Hozzányúl a kormány a CSOK-hoz, nézzük, milyen most!

Hozzányúl a kormány a CSOK-hoz, nézzük, milyen most!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-31 Frissítve: 2021-07-01
 

Bő fél éve tudjuk, hogy felülvizsgálja a kormány a CSOK-ot, és a részleteket egy-két héten belül meg is fogjuk tudni. Ennek kapcsán megnéztük, hogy most mit kell tudni az igénylésről, és mekkora átfutási idővel kell a bankoknál számolni. A tapasztalatunk az, hogy átlagosan a papírok beadásától számítva a folyósításig másfél hónap telik el, de vannak azért ehhez képest is kivételek.

Számold ki kalkulátorunkkal, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (rövidítve CSOK) nagyon sikeres, köszönhetően annak, hogy gyermekszámtól függően használt lakáshoz 600 ezer – 2,75 millió forintot, míg új lakáshoz 600 ezer – 10 millió forintot lehet vissza nem térítendő támogatásként kapni. A rendszerhez már többször is hozzányúltak, de ezek a változtatások rendre a felvevők helyzetét javították. A kormány pedig már tavaly jelezte, hogy nem optimális a rendszer működése, ezért ismét módosítani szeretnék.

Lázár János 2017 nyarán jelezte, hogy a CSOK felülvizsgálata elkerülhetetlen, és mivel sok igénylő bürokratikusnak és rugalmatlannak találja a rendszert, ezért elképzelhető, hogy a CSOK-ot kiveszik a bankok kezéből. Októberben már arról is szó esett, hogy esetleg a CSOK támogatást is megemelnék, és bizonyos településeken élők (ahol magasabbak az ingatlanárak) akár nagyobb támogatáshoz juthatnának. Január közepén viszont már tényként lehetett kezelni, hogy jön a bürokráciamentesítő csomag, egy-két héten belül a pontos szabályok ismertek lesznek.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mik a részletek, de arra lehet következtetni, hogy próbálják a CSOK igénylést felgyorsítani. A legnagyobb kérdés, hogy meghagyja-e a kormány a bankoknál a rendszer ügyintézését, vagy esetleg azt kiveszik a kezükből. Az biztos, hogy ha valaki hitel mellé CSOK-ot is akar igényelni, akkor kényelmes, hogy ezt egyetlen helyen, a banknál tudja megtenni. Kérdés, hogy ezt kettéválasztják-e, vagy esetleg valamilyen módon bevonják a járási hivatalokat, mint amire sor került a többgyermekesek hitelelengedése kapcsán.

Ahhoz, hogy megállapíthassuk a jövőbeli kormánydöntés mennyire lesz kedvező, látni kell azt is, hogy most hogy néz ki a rendszer. Ezt tekintjük át a következőkben részletesen.

Fontos tudni a legelején, hogy a CSOK önmagában is igényelhető, nem feltételemül kell kapcsolódnia hozzá hitelnek. Viszont, ha hitellel együtt veszi fel az ember, akkor a hitellel együtt fogják elbírálni és folyósítani is.

A CSOK miatt több extra dokumentumra is szükség van per pillanat, így:

  • házas- vagy élettársak esetében legalább az egyik fél részéről legalább egy OEP igazolásra, ami a TB jogviszonyt igazolja,
  • NAV igazolás mindenkitől, hogy nincs köztartozásuk,
  • erkölcsi bizonyítvány mindenkitől,
  • elvált igénylő esetében a bírósági határozat a gyermek elhelyezéséről,
  • megelőlegező CSOK-nál a házassági anyakönyvi kivonat,
  • gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonata.

Öröm az ürömben, hogy legalább ezeknek a dokumentumoknak a beszerzése díjmentes. Azonban, ha hitel nélkül vesszük igénybe a CSOK-ot, akkor a bank az elbírálásért díjat számíthat fel, ami a támogatási összeg 1,5%-a, de maximum 30 ezer forint lehet. Sőt, külön szükség van értékbecslésre (30-35 ezer Ft), 2 tulajdoni lapra (kb. 3 ezer Ft), illetve építés/bővítés esetén szakaszonkénti felülvizsgálatra a helyszínen (15-20 ezer FT/felülvizsgálat). Ez utóbbi díjak a hitel kapcsán is felmerülnének, annyiban egyszerűbb a helyzet, hogy közös (hitel+CSOK) igénylésnél ezeket nem kell kétszer megfizetni.

Elképzelhető, hogy a felsorolt papírokon kívül másra is szükség lesz, viszont ezek nem CSOK specifikusak, vagyis egy hagyományos lakáshitel esetében is be kell azokat nyújtani. Azt ne feledjük, hogy a CSOK-ot mindig utolsó részletként utalja a bank, más szóval az önerőt előbb fel kell használni és igazolni is szükséges. Az építés/bővítés annyiban speciális, hogy ekkor a folyósítás a hitelhez hasonlóan szakaszosan történik, a munkálatok előrehaladtával párhuzamosan (költségvetés 70%-át számlával igazolni kell).

Optimális esetben a bankoknál a CSOK átfutási ideje másfél hónap, ami azt jelenti, hogy a papírok benyújtásától a folyósításig körülbelül 6 hét telik el. De ez is csak akkor igaz, ha lakásvásárlásról beszélünk, mert építéskor/bővítéskor a munkálatok előrehaladtától függ a folyósítás is, így ekkor pontos átfutási időt nem lehet megadni.

A tapasztalatunk az, hogy magasabb az átfutási idő, ha a hitel mellé igénylünk CSOK-ot, mintha csak magában a hitelre van szükségünk. Sőt lakáscélok szerint is lehet különbséget tenni, a mi meglátásunk szerint az építésnél/bővítésnél hosszabb lesz az átfutási idő, mintha egy egyszerű lakásvásárlásról van szó.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy jogosult vagy-e CSOK-ra!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés