Hogyan spórolhatsz a bankkártyád használatával?

Hogyan spórolhatsz a bankkártyád használatával?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-20
 

Még ma is sokan használnak szívesen készpénzt, ami érthető, hiszen kéznél van, mindenhol elfogadják és ha bármi miatt azonnal szükség lenne pénzre, rögtön elérhető. Ugyanakkor sok olyan eset van, amikor a bankkártyánk használatával jelentős összegeket spórolhatunk.

A spórolás napjainkban fokozottan előtérbe kerül, az élet számos területén lehet szükség egy kis felülvizsgálatra, apró változtatásra. Ehhez érdemes megnézned a bankszámládhoz tartozó költségeket, vagy ha nincs még számlád, megkeresned a legjobb megoldást. 

A Bankmonitor szakértői  most abban segítenek, hogyan aknázd ki okosan bankkártyád előnyeit. Nézd meg, hogyan és mennyit nyerhetsz!

Mi mindent fizethetsz bankkártyával?

A legtöbb magyar tisztában van azzal, hogy ha be van állítva a bankszámlához a jogszabályi díjmentes készpénzfelvétel lehetősége, havonta két alkalommal, összesen maximum 150 ezer forint értékben vehet fel ingyen pénzt bármely hazai bankautomatából. 

Ugyanakkor tegye a szívére a kezét az, aki minden hónapban biztosan tudja követni, hol tart éppen az ingyenes összeg, vagy a készpénzfelvételek száma. Olyan esetek is lehetnek, amikor az ingyenes összeghatárnál valami miatt többet kell felvennünk, vagy épp már túl vagyunk a két tranzakción, de az élet úgy hozza, hogy mégsem elég a nálunk lévő pénz. 

A limit túllépése egy átlagos bankszámlánál is több száz, vagy akár több mint ezer forintba is kerülhet alkalmanként. Ahelyett tehát, hogy havi több alkalommal nagyobb összegű készpénzt vennél fel, érdemes használnod a bankkártyás fizetés lehetőségét, legyen szó fizikai vagy online vásárlásról.

A mindennapi bevásárlást, az utazási költséget, a csekkek kifizetését egyre többen intézik bankkártyájuk segítségével. Ma már nagyon ritka, hogy ne tudnánk azonnal, egy érintéssel fizetni a boltokban, így az élelmiszerek, ruházkodás, műszaki cikkek, ajándékok és más egyebek megvásárlása is könnyen elintézhető készpénz nélkül. 

Hirdetés

Hirdetés

Olcsóbb a szolgáltatás, ha bankkártyával fizetsz!

Nemcsak termékekért, de számos szolgáltatásért is fizethetünk bankkártyával, így a tranzakció díjmentes, mert vásárlásnak minősül. Egyszerűen kifizethetjük például az utazás költségeit, így a tankolást, a munkába járást tömegközlekedéssel, de a szállásfoglalást is. 

Sőt, több esetben ezekkel nemcsak a készpénzfelvétel költségén tudunk spórolni, a szolgáltatás árából is biztosítanak bizonyos kedvezményeket a cégek, ha bankkártyával fizetünk. A tömegközlekedésben például innovatív terminálok, valamint online elérhető jegyvásárlási felület, illetve mobil app is rendelkezésünkre áll. 

Jó tudni
A vasútállomásokon kihelyezett terminálokon történő vásárláskor 5 százalék, míg a társaság weboldalán, illetve a mobil applikáción keresztüli fizetéskor 10 százalék kedvezményben részesülünk. Az autóbuszos utazáskor szintén kedvezőbb a jegyár, ha online, a társaság weboldalán vásárolunk jegyet.

Ha tehát még nem használod a jogszabályi ingyenes készpénzfelvételt, érdemes beállítanod az internetbankban, vagy személyesen a bankfiókban, ha pedig több számlád van, figyelj rá, hogy melyikhez tartozik a kedvezmény és arról vegyél fel pénzt, ha szükséges. Emellett próbálj meg mindent bankkártyával fizetni, amit csak lehet hiszen a készpénzfelvétel díján felül is spórolhatsz.

