Hogyan lehet több hitelre elég ugyanaz a jövedelem?

Hogyan lehet több hitelre elég ugyanaz a jövedelem?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-03-27 Frissítve: 2019-03-26
 

Ha gyorsan, ingatlan fedezet nélkül, bármire elkölthető hitelre van szükséged, akkor a személyi kölcsönök közül tudsz válogatni. Ezek többnyire kis összegű, 1-3 millió Ft-os kölcsönök, ám egyre többen mennek el a 10 milliós plafonig. De milyen feltételei vannak a személyi kölcsönnek, és mitől függ, hogy maximálisan mekkora összeget kaphatsz a bankoktól?

A személyi kölcsönök talán legfontosabb előnye a jelzáloghitelekhez képest az, hogy itt nincs szükség ingatlanfedezetre, kizárólag a jövedelem alapján döntenek a bankok a hitelképességről, valamint a felvehető összeg nagyságáról. Azzal, hogy nincs ingatlanfedezet, egy sor jelzáloghitelek esetében felmerülő költség (pl. értékbecslés, közjegyzői díj, földhivatali bejegyzés költsége) itt nincs, így a személyi kölcsön lényegesen kisebb egyszeri kiadással jár. Az átfutási idő is rövidebb: míg egy átlagos jelzáloghitelnél az igénylés és a pénz számlára érkezése között átlagosan 4-6 hét telik el, a személyi hitel 24-72 óra alatt megérkezhet, persze csak akkor, ha minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll.

A keresethez képes adható maximális hitelösszeget jogszabály határozza meg, eszerint a személyi kölcsönök havi törlesztője legfeljebb 40 vagy 50%-a lehet az igazolt nettó jövedelemnek, attól függően, hogy az eléri vagy sem a 400 ezer Ft-ot. Eszerint havi 400.000 Ft jövedelemmel legfeljebb havi 200.000 Ft törlesztő vállalható be, míg mondjuk egy 350.000 Ft-os nettó esetében 140.000 Ft a plafon.

Mivel a felvehető hitel maximumát a hiteltörlesztő az előbbi módon korlátozza, két lehetőséged van a felvehető kölcsönösszeg növelésére:

  1. Adóstársat vonsz be, ezzel növelve az igazolt jövedelem nagyságát.
  2. Megpróbálod megkeresni a legkedvezőbb hitelajánlatot, hiszen a kisebb kamat egyben alacsonyabb hiteltörlesztőt is jelent, így ugyanaz a jövedelem nagyobb hitelösszegre lehet elegendő.

Ha a 2. megoldást választod, akkor fontos, hogy összehasonlítsd a szóba jöhető hitelajánlatokat, ugyanis nagy különbségek vannak közöttük, ez pedig, ahogy már írtuk, alapvetően meghatározza a lehetőségeidet. Ahogy az alábbi ábrán látszik, a három hitelajánlat esetében hiába ugyanakkora a felvett összeg (5 millió Ft), a havi törlesztők között nagy a különbség, ami miatt a szükséges havi jövedelem is nagyon eltérő. Míg a legdrágább ajánlatnál 322 462 Ft-os kereset kell az egyébként 5 éves futamidejű, végig fix kamatú kölcsönhöz, addig a legkedvezőbb hitelnél 262 462 Ft is elég ehhez, vagyis jó választással 50 000 Ft-tal kisebb jövedelemmel kaphatod meg ugyanazt az összeget.

Azért, hogy a takaród tovább érjen, a hitelek megversenyeztetésén túl te magad is sokat tehetsz. A jövedelem bankhoz érkeztetését mindig alacsonyabb kamatokkal honorálják a bankok, de valamikor az is elég, ha vállalod, a banknál vezetett számlára külső forrásból minden hónapban egy meghatározott összeg érkezik. Több banknál a vállalás nagyságától függ a kamatkedvezmény, ezért érdemes a Személyi Kölcsön Kalkulátorban a „jövedelem érkeztetés” opciót bekapcsolva hagyni, hogy a lehető legkedvezőbb eredményt kapd meg.

Előfordulhat, hogy az alacsony hiteltörlesztő ára az, hogy a személyi kölcsön változó kamatú, ám ez kamatkockázattal jár a számodra, ami nem szerencsés akkor, amikor maximálisan kihasználod a jövedelmed. Egy esetleges kamatemelkedés megemelheti ugyanis a havi fizetnivalód, a késedelmes fizetés miatt pedig akár a hitelképességed is elveszítheted, ami később, például egy lakáshitel esetén elutasítási ok lehet.

Ha összehasonlítanád a személyi kölcsönöket, akkor hasonlítsd össze a bankok ajánlatait a részletes Személyi Kölcsön Kalkulátorral, vagy használd az alábbi egyszerűsített kalkulátort. 

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés