Hogyan vehetsz lakást önerő nélkül?

Hogyan vehetsz lakást önerő nélkül?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-12-16 Frissítve: 2018-05-04
 

Egyre sűrűbben érkezik hozzánk olyan megkeresés, hogy nincs önerő, mégis szeretnének lakást venni. Tévhit, hogy nem lehetséges lakást vásárolni félretett pénz nélkül. Veszélyes, ezért nem buzdítunk arra, hogy egy fillér nélkül vágj bele a lakásvásárlásba. Ha azonban a szülők lakása pótfedezetként bevonható, akkor jó eséllyel indulhatsz a lakáshitelnek.

Mégis mi lehet a megoldás, ha nincs önerőd?

Ha nincs önerőd, de lakást szeretnél venni, bizony lakáshitelt kell felvenned.

Alapesetben minden lakásvásárlásnál szükséges minimálisan 20% önerő, mivel egy magánszemély tulajdonában lévő ingatlanra jelzálogjogot maximum a lakás értékének 80%-ig lehet bejegyezni. Ezen túl még a banki szabályozás is tovább csökkentheti a felvehető hitelösszeget, és az induló költségekre (ügyvéd, illeték, banki költségek) sem árt gondolni!

Dupla fedezettel akár nullára is lehet csökkenteni a lakásvásárláshoz szükséges önerő mértékét.

Ha egyáltalán nincs induló tőkéd, kézen fekvő lehet egy kiegészítő fedezet bevonása. Előfordulhat, hogy a szüleid, nagyszüleid ugyan pénzzel nem tudnak segíteni, de a lakásukat szívesen felajánlják fedezetként a hiteled mögé.

Ez a lépés, azonban rájuk nézve is kötelezettségekkel jár.  A hitel teljes összegét fogják bejegyezni mindkét ingatlanra. Akié a plusz ingatlan, ő is szereplője lesz a hitelügyletnek, mint az egyik lakás tulajdonosa (zálogkötelezett).

Néhány kattintással te is megtudhatod, milyen feltételekkel kaphatsz lakáshitelt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Az önerő nélküli lakáshitel felvétel kulcskérdései:

  1. Létezik-e olyan bank, ahol ugyan dupla fedezettel, de önerő nélkül, 100%-ban megfinanszírozzák a lakásvásárlást?
  2. Elfogadja-e az eladó, hogy az adásvételi megkötésekor nem kap egy fillért sem?

Az első kérdésre a válasz: A bankok általában nem preferálják, ha önerő nélkül vágnál bele egy lakásvásárlásba, de amennyiben a jövedelmi oldal rendben van és az ingatlanok is elbírják, akkor lehet olyan bankot találni, ahol sikerrel jársz.

A második kérdésre nagyon nehéz válaszolni, hiszen szubjektív. A jelenlegi ingatlanpiacon elég kevés eséllyel találsz olyan eladót, aki nem ragaszkodik legalább a 10 százalék foglalóhoz. Tolonganak a készpénzes vevők, nyilván nem azzal fog az eladó kezet rázni, aki 100% hitelből vásárol. Mégsem kell, hogy emiatt elkeseredj. Kérj előminősítést, így a kezedben lesz egy hitelígérvény, amivel megnyugtathatod magadat és az eladót is!

Hirdetés

Hirdetés

Nézzünk egy példát!

Kinéztél egy kis lakást 8 millió forintért. Önerőd nincs, viszont a szülők 10 milliós lakása bevonható a hitelbe. Vagyis 8 millió forint hitelre van szükséged. A két ingatlan együttesen maximum 14,4 millió hitellel terhelhető. Így már bátran számolhatunk!

Ahogy az a táblázatból is látszik, minél hosszabb kamatperiódust választasz, annál magasabb a havi kötelezettséged. Úgy is megközelítheted azonban, hogy mennyit ér meg neked havonta a biztonság.

Mi lehet még önerő?

  1. Lakástakarék-pénztári szerződés
  2. Munkáltatói, önkormányzati támogatás és/vagy kölcsön
  3. CSOK

További lehetőség az önerő növelésére a személyi kölcsön, bár az önerő ilyen módon történő kiegészítése nem ajánlott! Mivel a személyi kölcsön jóval magasabb THM-mel igényelhető, mint egy ingatlanfedezetes hitel, ezért ez elég költséges mulatság.

A futamidő alatt tehermentesíthető lesz a szülők lakása, amikor a fennálló hitel összegére már kellő fedezetet (legalább 80%) biztosít a te lakásod is. A bank nem szívesen enged ki fedezetet a hitel mögül. Egy új értékbecslés alapján megvizsgálja, hogy az ügyletben fedezetként maradó ingatlan értéke elegendő fedezetet nyújt-e. Ha igen, akkor a bank kiengedi a kötelemből a szülők lakását.

Tudj meg mindent a fogyasztóbarát lakáshitelekről!

Ha nálad is hasonló a helyzet, írj és segítünk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés