Hozzányúlhatnak januárban még egyszer a Falusi CSOK-hoz!

Hozzányúlhatnak januárban még egyszer a Falusi CSOK-hoz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-12-15
 

Társadalmi egyeztetésre bocsátott éjszaka a kormány egy jogszabály tervezetet, amely a preferált kistelepüléseken elérhető lakástámogatás szabályait módosítja, pontosítja. Változhat a Falusi CSOK összege és az elvárt TB jogviszony hossza is.

A vissza nem térítendő lakástámogatásnak, a családi otthonteremtési kedvezménynek gyakorlatilag csak egyetlen formája, az 5 ezer főnél kevesebb lakosú, úgynevezett preferált kistelepüléseken elérhető Falusi CSOK marad meg.

Azonban ez a konstrukció egy korábban megjelent rendelet alapján módosulna: megemelik a támogatás összegét.  Az éjszaka megjelent tervezet alapján újabb pontosításokra kerülhet sor a 2024-től elérhető Falusi CSOK kapcsán.

Hirdetés

Hirdetés

Tovább emelkedhet a Falusi CSOK összege

Az eddig megjelent rendelet alapján a Falusi CSOK összege érdemben emelkedik 2024-től. A tervezet ezen nem változtat, sőt egy cél esetében még tovább emelkedik az összeg:

Ha korszerűsítenénk, bővítenénk meglévő otthonunkat és egy gyermek után igényelnénk Falusi CSOK-ot, akkor a támogatás összege egységese 600 ezer forint lenne. A jelenleg érvényes szabályok alapján a jövő évtől egy gyermek után bővítésre 600 ezer forint, míg korszerűsítésre 500 ezer forint járna.

Szigorodhat a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárás

Az egyik legsarkalatosabb elvárás a támogatás kapcsán mindig is a megfelelő társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkozott. A tervezet alapján egységesen gyermekszámtól és lakáscéltól függetlenül két éves jogviszonyra lenne szükség. Ez a jelenlegi legszigorúbb szabály kiterjesztését jelentené.

A jelenleg rendeletben szereplő a 2024-es évtől érvényes előírások:

  • 180 napos TB jogviszony szükséges, ha egy, vagy két gyermek után igényelnénk a Falusi CSOK-ot új lakóház építésére, vásárlására.
  • Egyéves TB jogviszony szükséges, ha meglévő otthonod bővítenéd, korszerűsítenéd. Illetve, ha egy, vagy két gyermek után igényelnénk a Falusi CSOK-ot használt lakás vásárlással egy időben történő korszerűsítésre és/vagy bővítésre.
  • Kétéves TB jogviszony szükséges, ha legalább három gyermek után igényelnénk a Falusi CSOK-ot új lakóház építésére, vásárlására, vagy használt lakás vásárlással egy időben történő korszerűsítésre és/vagy bővítésre.
Fontos
Azt mindenképpen kijelenthetjük, hogy a TB jogviszonyra vonatkozó előírás érdemben szigorodhat egyes lakáscélok esetében.

Egységesítik a gyermekvállalásra vonatkozó előírásokat

A tervek szerint a gyermekvállalás határidejét egységesítik (A CSOK Plusz és a jelenlegi CSOK rendeletben is már az alábbi szabályok vannak):

  • Egy gyermek vállalása esetén 4 év van a teljesítésre.
  • Két gyermek vállalása esetén 8 év van a teljesítésre.
  • Három gyermek vállalása esetén 10 év van a teljesítésre.

Az eredeti szövegezés alapján bizonyos céloknál, ha három gyermekre igényeltük volna a támogatást – és vállaltunk gyermeket -, akkor a vállalt babák számától függetlenül 10 év lett volna a teljesítésre.

Csak fiatal házaspárok vállalhatnak gyereket, ezen fogalom definíciója azonban változik. Akkor igényelheti a házaspár vállalt gyermekre a támogatást, ha a feleség még nem töltötte be 41. életévét.

A jelenlegi szövegezés alapján akkor kaphatna a pár vállalt gyermekre Falusi CSOK-ot, ha a házaspár egyik tagja igényléskor még nem töltötte be a 40. életévét.

Jó tudni
Ez a változás logikus, hiszen hasonló módon szerepel ez a kitétel a CSOK Plusz rendeletben is. Nagyon fontos különbség azonban, hogy a Falusi CSOK-ot nem csak vállalt gyermekekre lehet igényelni. Meglévő gyerekeknél nincs a feleségre életkori előírás, sőt a családi állapot sem lényeges. Vagyis egyedülállók és élettársak is kihasználhatják ebben az esetben a támogatást.
CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Emelkedik az utólagos támogatás összege

Kevésbé van szem előtt, hogy az utólag született gyermekre is járhat Falusi CSOK. Ennek feltétele, hogy eredetileg is igényeljünk lakástámogatást, illetve ahhoz kapcsolódóan valamilyen lakáshitelt. Ha a cél megvalósulását követően születik gyermekünk – nem a támogatás miatt vállalt gyermek -, akkor kaphatunk még támogatást, melyet automatikusan a meglévő kölcsönünk előtörlesztésére fordítanak.

Ezen utólagos támogatás összege is megemelkedik: a tervek szerint gyermekenként 1 millió forint lesz, míg a jelenlegi előírások alapján 400 ezer forint járna.

Nagyobb összegű támogatott hitel járhat bővítésre, korszerűsítésre

A csok-hitel egy a CSOK mellé igényelhető fix 3%-os kamatozású támogatott hitel. 2024-től is elérhető ez a kölcsön, de csak akkor, ha Falusi CSOK-ot is igénylünk.

A hitel maximális összege a lakáscéltól és gyermekszámtól függ.

  • Ha két gyermek után igénylünk Falusi CSOK-ot, akkor legfeljebb 10 millió forint a kölcsön összege.
  • Ha legalább három gyermek után igénylünk Falusi CSOK-ot, akkor legfeljebb 15 millió forint a kölcsön összege.

Az új tervezet szerint ez minden célnál igaz, vagyis új lakás vásárlásánál, építésnél, használt lakás vásárlással egyidejű korszerűsítés és/vagy bővítés esetén, valamint meglévő ingatlan korszerűsítése, bővítése esetén is.

A jelenleg érvényes szöveg alapján meglévő lakás bővítésére, korszerűsítésére a többi célnál megismert teljes összeg felét igényelhetnénk csupán.

Mi lesz a lakásoknál az adó-visszatérítési támogatással?

A preferált kistelepüléseken az áfa-visszatérítési támogatás megmarad. Mind az új házak vásárlásához kapcsolódó 5%-os áfa, mind az építkezésekhez kapcsolódó 27%-os áfa visszaigényelhető. (Ez utóbbi 5 millió Ft összeghatárig.)

Létezik egy a hasznos alapterületre vonatkozó korlát – gyakorlatilag ennél nagyobb ingatlannál nem jár a visszatérítés -, melyet a tervek szerint módosítanak. A limit 300 négyzetméter marad egylakásos lakóépületek (családi házak) esetében, ugyanakkor a „normál” lakásokra vonatkozó előírás kikerült a rendeletből.

Fontos
Korábban erre is szerepelt egy korlát, ami 150 négyzetméter volt. Ezt többféleképpen lehet értelmezni, de a Bankmonitor szakértői szerint jó esély van rá, hogy a változás azt jelenti, hogy a jövőben csak egylakásos lakóépületek esetében lesz lehetőség adó-visszatérítési támogatást igényelni.

 

Hirdetés
Hirdetés