok is ki tudják használni, akiknek már van saját házuk. A Habitat for Humanity elemzése szerint a magyar lakások több, mint 79%-a nem felel meg a korszerű műszaki és energetikai szempontoknak. Így a legtöbb lakásra ráfér egy fűtéskorszerűsítés, szigetelés, esetleg egy nyílászáró csere. Ezekre a célokra könnyen elkölthető akár 4 millió forint is.

A korszerűsítéssel értékesebbé válhat az ingatlan, emellett a család havi kiadásai is csökkenhetnek. Akár havi 6 400 forinttal is kevesebb lehet egy 50 m2-es ház rezsiköltsége – azt feltételezve, hogy „FF” energetikai besorolásból „CC” kategóriába kerülne át a korszerűsítést követően az épület.

A pénzt azonban meg kell kapni a banktól, ez pedig azt is jelenti, hogy meg kell felelnie az igénylőknek a hitelintézet bírálati feltételeinek. Emiatt az egyik legfontosabb kérdés a család számára, hogy mennyi hitelre lehetnek jogosultak? Ez azonban azon is múlik, hogy milyen kamatokkal vennék fel a kölcsönt, hiszen a havi törlesztőrészletet el kell bírnia a jövedelmüknek. A legolcsóbb hitel kiválasztásában segítséget nyújthat a lenti kalkulátor mindenki számára.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés