Hogyan törleszd elő ingyen a személyi kölcsönödet?

Hogyan törleszd elő ingyen a személyi kölcsönödet?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-28 Frissítve: 2020-03-09
 

Kevesen tudják, hogy a személyi kölcsönök esetén évente 200 000 forintig díjmentes az előtörlesztés. Ez azoknak lehet érdekes, akik például a jövedelmük terhelhetősége, JTM-korlát miatt csak hosszabb futamidőre kaphatnak hitelt, azonban rendszeresen tudnának különböző összegeket előtörleszteni. Ebben a cikkben utánajárunk, mikor és hogyan éri meg kihasználni ezt a lehetőséget, és mennyi pénzt nyerhet a teljes visszafizetést illetően az, aki okosan dönt. (szerző: Süle-Szigeti Bulcsú)

Az újonnan felvett személyi kölcsönök átlagos összege jelenleg 2 millió forint körül mozog, ezért a mai példánkban is ennyivel számoltunk. Két verzió verseng egymással: az egyikben 6 év a hitel futamideje, és az igénylő nem használja ki az előtörlesztési lehetőséget. A másikban 7 év a futamidő, de az adós (a havi törlesztőrészleteken felül) minden évben befizet még 200 000 forintot a tőketartozásának csökkentésére, amit az év végén kapott bónuszokból fedez.

Mindkét kölcsön 7,5%-os hiteldíjat (THM) számít fel, amit a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora alapján az elérhető 3-3 legjobb ajánlat alapján számoltunk ki. Elsőre talán nem is egyértelmű, hogy a két szereplő közül ki fog jobban járni, hiszen a rövidebb futamidő kevesebb kamatfizetést eredményez, az előtörlesztés azonban csökkenti a fennálló adósságot, ami szintén enyhíti a kamatterheket. A pontos számításaink eredményeit az alábbiakban mutatjuk be.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan alakul a fizetési kötelezettség az előtörlesztéseket követően? 

Nézzük először a havi törlesztőrészletek alakulását, hiszen itt érződik igazán az előtörlesztések hatása: a 6 éves hitel havi részlete kb. 34 500 forint, és a futamidő végéig ugyanennyi marad, hiszen a személyi kölcsönök általában fix kamatozásúak. Ezzel szemben a 7 éves kölcsön csaknem 4 000 forinttal alacsonyabb törlesztővel indul, és évről évre csökken, egészen a 6. évig, amikor a tőketartozás már olyan alacsony, hogy a példánkban szereplő illető úgy dönt, többé már nem szükséges előtörlesztenie.

Jobban jár, aki a hosszabb futamidő alatt többször előtörleszt, mint aki rövidebb futamidőre igényel egy személyi kölcsönt?

Az előtörlesztések azonban nem csak a havi részletek alakulására vannak kedvező hatással. Mivel esetünkben a fennálló tartozás évente 200 000 forinttal csökken, így a még fizetendő kamat is egyre alacsonyabb, ami a teljes visszafizetést illetően igen jó hírnek bizonyul!

6 éves futamidő esetén a teljes visszafizetés 2,49 millió forint körül mozog, a 7 éves verzióban pedig eredetileg 2,58 millió forintra jönne ki, de az előtörlesztéseknek köszönhetően végül a 2,42 millió forintot sem éri el. A pénzben mérhető konkrét haszon kb. 74 000 forint a 6 éves hitelhez képest, és majdnem 162 ezer forint az előtörlesztések nélkül számított 7 éves kölcsönhöz viszonyítva!

Jól látszik tehát, hogy az előtörlesztés segítségével számottevő összegeket lehet megtakarítani, ezért érdemes lehet megfontolnunk, hogy meglévő hiteleink tőketartozását ilyen módon is csökkentsük, ha lehetőségünk adódik rá. Ezt ráadásul évente 200 000 forintig ingyenesen megtehetjük.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés