Hogyan vigyázzunk a pénzünkre a karácsonyi forgatagban?

Hogyan vigyázzunk a pénzünkre a karácsonyi forgatagban?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-02
 

Az ünnepekre készülve óhatatlanul megfordulunk olyan helyeken, például nagyáruházakban, vásárokban, ahol sokan mások is. A tömeg pedig a zsebtolvajok és rablók fellegvára. Ezekben az időkben tehát nem csak a vírus miatt szükséges a fokozott elővigyázatosság. A Bankmonitor szakértői tippeket adnak arra, hogyan vigyázhatunk értékeinkre a karácsonyi forgatagban is.

A karácsonyi szezonban általában több készpénzt tartunk magunknál, mint ami megszokott a hétköznapokban, és ezt a zsebtolvajok is jól tudják. Sokan például az egész fizetésüket kiveszik a bankból amint megérkezik, és azt maguknál is tartják. Ez természetesen kényelmes, hiszen vásárláskor mindig kéznél a kívánt összeg. Ugyanakkor ezt érdemes átgondolni, és megfogadni néhány tanácsot az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.

A készpénz átka

Otthon sem érdemes sok készpénzt tartani, főleg nem magunknál. Egy farzsebből kikandikáló vastag pénztárca látványán ugyanis nem csak a direkt, zsebtolvajlás céljából zsúfolt helyeket látogató tolvajok szeme akad meg. 

Arról nem is beszélve, hogy egy-egy autóból kiszállás, vagy beszállás, lehajolás esetén a hátsó zsebből könnyebben fordul ki annak tartalma, amit – ha “tömve” van -, jó eséllyel már nem fogunk viszontlátni.

Sokan vagyunk, akik a pénzen kívül a bankkártyákat, hitelkártyákat és személyes okmányokat is a tárcában tartjuk. Ez sem egy túl szerencsés megoldás, hiszen azon felül, hogy egy lopás vagy elvesztés esetén nem csak a készpénzt bukjuk, azonnal el kell kezdenünk a bankkártyák letiltását is. Pláne, hogy személyes iratok nélkül aligha tudunk feljelentést tenni a rendőrségen, amik pótlása szintén pénzbe kerül és nem kevés időbe telik.

Mindemellett bankautomatából sem érdemes egyszerre sok pénzt felvenni, hiszen – ha az ATM-ek megbütykölése a különböző banki biztonsági megoldások miatt manapság szerencsére már nem túl gyakori – a szemfüles csalók bármikor kifigyelhetik a kisebb-nagyobb összegű készpénz felvételeket, így egy óvatlan pillanatban könnyen rablás áldozatai lehetünk.

Hirdetés

Hirdetés

Teret hódítanak a készpénzt kiváltó fizetési megoldások

Idén januárjától már minden online kasszát használó boltban vagy szolgáltatónál – legyen az bármilyen kicsi is – kötelező elérhetővé tenni valamilyen elektronikus fizetési megoldást a vásárlók részére. Ez remek hír, hiszen innentől nem kell kétségbe esnünk, ha véletlenül egy forint készpénz sincsen nálunk, vagy ha nincs a közelben bankautomata.

Ma már a legtöbben rendelkezünk bankszámlával, amely lehetővé teszi a bankkártyás fizetést. Ez ugyanis a legtöbb esetben díjmentes. Ha pedig beállítottuk számlacsomagunkra a havi két, maximum 150.000 Ft értékben történő ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét, akkor érdemes csupán ezt kihasználni, és ennél többször, és együttesen több értékben nem éri meg bankautomatát használni.

A bankkártyás fizetés mellett pedig egyre elterjedtebbek a különböző alternatív online fizetési megoldások is, úgymint a telefonnal, vagy egy okosóra segítségével történő mobilfizetés.

A jegybank adatai szerint 2020 második negyedéve és 2021 azonos időszaka között több mint duplájára nőtt a mobilfizetési tranzakciók száma.

A telefonos fizetés is lehet természetesen veszélyforrás, ha elveszítjük a készüléket, hiszen ilyenkor az illetéktelen, egyérintéses vásárlásról alapesetben a mobilunkra kapnánk értesítést. Az okosórás megoldás ezt is kiküszöbölheti, valamint egy okosórát sokkal nehezebb elhagyni, mint egy pénztárcát, vagy mobilt. A mobilfizetéssel ugyanakkor még mindig sokkal nagyobb biztonságban tudhatjuk pénzünket, mint ha készpénzt használnánk.

Bizonyára a kereskedőknél és szolgáltatóknál kötelezővé tett elektronikus fizetés is hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon egyre többen fizetünk bankkártyával, vagy más elektronikus módon. Ezt az MNB melett az OTP megbízásából készült friss, fizetési szokásokat vizsgáló tanulmány is megerősíti.

A bank adatai alapján 2021 első negyedévében a tranzakciók száma 12 százalékkal emelkedett a hitelintézet termináljain, amit a második negyedév újabb 20 százalékos emelkedése követett.

