Hogyan fektessünk be változékony gazdasági környezetben? (X)

Hogyan fektessünk be változékony gazdasági környezetben? (X)
Hirdetés

Cikk2022-11-30
 

Az emelkedő infláció miatt a jó pénzügyi befektetések szerepe egyre fontosabb. A jelenlegi bizonytalan, gyorsan változó gazdasági helyzetben azonban nem egyszerű megtalálni mi a legjobb döntés számunkra. A helyzetet Pleschinger Gyula Márkkal, az MKB Bank Private Banking Igazgatójával értékeltük.

Az emelkedő infláció, növekvő pénzpiaci hozamok, a forint árfolyamának alakulása az utóbbi időkben nagy mértékben átalakította a gazdasági környezetet. Ráadásul a befektetők igényei, céljai is változtak az elmúlt években, évtizedekben.

Ezekre a változásokra reagálnia kell a vagyonkezelőknek annak érdekében, hogy az adott piaci környezetben is a befektetői igényeknek leginkább megfelelő megoldások születhessenek.

 

Hirdetés

Hogyan alakul át a befektetési tanácsadás a jelenlegi gazdasági környezetben?

A private bankingre sokan egyfajta kényelmi szolgáltatásra tekintenek, azonban legalább ilyen lényeges eleme a befektetési tanácsadás is. Pleschinger Gyula Márk felhívta a figyelmet, hogy egy ilyen változékony környezetben a szokásosnál is fontosabb a tanácsadók szerepe. A befektetési portfóliót ugyanis érdemes mindig hozzáigazítani az új kihívásokhoz.

Ez azt is jelenti, hogy a befektetőknek sűrűn kell döntést hozniuk, ami az átlagember számára kényelmetlen, az újabb és újabb döntések pedig lassíthatják a folyamatot. Van azonban már erre a problémára is megoldás az MKB Banknál: a diszkrecionális vagyonkezelés választásával az ügyfél felhatalmazást ad arra – természetesen meghatározott keretek között -, hogy a vagyonkezelő döntsön a befektetés átalakításáról.

Ezzel gyakorlatilag a vagyonkezelő átveszi a döntés terhét az ügyfelektől, természetesen szem előtt tartva a befektető céljait, igényeit, kockázatvállalási hajlandóságát.

Az átalakuló piac mellett milyen más kihívásokkal kell megküzdenie a befektetési tanácsadóknak?

A private banking hazai megjelenésekor az ügyfelek elsődleges célja a vagyongyarapodás volt, vagyis a szolgáltatásban is a befektetési tanácsadás, pénzügyi vagyonkezelés volt fő fókuszban.

Az utóbbi években azonban a felszín alatt megjelentek újfajta igények is a befektetők részéről. Előtérbe került a generációváltás kérdésköre: ha eljön az ideje, a felnőtté vált fiatalok hogyan tudják gördülékenyen átvenni szüleiktől vállalkozásukat, vagyonuk, befektetésük kezelését.

Vagyis az üzletág túllépett a klasszikus vagyonkezelésen, Pleschinger Gyula elmondása alapján az MKB Bank más szolgáltatókkal együttműködve próbálja a legjobb megoldást megtalálni az ügyfelek által felmerülő új, sokszor kifejezetten összetett igények megoldására.

„Az új kihívásunk, hogy ennek a családi vagyontervezési igénycsokornak a kiszolgálására felkészüljünk.”

A környezettudatosság, a társadalmi felelősségvállalás lényegessé vált a befektetői döntéseknél?

Jelenleg az MKB Bank és ügyfelei együtt tanulják, hogyan tudnak elhelyezkedni ebben a globális trendben: a szakértők azt vizsgálják, hogy a kérdéses, úgynevezett ESG termékek hogyan illeszthetők be egy befektetési portfólióba, milyen kockázatot és hozamlehetőséget hordoznak ezek a megtakarítási formák. Ezzel kapcsolatban Pleschinger Gyula Márk kifejezetten jó hírrel szolgált:

„Mi azt gondoljuk, hogy ha a hozam-kockázat relációt nézzük, akkor az ESG termékek igenis vonzóak. Sőt, sok esetben még vonzóbbak is, mint a nem ESG termékek.”

Vagyis nem kell feltétlenül lemondani a hozamokról azért, mert valamilyen zöld befektetést választanának a befektetők.

Az MKB Bank is fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást

A beszélgetés során kiderült, hogy nem csak az ügyfeleket érdekli, hanem maga az MKB Bank is nagyon fontosnak tartja a környezettudatosságot. A bank számára fontos, hogy a szűken vett pénzügyi szolgáltatásokon túlmutatóan is tudjon a társadalom számára hasznosat nyújtani.

Ilyen lehet – már csak a tevékenységéből adódóan is – a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítése Ha hívják őket, akár középiskolai szakmai versenyekre is szívesen elmennek zsűrizni a private banking munkatársai. Illetve együttműködik a bank a Corvinus Egyetem MBA programjával is. Emellett különböző formában támogatja a kortárs művészeteket is.

Hogyan érinti a kiemelt ügyfeleket az MKB Bank átalakulása?

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az MKB Bank maga is egy jelentős átalakuláson megy át.  (Első lépésben idén tavasszal egyesült a Budapest Bank az MKB Bankkal, 2023 májusában pedig fuzionál az MKB Bank és a Takarékbank. Ezt követően az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal.) Hogyan érinti ez a korábban három, ma már csak két tagbank kiemelt ügyfeleit?

Pleschinger Gyula Márk megnyugtatta az érintett ügyfeleket. A három bank kiemelt ügyfelekkel foglalkozó üzletága eltérő erősségekkel rendelkezik, eltérő ügyfélcsoportokat célzott meg.Az összeolvadással ezek az erősségek egyben megjelennek az új szervezetben. Ezáltal az új bank kiemelt ügyfelekkel foglalkozó üzletága még hatékonyabban tudja kiszolgálni az igényeket, változékony gazdasági környezetben is.

Hogyan hozzunk befektetési döntést a jelenlegi környezeteben?

A Bankmonitor szakértői nem hagyhatták ki a kérdést a szakértő beszélgetőpartner mellett: Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni jelenleg egy befektetési döntés meghozatalánál?

Az MKB Bank Private Banking üzletágának vezetője szerint a legfontosabb továbbra is az óvatosság. Ugyanakkor a hazai lakossági állampapírok mellett érdemes más befektetési lehetőségeket is számításba venni.

  • A nemzetközi – elsősorban dollárban denominált – kötvényeket érdemes figyelemmel kísérni,
  • illetve a részvénypiacra is lehet már egy-egy pillantást vetni.

A tél folyamán akár ezen befektetési formákba is érdemes lehet egy kisebb összeget elhelyezni. Mindeközben továbbra is az a legfontosabb, hogy mindenki óvatosan, megfontoltan hozza meg befektetési döntéseit.

Hirdetés