Hogyan válassz bankszámlát 2023-ban?

Hogyan válassz bankszámlát 2023-ban?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-21 Frissítve: 2022-12-22
 

Nagyon nem mindegy, hogy milyen bankszámlát használsz a készpénz helyettesítésére. Egy jól megválasztott számlacsomaggal ugyanis nem csak spórolhatsz, de az életedet is könnyebbé teheted. Mutatjuk, hogyan érdemes választani 2023-ban.

Az innovatív bankolás ma már egyet jelent azzal, hogy számos dolgot pillanatok alatt, kényelmesen, online is elintézhetünk, fizethetünk érintésmentesen akár a mobilunkkal és a bankszámlához tartozó költségek elenyészők, vagy akár teljesen ingyenesek is lehetnek.

Mutatjuk, hogy érdemes úgy választani, hogy az új számlacsomag minden szempontból megfeleljen az igényeinknek.

Gondold át bankolási szokásaidat!

Ha régi, elavult számlacsomagod már nem szolgálja tökéletesen az igényeidet, esetleg túl sokat fizetsz érte havonta, évente, az első lépés az, hogy átgondold, milyen szokásaid vannak, vagyis milyen szempontoknak kell az új bankszámlának megfelelnie.

  • Van-e mobilbank és internetbanki felület?
  • Milyen ezek minősége, mennyire felhasználóbarát az adott alkalmazás?
  • Ellátja-e azokat a funkciókat, amik számodra fontosak?
  • Milyen esetekben kell mindenképpen személyen eljárnod?
  • Milyen közel van az adott bankfiók a lakóhelyedhez vagy munkahelyedhez képest?
  • Van-e a közelben saját vagy idegen banki ATM?

A legtöbb új bankszámla szolgáltatás egyre inkább kiszolgálja az ügyfelek megnövekedett online ügyintézési igényét, emiatt a napi pénzügyek intézése könnyebb, gyorsabb, mindemellett biztonságosabb és olcsóbb is lehet. 

Ma már szinte minden pénzintézet rendelkezik internet- és mobilbankkal. Az online megoldásoknak hála sokkal gyorsabb elintézni egy-egy fontos ügyet, úgymint megtekinteni a számlaegyenleget, a tranzakciókat, utalást intézni, állandó megbízásokat rögzíteni, számlákat befizetni, beállítani a kártyalimiteket, értesítéseket, befektetéseket menedzselni vagy más banki szolgáltatásokat igényelni, esetleg lemondani. Sok esetben már akár a bankszámlanyitás is elintézhető pár kattintással, az online térben

Ezen funkciók sokak számára elsődlegesek, így érdemes meggyőződni róla, hogy az adott banknál elérhetők-e ezek a szolgáltatások és milyen minőségben. Ha tehát szeretnénk jól választani, érdemes megismerni alaposan a bankszámlához tartozó szolgáltatáscsomagot és azt is megvizsgálni, hogy az adott felület ellátja-e azokat a funkciókat, amiket mindenképpen szeretnénk igénybe venni. 

Jó tudni
Olvasd el korábbi cikkünket, amelyben összegyűjtöttük, hogy mely banki mobilalkalmazások kapták a legelőkelőbb értékeléseket és véleményeket a felhasználóktól!

Hirdetés

Hirdetés

Melyik bankot válaszd?

Előfordulhat, hogy néhány esetben mégis be kell fáradnod személyesen a bankba, emiatt az is fontos lehet, hogy mennyit kell utazgatnod egy-egy ügyintézésért. Ezt pedig a készpénzfelvétel kapcsán sem árt megvizsgálni, főleg, ha rendszeresen vennéd igénybe ezt a szolgáltatást.

Ötlet
Ha beállítjuk a jogszabályi, díjmentes készpénzfelvétel lehetőségét, akkor bármely bank ATM-jéből vehetünk fel pénzt ingyen, maximum havi két alkalommal, összesen 150 ezer forintig.

Ugyanakkor nem árt résen lenni, hiszen ahány bank, annyiféle szolgáltatás. Több olyan számlacsomag is van, ahol ennél nagyobb összegben biztosít díjmentes pénzfelvételt a pénzintézet számunkra, így nem feltétlenül éri meg a jogszabályi lehetőségét választani. Ennek viszont az lehet az ára, hogy a pénzintézet csak a saját automatájából biztosítja díjmentesen a nagyobb összegű pénzkivét lehetőségét. Ha tehát előfordul, hogy több, vagy nagyobb összeget is szeretnél felvenni, érdemes ebből a szempontból is körültekintőnek lenni.

Tudd meg, hogy járhatsz a legjobban anyagilag 2023-ban!

Az új bankszámla kiválasztásának egyik elsődleges szempontja természetesen a csomaghoz tartozó költségekhez kapcsolódik. A szokásaink feltérképezése után tehát nézzük meg, hogy a kívánt szolgáltatáscsomagot melyik bank kínálja a legkedvezőbb díjakkal.

Ebben 2023-ban is segítségünkre szolgálnak az innovatív bankszámlakereső kalkulátor, amelyek az összes éves költségek mentén készít összehasonlítást az elérhető ajánlatokról. Ehhez pedig csak meg kell adnunk, mekkora a számlára havonta beérkező összeg.

A Bankmonitor lakossági bankszámla összehasonlító kalkulátorával lehetőséged van beállítani az élethelyzetedhez megfelelő paramétereket (munkabér, vagy nyugdíjas jövedelem) és pontos szokásaidat is (például havi átutalások, készpénzfelvételek száma, megtakarítási állomány), így sokkal pontosabb képet kaphatsz a számodra megfelelő termékekről, és jóval könnyebb eldönteni, hogy hol nyiss lakossági folyószámlát. 

Kalkulálj
Ismerd meg az aktuálisan elérhető legjobb bankszámlákat a Bankmonitor bankszámla kalkulátorával!

Spórolj a bankszámlád költségén!

A jelenlegi, bizonytalan gazdasági környezetben minden korábbihoz képest is fontosabb a spórolás. Szerencsére a bankszámlánkkal is tovább csökkenthetjük a költségeket, ha bevezetünk néhány új bankolási szokást, vagy eszközölünk pár egyszerű beállítást. 

A távmunka és a home office elterjedésével egyre többeknek van igénye tehát az online is elérhető funkciókra, hiszen időigényes és költséges egy-egy elintézendő miatt mindig a városba utazni. Éppen ezért a mobilappok és internetbankok elterjedése anyagilag is hatalmas segítség. A személyes banki ügyintézés helyett próbáljunk meg tehát amikor csak lehet az online megoldásokat használni.

Éljünk az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, amelyet a jogszabályi lehetőség vagy akár bankszámla szolgáltatásunk is biztosíthat számunkra. A drága sms értesítések helyett pedig érdemes a telefonra igényelhető push értesítés szolgáltatást is beállítani.

Sokan nem tudnak róla, de napjainkban már a bankváltás is lehet költségmentes és gördülékeny folyamat, ha élsz az egyszerűsített bankváltás lehetőségével.

Mindemellett nagyon fontos kiemelni, hogy léteznek olyan számlacsomagok, amelyek kis odafigyeléssel (például netbanki, mobilbanki ügyintézés használata) teljesen ingyen bankolhatunk.

A 3 ingyenes számlacsomag:

Hirdetés
Hirdetés