Hogyan lehet sárga csekket befizetni még a postákon kívül?

Hogyan lehet sárga csekket befizetni még a postákon kívül?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-04-03 Frissítve: 2019-04-02
 

Nem lehet sárga csekket – hivatalos nevén készpénz-átutalási megbízást – befizetni április 1-től az OTP Bank fiókjaiban. Sok Facebook kommentelő azt hitte, áprilisi tréfáról van szó, ám kiderült, hogy erről szó sincs. Mivel a csekk a mai napig nagyon népszerű Magyarországon, megnéztük, ha valaki mindenképp ragaszkodik hozzá, milyen megoldásokkal lehet könnyebbé tenni a használatát. 

Facebook oldalán adta hírül az OTP Bank, hogy április 1-től nem lesz lehetőség a fiókjaiban sárga csekket befizetni. Ha valaki ezt követően is az OTP fiókjaiban szeretné befizetni tartozásait, továbbra is megteheti, de a feladóvevényt áprilistól nem tudják a számára érvényesíteni, helyette pénztárbizonylattal igazolják a befizetést.  A csekkhez ragaszkodást nehéz megérteni, ám a racionalitás itt nehezen kérhető számon, hiszen leginkább megszokásról van szó. Mi azért mutatunk néhány megoldást, ami könnyebbé teheti a sárga csekkek használatát, ha valaki elkerülné a postai sorban állást.

Hirdetés

Hirdetés

Mobiltelefonon keresztüli csekkbefizetés

Egyik ilyen a Magyar Posta iCsekk mobilalkalmazása. Elég a telefonnal leolvasni a csekken található QR-kódot, majd bankkártyás fizetéssel máris rendezhető a számla. (Minden olyan csekken van QR-kód, amit a szolgáltató előre kiküldve juttat el az ügyfeleihez.) A dolog előnye, hogy így a csekken szereplő adatok – név, számlaszám, közlemény – begépelésével sem kell vesződni, hiszen a QR-kód minden szükséges információt tartalmaz. Amennyiben fizetéskor elmentjük a bevitt kártyaadatokat, később már ezeket sem kell megadni, elég a fizetés gombra kattintani.

Befizetés internetbankon keresztül

A sárga csekkeket akár internetbankon keresztül is befizetheted, hiszen a postán részedre kiküldött papírlapon minden ehhez szükséges információ rajta van. (Ez azoknál a csekkeknél is járható út, amelyeket te magad töltesz ki.) Mindössze annyi dolgod van, hogy beírod a csekken szereplő összeget, majd megadod a „számlatulajdonos számlaszáma és neve” felirat alatti adatokat. Fontos a közlemény mező kitöltése is, ahová a befizetőazonosító számát mindenképp írd be, de akár egy „közös költség”, „villanyszámla” üzenetet is utána biggyeszthetsz.  Mivel banki átutalásról van szó, ennek lehet költsége, ám vannak olyan ingyenes bankszámlák, ahol többek között ennek sincs költsége. Az ingyenes bankszámlákról itt olvashatsz részletesen. 

Az OTP internetbankjában egészen odáig mentek a csekkesítéssel, hogy van egy „csekkbefizetés” menüpont, ahol egy a képernyőn megjelenő sárga csekket lehet kitölteni. A művelet belföldi értéknapos átutalásként, a megadott napon fog a bankszámla terhére teljesülni.

Befizetés csekk automatán keresztül

A Magyar Posta csekk automatáiban is befizethetjük a csekkeket, amivel legalább a sorban állás elkerülhető. Ha bankkártyával fizetünk, akkor a csekket eredeti formájában visszakapjuk, a befizetést magát pedig egy nyomtatott bizonylat igazolja. (Éppen emiatt figyelni kell nagyon, hogy a csekket nehogy többször fizessük be, mert ezért a Magyar Posta nem vállal felelősséget.) Ha készpénzben rendeznénk a számlát, akkor az automatán csak a csekkek beolvasása történik, az összeget annak az üzletnek a pénztárában fizethetjük be, ahol az automatát elhelyezték. Fura megoldás, de a jelek szerint működik.

Azt azonban meg kell jegyeznünk, hogy egy fizetési tranzakcióban legfeljebb 5 darab csekket, összesen maximum 290 000 Ft összegben fizethetünk be. Akár a készpénzes, akár a bankkártyás fizetést választjuk, számunkra a tranzakció nem jár költséggel.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés