Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-12-05 Frissítve: 2021-06-18
 

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel szemben. A különbség százezer forintokban mérhető! Ezen kívül bemutatunk más lehetőségeket is, melyekkel egyszerűbbé teheted a gyermekeid felsőoktatásban töltött éveinek finanszírozását!

A szülők sok esetben nem engedik, hogy gyermekük a tanulmányokkal járó kiadások fedezésére diákhitelt vegyen fel, pedig ez a család számára sokkal olcsóbb megoldást jelenthetne, mint a többi hiteltípus. Ilyenkor a szülők azt szokták mondani, hogy ne kezdjék úgy a fiatalok a felnőttkort, hogy a szülői házból kikerülve máris hitelt vesznek a nyakukba. Ebben kétségtelenül megvan a jó szándék, de ha eközben a szülők például 8-14%-os teljes hiteldíj mutatóval rendelkező személyi kölcsönnel vagy átlagosan 20%-os kamatozású folyószámlahitellel próbálják finanszírozni az egyetemi/főiskolai hallgatóvá váló fiatalok boldogulását, az több százezer forintos többletkiadást jelenthet a családi költségvetésnek.

Vegyünk példaként egy olyan helyzetet, amikor a hallgató diákhitelként havi 50 ezer forintot vesz fel az 5 éves képzési idő alatt úgy, hogy évente 10 hónapban tudja ezt megtenni! Így az 5 év alatt 50-szer 50 ezer, azaz összesen 2,5 millió forint diákhitelhez fog hozzájutni. A szabad felhasználású Diákhitel 1 kamata jelenleg évi 2,3%, melynek kamatait a folyósítástól számolják, de mindössze a hallgatói jogviszony megszűnése utáni 4. naptári hónaptól kell törleszteni. Azt is fontos megemlíteni, hogy a Diákhitel már a felsőoktatási tanulmányok alatt is bármikor ingyenesen előtörleszthető.

Ezért is jobban járna a család, ha ilyen esetben a szülők a személyi kölcsön felvétele helyett úgy döntenének, hogy inkább a gyermekük vegye fel a diákhitelt. Ha szülőként segíteni szeretnél gyermekednek a diákhitele törlesztésében, ennek semmi akadálya nincsen. Tehát, ha 5 évig havonta tudsz pénzt megtakarítani, akkor akár azt is megteheted, hogy a tanulmányok lejártakor Te törleszd a gyermeked diákhitelét! Ezzel a megoldással még mindig sokkal jobban jársz, mint egy személyi kölcsönnel!

Jól látható, hogy egy 10%-os teljes hiteldíj mutatóval rendelkező személyi kölcsönre 5 éves futamidő alatt körülbelül 4-szer annyi kamatot kell megfizetned, mint a szintén szabadon felhasználható Diákhitel 1 esetében! Eközben a csak tandíjra fordítható Diákhitel 2 esetén nincsen kamatfizetési kötelezettséged!

Nézzük is meg, hogy szülőként mibe lehet érdemes tenni a pénzedet, ha 5 év múlva szeretnéd azt a diákhitel törlesztésére fordítani!

Mindenekelőtt magyar lakossági állampapírba! Mivel a 3 és az 5 éves futamidővel rendelkező Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) a mindenkori infláció feletti többlethozamot biztosítanak számodra, ezért érdemes lehet a 3-5 év múlva esedékes felhasználásig ebbe tenni a pénzedet! Ha minden hónapban tudsz megtakarítani, akkor ilyen módon is tudsz pénzt gyűjteni a gyermeked leendő diákhitelének törlesztéséhez. Ha szeretnél többet tudni az állampapírokról, olvasd el korábbi cikkünket, vagy használd az állampapír kalkulátorunkat!

Másik módja a felsőoktatási célokra történő gyűjtögetésnek, ha nyitsz önsegélyező pénztári számlát! Ebből ugyanis finanszírozhatók a számlához szolgáltatásra jogosultként megjelölt közeli hozzátartozók (így a gyermekeink) életének mérföldkövei. Talán el sem hiszed, de az állam az adóforintjaiddal támogatja többek között azt is, hogy a gyermekeidnek erről a számláról kollégiumot, albérleti díjat, tankönyveket vagy épp tandíjat fizess!

Miért is jó ez Neked? Azért, mert ezzel a számlával különböző életcélokra előre fel tudsz készülni! Ilyen például a gyermekeid felsőfokú tanulmányaival kapcsolatos költségek finanszírozása is. Azt fontos tudnod, hogy a törvényhozásban úgy döntöttek, hogy a legalább 180 nappal korábban befizetett pénzeket lehet csak önsegélyező célokra felhasználni.

Az önsegélyező pénztári számládra befizetett pénz 20%-áról, de maximum évi 150 ezer forintról rendelkezhetsz az éves adóbevallásod keretében. Ez a pénz segíteni fogja a gyermeked tanulmányainak finanszírozását! Azt is érdemes tudnod, hogy a befizetett pénzt itt le is kötheted, amennyiben nem szeretnéd azt két éven belül felhasználni! A lekötések összegének 10%-át szintén visszaigényelheted a személyi jövedelemadódból, így gyarapítva a felhasználásig összegyűjtött pénzt.

Ha viszont még csak most születik/született gyermeked, akkor is érdemes előre gondolnod a jövőjére! Ezt a legegyszerűbben azzal a Babakötvénnyel teheted meg, melyet az állam a befizetések 10%-ával, de legfeljebb évi 6 ezer forinttal támogat. Az állami támogatáson felül a Babakötvény minden évben a tárgyévet megelőző évi infláció feletti kamatprémiumot fizet, melynek mértéke jelenleg 3%, így a Babakötvény jelenlegi kamatozása évi 5,4%.

Hirdetés
Hirdetés