Kalkulálj
Ha most nyitnál számlát, vagy váltanál egy olcsóbbra a Bankmonitor bankszámla kalkulátorával összehasonlíthatod a legjobb csomagokat bankonként. Ma már olyan kedvező számlákkal is találkozhatsz, amelyek a jogszabályi díjmentes készpénzfelvételnél is többet tudnak, vagy akár teljesen ingyenesen használhatók.

Apró bankszámla trükkök – akár havi több ezer forint megtakarítás

A bankszámlával kapcsolatos díjak havi szinten általában nem érik el az értesítésre beállított küszöbértéket, így sokszor csak akkor szembesülünk a gyakran havi több ezer forintos díjakról, ha átnézzük a részletes számlaösszesítőt, vagy az éves kötelező költségkimutatást. Egy kis odafigyeléssel, vagy néhány apró beállítással viszont rengeteget spórolhatsz meg ezeken.

Például ha még mindig postán kapod a bankszámlakivonatot, érdemes váltanod online értesítésre, így az összesítőt e-mailen, vagy a netbankban nézheted meg. Ezzel a minimális módosítással megtakaríthatod a postai számlakivonat díját. 

Hasonló elven a drága sms értesítésektől is egyszerűen megszabadulhatsz, a járulékos költségek közül ez ugyanis tetemes összeget hozhat össze. Nem kérdés, hogy a tranzakciókról szóló üzenetek hasznosak, hiszen nem csak tájékoztatásul szolgálnak, de biztonsági szempontból is fontos szerepet töltenek be. Így nem kikapcsolni, hanem lecserélni érdemes, mégpedig az úgynevezett push üzenetekre. Ez a szolgáltatás ugyanis egyelőre a bankok zöménél ingyenes.

A push üzenetek a bank mobilapplikációján keresztül közvetlenül a mobilodra küld értesítést minden olyan tranzakcióról, amiről korábban sms értesítést kaptál. Segítségével ugyanúgy nyomon követheted a bankkártyás pénzmozgásokat, a készpénzfelvételt, az utalásokat, csoportos beszedéseket és a vásárlásokat is az általad beállított limitek szerint, mint korábban.

Korábban sokan részesítették előnyben a dombornyomott bankkártyákat, hiszen számos előnyös tulajdonsággal bírtak, például külföldön is gördülékenyebb használatot tettek lehetővé. Mára azonban ez megváltozott, a legtöbbször ugyanis a normál, elektronikus kártyák is ugyanazt tudják, mint dombornyomott társaik. Ez utóbbiak kibocsátási és éves díja ugyanakkor a legtöbb esetben magasabb, hiába nem tudnak sokkal többet (egyes bankoknál például biztosítási szolgáltatást kaphatunk a dombornyomott) kártyák mellé. Az efféle biztosítások viszont bankszámla szolgáltatás nélkül, külön is alacsony költség mellett igénybe vehetők és még többféle konstrukció közül választhatunk, mintha megelégszünk a bankkártyához kötelezően járó egyetlen típussal.

Így tehát bankváltás esetén nem érdemes leragadni a dombornyomott lehetőségnél, főleg, hogy az ingyenes bankszámlákhoz is jellemzően elektronikus kártya jár, amit ugyanúgy használhatunk vásárlásra, fizetésre, ahogy a drágább kártyákat.

Ne csak pénzt takaríts meg, hanem időt is!

Ha tehát bankváltáson gondolkodsz, mert meglévő kártyád költségei magasak, esetleg kedvezők a díjaid, de még jobbat keresel, akkor az ingyenes bankszámlák mellett az egyszerűsített bankváltással is érdemes megismerkedni.

Ma már minden banknál élhetünk ezzel a lehetőséggel, ami azért igazán előnyös, mert csak egyszer kell személyesen megjelenni az új banknál és számlanyitáskor kitölteni a bankváltási kérelmet. Innentől kezdve alapesetben a két pénzintézet kommunikál egymással, a régi számla lezárásra kerül, a pozitív egyenleget jóváírják az új számlán, automatikusan átvezetik az aktív beszedési megbízásokat és kérésedre akár a szolgáltatókat (víz, gáz, áram, telefon…), vagy munkáltatót is értesítik a változásról.

Hirdetés
Hirdetés