A karácsonyi ajándékvásárlások kapcsán érdemes figyelni a bankkártyához beállított limitekre is. Ha tudjuk, hogy ennél többet költenénk, a netbankon keresztül is van lehetőségünk átállítani a vásárlási, valamint a készpénzfelvételi küszöbértékeket is. Arra viszonyt figyeljünk oda, hogy ezeket a bevásárlás után állítsuk vissza, hiszen ezek is biztonsági szerepet töltenek be.

Ha ténylegesen ellopják a kártyánkat, vagy a mobilunkat, akkor ezek biztosíthatnak arról minket, hogy a tolvaj nem fér hozzá korlátlanul a pénzünkhöz. (Természetesen számos tranzakciónál PIN kódot is kérnek, ami további védelmet jelent. Fontos, hogy ezt a biztonsági kódot sose tartsuk a kártyánkkal egy helyen.)

Ha pedig ellopja valaki a kártyánkat és megpróbálná használni, akkor arról kaphatunk értesítést a bankunktól. Érdemes alaposan átgondolni miről is szeretnénk értesitéseket, ezek az üzenetek ugyanis akár tízezres költséget is okozhatnak. Érdemes itt is egy ésszerű limitet beállítani. Sőt, jó tudni, hogy ma már számos banknál lehetőségünk van szöveges üzenetek helyett telefonos értesítéseket kapni, amelyek díjmentesen vehetők igénybe. Használatukhoz pedig elég csak letölteni a banki mobilapplikációt és beállítani a push üzenetek engedélyezését.

Vásároljunk online

A Cofidis Hitel Monitor legfrissebb kutatásából kiderül, hogy a legtöbben személyesen szeretnek ajándékot választani. A magyarok fele nagyáruházakba, bevásárolóközpontokba tervez vásárolni menni. Amíg 2017-ben még a lakosság 23 százaléka rendelt külföldi internetes oldalakról idén mindössze 10%-unk választja ezt a megoldást, ellenben idén a hazai webshopokban a lakosság közel fele vásárol valamit az ünnepeket megelőző időszakban.

Egyre többen élünk a kényelmesebb megoldással, aminek további előnyei sem vitathatók. Például nem kell – a vírushelyzetben amúgy sem célszerű – zsúfolt helyeken tartózkodnunk, sorban állva várakoznunk, “lejárni a lábunkat”, vagy bosszankodnunk a közlekedési dugókban.

Sok esetben bizonyos összeg felett a webshopok ingyenes szállítást biztosítanak, így időt és pénzt is spórolhatunk. Megérheti például összefogni és együtt rendelni a rokonokkal, barátokkal. Mindemellett az online fizetés is ingyenes, pont úgy, mintha az üzletben fizetnénk kártyával. Sőt, nem áll fenn a pénztárcánk eltulajdonításának veszélye sem.

Mennyit költünk karácsonykor?

Kerüljük el a zsúfolt időszakokat, helyeket

Az online vásárlás térnyerése tehát folyamatosan növekvő, ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor nem szívesen választjuk ezt a megoldást, illetve vannak olyanok, akik egyenesen ellenzik. 

Természetesen ennek is van létjogosultsága, hiszen a webáruházzal ellentétben egy fizikai boltban felpróbálható a ruha, a cipő, és van lehetőségünk kipróbálni, megtapintani, személyesen is szemügyre venni a kiszemelt áru minőségét, színét, tapintását, illatát, valamint (talán) könnyebben kérdezhetünk az eladóktól is.

De zömmel találhatunk olyan ajándéknak valót is, amit nem szükséges személyesen megvizsgálni. Ilyen lehet például egy játék a gyerekeknek, egy társas a családnak, egy könyv, ékszer, műszaki cikk, vagy akár egy utazási utalvány.

Ha mégis indokolt a személyes jelenlét, érdemes olyan időszakot választani a vásárlásra, amikor nincs nagy tömeg. Ez viszont az ünnepek közeledtével egyre elkerülhetetlenebb, így jó, ha mielőbb ellátogatunk az adott áruházba. Ekkor pedig érdemes elkerülni a késő délutáni, vagy szombati-vasárnapi csúcsforgalmat.

Karácsonykor spórolni? Nem lehetetlen!

Az online vásárlás alkalmával tehát mentesülhetünk a készpénzhasználat miatti biztonsági kockázatoktól, valamint a készpénzfelvétel esetleges költségeitől is. Ha pedig néhány ajándék kapcsán mégis fontos a személyes jelenlét, igyekezzünk ezt a legnagyobb óvatossággal, bankkártyás, vagy mobilfizetési megoldással eszközölni és elkerülni a zsúfolt időszakokat. Ez pedig az üzemanyag-költségen is meg fog látszani.

Manapság pedig elengedhetetlen, hogy a bankszámlánk is igazodjon az elvárásokhoz. Ha már jó pár éve nem vetted a fáradságot, hogy átnézd, léteznek -e kedvezőbb bankszámla konstrukciók a bankodnál, vagy azon kívül, valószínűleg nagyon meg fogsz lepődni. Itt a remek alkalom, hogy még ünnepek előtt átböngészd a kínálatot, ugyanis ma már az ingyenesen használható bankszámlák sem ritkák. A Bankmonitor bankszámla kalkulátora segítségedre lesz az összehasonlításban!

Hirdetés
Hirdetés