Így érdemes a hiteled mellé lakástakarékot kötni!

Így érdemes a hiteled mellé lakástakarékot kötni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-16 Frissítve: 2024-06-10
 

A mostani helyzetben sokan gondolkodnak a lakáshitel felvételén és igyekeznek a rendelkezésre álló eszközöket is az előnyükre fordítani. A lakástakarék szerződés különösen nagy előnyt jelent a lakáshitel visszafizetése során, hiszen az abban összegyűlt összeg beforgatható a hitelbe. Ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogyan párosítod a megtakarítást a hitelhez. Amennyiben a lakástakarékkal kombinált hitelt választod, már akkor is előnyt érhetsz el, viszont a lakáshiteltől függetlenül kötött elő-takarékosság még többet spórolhatsz. Nézzük is meg, hogy konkrétan mi a különbség!

Nézd meg lakástakarék kalkulátorunkkal, hogy mennyi pénzt fordíthatsz lakáscélra!

Nem véletlen, hogy a lakástakarék sokak által kedvelt megtakarítási forma, hiszen, ha valaki ilyen formában tesz félre, akkor a befizetéseit az állam 30%-kal is megtoldja (maximum évi 72 ezer Ft-tal). A lakástakarék ugyanakkor nem csak arra alkalmas, hogy a lakásvásárlásra, vagy éppen a felújításra gyűjtögess, hanem még a lakáshiteled törlesztésére is fel tudod használni.

Ezáltal jelentős előnyre tehetsz szert, mert egy havi 20 ezer forintos szerződéssel is 4 év után 1,3 millió forintot tudsz a hitelbe beforgatni. Márpedig ezáltal jelentős pénzügyi előnyt érsz el, ami a megspórolt kamatteherben, vagy éppen a lerövidült futamidőben is tetten érhető. Nem csoda, hogy nagyon sokak számára éppen a lakáshitelbe való betörlesztés miatt válik érdekessé a lakástakarék.

Ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy a lakástakarék milyen formában kötődik a lakáshiteledhez. Nézzük is, hogy milyen lehetőségek közül választhatsz:

 • Természetesen az első lehetőség, hogy úgy veszel fel lakáshitelt, hogy semmilyen formában nem kötsz hozzá lakástakarék szerződést.
 • Az egyik variáció, hogy lakástakarékkal kombinált lakáshitelt igényelsz. Ez egy speciális esetet jelent, ugyanis ekkor az ún. türelmi idő alatt a fennálló tartozásod nem csökken. A tartozás csak akkor fog ereszkedő pályára állni, ha az LTP megtakarítási ideje lejár. Magyarán eleinte csak a kamatokat, és a lakástakarékot fizeted a hitel után.
 • Ugyanakkor megteheted, hogy felveszed a lakáshitelt és ettől teljesen függetlenül fizetsz lakástakarékot, amit a lejáratkor beforgatsz a hiteledbe. Ekkor a hitel törlesztőjén kívül, még a lakástakarék havi szerződéses összege is felmerül fizetnivalóként, amíg azt törlesztésre fel nem használod.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy ha választanod kellene, mégis melyik variációval járnál jobban. Éppen ezért készítettünk egy összehasonlítást, amiből az egyes konstrukciók jellemzőit szemügyre véve kiderül, hogy melyik lehet a győztes.

Kalkulátorunkkal utána számolhatsz, hogy mennyi pénzt forgathatsz lakástakarékkal a hiteledbe!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

  Hirdetés

  Hirdetés

  Melyik esetben érhető el nagyobb pénzügyi előny?

  Ehhez egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitelt vettünk alapul, amit 3%-os kamatozás mellett veszünk fel. Ugyanakkor az első esetben csak a hitelt kerül fizetésre lakástakarék nélkül, a második esetben lakástakarékkal kombinált a hitel, míg a harmadik verzióban a hiteltől függetlenül kötünk lakástakarékot. A lakástakarék a második és harmadik esetben egy 4 éves havi 20 ezer forintos lakástakarék szerződést jelent, amit lejáratkor betörlesztünk.

  A számításunk alapján a 10 millió forintos hitelért lakástakarék nélkül 13,3 millió kellene visszafizetni a banknak. Ettől már jobban muzsikál a kombi hitel, hiszen ott 13,2 millióra jön ki a teljes visszafizetés. Azonban jelen összehasonlításban a lakáshitel mellé kötött lakástakarék a nyertes, mert itt egészen 12,7 millió forintra lefaragható a teljes visszafizetés. Vagyis a sima lakáshitelhez képest 590 ezer forintot, míg a kombival összevetve 493 ezer forintot lehet megspórolni.

  Kérdezhetnéd, hogy miért van ez a különbség, ha egyszer mindkét esetben lakástakarékot törlesztünk be 30%-os állami támogatás mellett. A különbség abban rejlik, hogy a kombinált hitelnél, amíg a lakástakarékot fizeted, addig nem csökken a fennálló tartozás. Amennyiben a lakáshiteltől függetlenül fizeted a lakástakarékot, ott már kezdetben is csökken a tőketartozás, így a lakástakarék jelentette előny jobban tud érvényesülni. Azonban üröm az örömben, hogy így a hitellel összefüggő kiadásod is több lesz havonta.

  Ezen kívül azonban több tényezőtől függ, hogy mi is lesz a végeredmény. Meg kell említeni, hogy az egyes verziók között annak függvényében változik a sorrend, hogy milyen futamidőről, mekkora nagyságú lakáshitel kamatról és milyen összegű, és lejáratú lakástakarék szerződésről van szó. Így érdemes minden esetben utána járnod a részleteknek, hiszen az egyéni élethelyzetedtől nagymértékben függ, melyik lehet a legjobb megoldás.

  Hirdetés
  Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

  És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

  Hirdetés