Hogyan érinti majd a mai aktívakat a 13. havi nyugdíj bevezetése?

Hogyan érinti majd a mai aktívakat a 13. havi nyugdíj bevezetése?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-10
 

A visszavezetett 13. havi nyugdíj a 2020-as magyar válságkezelés egyik legnagyobb horderejű gazdasági intézkedése. Ennek hatására az átlagnyugdíjasok havi 13 000 forinttal járhatnak jobban 2024-től. Vajon ettől megszűnik a nyugdíjak és a bérek közötti szakadék, vagy inkább más megoldást kell találni a nyugdíjproblémára? Most kiderül, mire számíthatnak a mai aktív dolgozók, és mit tehetnek, ha szeretnék bebiztosítani a saját időskori megélhetésüket.

A 13. havi nyugdíjat 4 év alatt, fokozatosan építik be a nyugdíjrendszerbe. Ennek konkrét menete, hogy 2021-ben minden nyugdíjas plusz egy heti nyugdíjat kap az államtól. 2022-ben már plusz két heti, 2023-ban pedig plusz három heti nyugdíj érkezik majd. Végül 2024-től kezdve minden évben egy teljes hónapnyi plusz nyugdíjat kapnak az idős állampolgárok. (Az emelés első részlete idén februárban már meg is érkezett.)

Mennyi pénzt fog kapni így az átlagnyugdíjas?

2021. elején az átlagnyugdíj kb. 148 000 forint, így idén ennek negyedét, kb. fejenként 37 000 forintot utalt az Államkincstár az időseknek. Fontos, hogy a konkrét összeg egyénileg nagyon változóan alakul: minél magasabb az eredeti nyugdíj, annál bőkezűbb a plusz juttatás is.

2024-re, amikor a 13. havi nyugdíj teljes egészében beépül, az átlagnyugdíjasok nagyságrendileg évi 160 000 forintot kaphatnak majd fejenként. Ha ezt 12 hónapra elosztjuk – hiszen elkölteni 12 hónap alatt fogják –, havonta kb. 13 000 forintot jelent a plusz juttatás. A minimálnyugdíj összege ezzel szemben továbbra is 28 500 forint, így a minimálnyugdíjasok alig havi 2 000 forinttal járnak majd jobban. Léteznek viszont rendkívül magas nyugdíjak is: egyesek akár évi egymillió forinttal lehetnek gazdagabbak a 13. havi nyugdíjnak köszönhetően!

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi nyugdíjra számíthatnak így a mai aktívak?

Az utóbbi évek tapasztalatai szerint a frissen nyugdíjba vonuló idősek a korábban megszokott jövedelmük 50%-át is elveszíthetik! A 13. havi nyugdíj következtében talán némileg enyhülni fog ez az arány, de a szakadék továbbra is megmarad. A súlyosbodó demográfiai helyzet miatt irreális elvárás, hogy az állami nyugdíj teljesen kipótolja a korábbi jövedelmet.

Óvatos becsléseket tehetünk arra, hogy adott életpályák után milyen induló nyugdíjakra számíthatnak a mai aktív dolgozók. A nyugdíjmegállapítás során a szolgálati időt és a megszerzett átlagos jövedelmet veszik számításba. Az alábbi ábrán megmutatjuk, hogy 40 évnyi munka után mennyi lesz a nyugdíja egy minimálbéresnek, egy átlagbéresnek, illetve egy katás vállalkozónak (a ma alkalmazott metódus alapján).

Láthatjuk, hogy a legalacsonyabb nyugdíjra a katás vállalkozók számíthatnak: 13. havi nyugdíj nélkül mai értéken kb. havi 42 700 forintra. A 13. havi nyugdíjnak köszönhetően ez kicsivel magasabb, kb. havi 46 300 forint lehetne.

Akik egész pályafutásuk során a minimálbérnek (ma kb. nettó 113 000 forintnak) megfelelő jövedelmet tudnak igazolni, ők mai értéken kb. havi 90 400 forintos nyugdíjra lennének jogosultak eredetileg. Azonban a 13. havi nyugdíj következtében ez havi 98 000 forintra emelkedik.

A magyar átlagbér összege 2020-ban kb. havi 268 400 forintra rúgott. Ezzel az igazolt keresettel a friss nyugdíjasok kb. 214 700 forintot kaphatnak majd havonta. Ha a 13. havi nyugdíjat is figyelembe vesszük, az átlagbéresek már havi 232 600 forintos induló nyugdíjra számíthatnak!

Megoldja-e a nyugdíjproblémát a 13. havi nyugdíj?

Egyértelmű, hogy a mai aktívak még a 13. havi nyugdíj ígéretével sem érezhetik magukat biztonságban. Minden jel arra mutat, hogy a korábban megszokott életszínvonal fenntartása nem lehetséges pusztán az állami nyugdíjból. A 13. havi nyugdíj sokak helyzetében okozhat javulást, de a várhatóan elveszített jövedelemhez képest elenyésző lesz a plusz juttatás összege.

A mai fiatalok és középkorúak tehát nem alapozhatnak arra, hogy ez az intézkedés megmenti őket a nyugdíjkatasztrófától. A nyugdíjrendszer mozgástere korlátos, a 13. havi nyugdíj pedig akár további nehézségeket is okozhat a fenntarthatóság szempontjából.

Hogyan javíthatnak a helyzetükön a mai aktívak?

Van megoldás arra, hogy a még aktív korban lévők javítsanak a saját idős kori helyzetükön. De ehhez kulcsfontosságú, hogy felismerjék a helyzet súlyosságát, és még időben cselekedjenek. Az egyetlen járható út az, ha saját megtakarításból biztosítanak önmaguk számára nyugdíjkiegészítést!

A nyugdíjcélú megtakarítások lényege, hogy havi rendszerességgel teszünk félre pénzt egy számlára, és ezek az összegek befektetésre kerülnek. A felhalmozott megtakarítás hozamot termel, így az évtizedek során jelentős mennyiségű tőke tud összegyűlni. Ráadásul az állam pénzzel is támogatja az öngondoskodást! Jelenleg 20%-os (legfeljebb évi 280 000 forintos) adóvisszatérítés igényelhető a nyugdíj-előtakarékossági számlák, az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint a nyugdíjbiztosítási szerződések után.

A legmegfelelőbb nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor kalkulátora.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés
Hirdetés