Hogyan lehet több hitelre elég ugyanaz a jövedelem?

Hogyan lehet több hitelre elég ugyanaz a jövedelem?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-03-27 Frissítve: 2019-03-26
 

Ha gyorsan, ingatlan fedezet nélkül, bármire elkölthető hitelre van szükséged, akkor a személyi kölcsönök közül tudsz válogatni. Ezek többnyire kis összegű, 1-3 millió Ft-os kölcsönök, ám egyre többen mennek el a 10 milliós plafonig. De milyen feltételei vannak a személyi kölcsönnek, és mitől függ, hogy maximálisan mekkora összeget kaphatsz a bankoktól?

A személyi kölcsönök talán legfontosabb előnye a jelzáloghitelekhez képest az, hogy itt nincs szükség ingatlanfedezetre, kizárólag a jövedelem alapján döntenek a bankok a hitelképességről, valamint a felvehető összeg nagyságáról. Azzal, hogy nincs ingatlanfedezet, egy sor jelzáloghitelek esetében felmerülő költség (pl. értékbecslés, közjegyzői díj, földhivatali bejegyzés költsége) itt nincs, így a személyi kölcsön lényegesen kisebb egyszeri kiadással jár. Az átfutási idő is rövidebb: míg egy átlagos jelzáloghitelnél az igénylés és a pénz számlára érkezése között átlagosan 4-6 hét telik el, a személyi hitel 24-72 óra alatt megérkezhet, persze csak akkor, ha minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll.

A keresethez képes adható maximális hitelösszeget jogszabály határozza meg, eszerint a személyi kölcsönök havi törlesztője legfeljebb 40 vagy 50%-a lehet az igazolt nettó jövedelemnek, attól függően, hogy az eléri vagy sem a 400 ezer Ft-ot. Eszerint havi 400.000 Ft jövedelemmel legfeljebb havi 200.000 Ft törlesztő vállalható be, míg mondjuk egy 350.000 Ft-os nettó esetében 140.000 Ft a plafon.

Mivel a felvehető hitel maximumát a hiteltörlesztő az előbbi módon korlátozza, két lehetőséged van a felvehető kölcsönösszeg növelésére:

  1. Adóstársat vonsz be, ezzel növelve az igazolt jövedelem nagyságát.
  2. Megpróbálod megkeresni a legkedvezőbb hitelajánlatot, hiszen a kisebb kamat egyben alacsonyabb hiteltörlesztőt is jelent, így ugyanaz a jövedelem nagyobb hitelösszegre lehet elegendő.

Ha a 2. megoldást választod, akkor fontos, hogy összehasonlítsd a szóba jöhető hitelajánlatokat, ugyanis nagy különbségek vannak közöttük, ez pedig, ahogy már írtuk, alapvetően meghatározza a lehetőségeidet. Ahogy az alábbi ábrán látszik, a három hitelajánlat esetében hiába ugyanakkora a felvett összeg (5 millió Ft), a havi törlesztők között nagy a különbség, ami miatt a szükséges havi jövedelem is nagyon eltérő. Míg a legdrágább ajánlatnál 322 462 Ft-os kereset kell az egyébként 5 éves futamidejű, végig fix kamatú kölcsönhöz, addig a legkedvezőbb hitelnél 262 462 Ft is elég ehhez, vagyis jó választással 50 000 Ft-tal kisebb jövedelemmel kaphatod meg ugyanazt az összeget.

Azért, hogy a takaród tovább érjen, a hitelek megversenyeztetésén túl te magad is sokat tehetsz. A jövedelem bankhoz érkeztetését mindig alacsonyabb kamatokkal honorálják a bankok, de valamikor az is elég, ha vállalod, a banknál vezetett számlára külső forrásból minden hónapban egy meghatározott összeg érkezik. Több banknál a vállalás nagyságától függ a kamatkedvezmény, ezért érdemes a Személyi Kölcsön Kalkulátorban a „jövedelem érkeztetés” opciót bekapcsolva hagyni, hogy a lehető legkedvezőbb eredményt kapd meg.

Előfordulhat, hogy az alacsony hiteltörlesztő ára az, hogy a személyi kölcsön változó kamatú, ám ez kamatkockázattal jár a számodra, ami nem szerencsés akkor, amikor maximálisan kihasználod a jövedelmed. Egy esetleges kamatemelkedés megemelheti ugyanis a havi fizetnivalód, a késedelmes fizetés miatt pedig akár a hitelképességed is elveszítheted, ami később, például egy lakáshitel esetén elutasítási ok lehet.

Ha összehasonlítanád a személyi kölcsönöket, akkor hasonlítsd össze a bankok ajánlatait a részletes Személyi Kölcsön Kalkulátorral, vagy használd az alábbi egyszerűsített kalkulátort. 

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés