Hol járnak a hitelkamatok? Mutatjuk!

Hol járnak a hitelkamatok? Mutatjuk!

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-02
 

Nem vesztett lendületéből a hitelpiac: mind a háztartási mind a vállalati kört illetően erős aktivitás volt júniusban is a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. A kamatok azonban egyes szegmensekben már ekkor olyan szinteket súrolnak, ami elbizonytalaníthatja a hitel iránt érdeklődőket. Számukra van azért jó hír is: nem minden bank emel azonos ütemben és mértékben, lehet még találni az adott helyzethez viszonyítva jó ajánlatokat is. A betéti kamatok növekedése júniusban is messze lemaradva követe a hiteltermékeknél tapasztalható mértékeket.

A Magyar Nemzeti Bank ma tette közzé a háztartási és nem pénzügyi vállalatok hitel és betéti kamatainak alakulásáról szóló júniusi összefoglalóját. Már ezeken az adatok látszik, hogy a hiteltermékeknél szinte minden szegmensben folytatódott a drágulás, magyarán a kamatok markáns emelkedése. A Bankmonitor szakértői fontosnak tartják ugyanakkor felhívni a figyelmet arra, hogy az elmúlt hetekben, az infláció korábban vártnál is erőteljesebb emelkedése miatt a jegybank több lépésben, 10,75 százalékra emelte az alapkamatot. Ennek nyomán a bankok is felgyorsították termékeik átárazását a jelenleg elérhető ajánlatok az alábbi statisztikákhoz képest is drágulhattak.

Hirdetés

Hirdetés

Lakáshitel: megtorpant a gyors bővülés

A megelőző időszakban hónapról-hónapra döntött történelmi csúcsot az új szerződések összegének a növekedése a lakáshiteleknél – ez a trend némiképp vesztett lendületéből, bár továbbra is pörög a piac. A mérsékelt lassulás okai között a rendkívül gyors kamatemelkedés mellett érdemes kiemelni a zöldhitel kifutását is. Mindezzel együtt júniusban 128,2 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel szerződést a háztartások, ami 25,7 milliárddal marad el az egy hónappal korábbi, egyébként mindenkori rekordnak számító értéktől.

Az új lakáscélú hitelszerződések közel egészét éven túli kamatfixálással kötötték a háztartások a hitelintézetekkel, a kamatfixálás átlagos hossza 164 hónap volt. A végig fixált vagy a 10 éves, illetve annál hosszabb kamatperiódusú hitelek dominálnak tehát az új folyósításoknál.

Az új lakáshitelek átlagkamata júniusban az előző hónaphoz képest érdemben 1,31 százalékponttal emelkedett. Itt ki kell ugyanakkor emelni, hogy a kamatemelés azóta tovább gyorsult, egyre nagyobbra nyílik az olló a legolcsóbb és legdrágább hitelek között.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Szabad felhasználású jelzáloghitel: tovább nő az állomány

Töretlenül tovább emelkedett viszont az új szerződések összege a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél a meredeken folytatódó kamatemelkedés ellenére. A 8,5 milliárdos júniusi hitelfolyósítás 400 millióval haladja meg az egy hónappal korábbit. Mindeközben az átlagkamat júniusban már elérte a 8,59 százalékot, ami 48 bázisponttal magasabb lett az egy hónappal korábbinál.

A volumen növekedése vélhetően azzal van összefüggésben, hogy számos olyan cél van (lakásfelújítás, autóvásárlás egyebek mellett), amelyre ez a hitelfajta felhasználható, és – köszönhetően a jelzálog fedezetnek – az egyéb hitelekhez mérten viszonylag olcsó.

Személyi kölcsön, áruhitel: a magas kamat miatt már csökken a kereslet

A személyi kölcsönöknél a friss kihelyezések volumene szintén mérséklődött. Úgy tűnik a 15 százalék fölötti átlagkamat már elég komoly féket jelent a piac számára. Az új szerződések értéke júniusban 52,3 milliárd forint volt, 2,4 milliárddal kevesebb az egy hónappal korábbinál.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

A személyi kölcsönök átlagkamata 47 bázisponttal 15,2 százalékra nőtt. Az áruvásárlási és egyéb fogyasztási hitelek átlagkamata 15,48 százalékra kúszott fel, ez 1,4 százalékpontos emelkedést jelent egy hónap alatt.

Babaváró: 1865 milliárd forintos kihelyezett összeg

A 44/2019 (III.12) Kormányrendelet alapján a lakossági ügyfelek számára a babaváró támogatáshoz kapcsolódóan nyújtott hitelek új szerződéses összege 2022. júniusban 38 milliárd forint volt. A program kezdetétől 2022. június végéig összesen 1865 milliárd forint értékben kötöttek ilyen szerződést a háztartások a hitelintézetekkel. A hitel iránt érdeklődőknek ugyanakkor érdemes figyelni arra, hogy tavaly november óta egyre meredekebben nő a kamat: júniusban az átlagráta már a 10 százalékot közelítette, 9,79 százalék volt.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2023. December végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A hitelfajta iránt érdeklődők számára jó hír: a hétvégén bejelentették, hogy számos hazai lakás-, és családtámogatás velünk marad 2023-ban is. Így biztos elérhető lesz a jövőre is ez a hitel és a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) is.

Vannak már attraktív betéti kamatok

Lendületesen nő a háztartások forintbetét állománya. Júniusban az új szerződések összértéke elérte a 786,8 milliárd forintot. Az átlagkamat 4,56 százalék lett, ami 71 bázisponttal magasabb az egy hónappal korábbinál.

Fontos azonban figyelni arra, hogy hatalmas a kamatolló ezen a piacon. Van már 10 százalék fölötti betéti kamat ajánlat, de a jellemző kamatszint még mindig szabad szemmel alig látható, 1 százalék alatti.

Az eurobetétekre kötött új szerződések összege is nőtt júniusban, és ezzel együtt az átlagkamat is. Utóbbi mértéke azonban továbbra is plusz nulla, júniusban 0,03 százalék volt.

Pörög a vállalati hitelezés

Növekedést mutatnak a nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott új forint- és eurohitelszerőzési volumenek is. Az 1 euróérték alatti forinthitelek esetében az átlagkamat 9 bázispontos, 8,23 százalékra csökkenése ugyanakkor félrevezető lehet. Szó sincs ugyanis – sajnos – arról, hogy csökkentek volna a kamatok: a jellemző piaci kamatszint már júniusban a kétszámjegyű tartományba ért. Az átlagadatot ugyanakkor erősen lefelé torzítja, hogy júniusban futottak ki a Széchenyi Kártya Program Go támogatott hitelkonstrukciói, amelyek révén a futamidő alatt végig fix 0,5-2,5 százalék kamat mellett jutottak forráshoz a vállalkozások.

Fontos
Jó hír a cégeknek, hogy augusztus 1-jével elindult a Széchenyi Kártya Program folytatása, a Max, amelyekre a hét második felétől már lehet regisztrálni a vállalkozásoknak. A Bankmonitor szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy a hitelkérelmek beadására rendkívül rövid az idő, ezért azok a cégek, amelyek szeretnénk a 0,5-3,5 százalék közötti, a futamidő alatt végig fix kamatozású hitelt igényelni, minél előbb indítsák el a hitelkérelmet. Ebben segítenek szakértőink.

A kamatemelkedés általános trendjét jól mutatja a vállalati hitelpiacon is, hogy az 1 millió euróérték fölötti új hitelszerződéseknél az átlagos kamatszint júniusban májushoz képest 78 bázisponttal emelkedett, elérte a 8,74 százalékot. Ilyen piaci helyzetben is viszonylag jelentős összegre, 108,6 milliárdra születtek ugyanakkor új forinthitelszerződések.

Tovább csökkentek az eurohitelkamatok a vállalati hitelpiacon

Változatlanul népszerűek az eurohitelek a cégek körében. Folytatódik a trend, hogy a kisebb cégek közül is egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, amit mutat az új szerződéses érték emelkedése. Az átlagkamat az 1 millió euroérték alatti hiteleknél 12 bázisponttal, 1,81 százalékra csökkent egy hónap alatt. Az 1 millió euro érték fölötti új eurohitelszerződéseknél 45 bázispontos csökkenés eredményeként az átlagkamat 1,65 százalék lett.

Kúsznak felfelé a vállalati betéti kamatok is

A nem pénzügyi vállalatok forintbetéteit illetően az új szerződési érték továbbra is lendületesen emelkedik. Ezzel párhuzamosan nőnek a kamatok is: az átlagkamat e szegmensben már elérte a 6,34 százalékot, amely jobb mint a lakosságnál, de még mindig jócskán elmarad az infláció ütemétől.

Az új eurobetétek-szerződések összege mérsékelten esett. Az átlagkamat 5 bázisponttal nőtt, de még így is mindössze 0,07 százalék.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés